BPMK

BIM alkalmazása a vasbeton építésben

Építési- és tartószerkezeti szakmai továbbképzést tartott április 7-én a BPMK a Construma építőipari szakkiállítás keretében, „BIM alkalmazása a vasbeton építésben” címmel.

A szakmai továbbképzési napot Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában elmondta: a BIM használata segíti a tervezést, abban, hogy a különböző szakági részeket összehangolja és az építés során egy közösen használható modellt hoz létre. Ha minden résztvevő a közös virtuális modellben dolgozhat, akkor a problémás, ütköző pontokat már a tervezési fázisban előre meg lehet találni és azok még az építés előtt kiküszöbölhetők lesznek, ezáltal csökkenteni lehet a hibák számát és az utólagos javítások mennyiségét. Így hozzájárul a költségek csökkentéséhez. Az építés csapatmunka, tehát ha a kezdetektől minél nagyobb az átláthatóság, annál biztosabb a jó eredmény. Tudomásul kell venni, hogy egészen új világ van kialakulóban az építmények tervezése, megvalósítása és üzemeletetése során.
Mi is a BIM? címmel (mikor javasolt alkalmazni, kik használják, mi várható a használatától, a teljes projekt élettartam és a BIM, költségek alakulása a teljes átfutás során, több dimenziós felhasználás) tartott előadást Kittka Péter ny. f. docens (PTE). Gyakorlati alkalmazási példákat és a fejlesztést a Lechner Lajos Tudásközpontban mutatta be Zagorácz Márk projektvezető. A kérdéseket és válaszokat követően Polgár László a BIM alkalmazásáról a stadionok vasbeton szerkezetek építésében tartott előadást (MTK stadion vasbeton szerkezetek építése, a szombathelyi Haladás stadion vasbeton szerkezet építése).