BPMK

20. fővárosi mérnökbál

Január 30-án immár huszadik alkalommal báloztak a mérnökök a Műegyetemen.

Több évnyi szünet után hirdette meg újra az Institution of Civil Engineers (Nagy-Britannia) a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége a mérnöki alkotások díjazására 2000-ben alapított, a pest-budai Lánchíd tervezőjéről elnevezett Tierney Clark díjat. A díjra bármely Magyarországon 2012 és 2015 között megvalósított mérnöki létesítménnyel, vagy annak valamely jól elhatárolt részével lehetett pályázni. A díj a mérnöki tevékenység, a mérnöki alkotó munka értékére kívánja a figyelmet felhívni, fontosnak tartva, hogy a pályázatot ne csak a tervező, hanem valamennyi résztvevő, beruházó, kivitelező, építtető írja alá. A magas színvonalú és kiemelkedő alkotások közül a bírálóbizottság a Tierney Clark díjat ezúttal a budapesti Margit híd szerkezeti felújításának, forgalmi fejlesztésének és műemléki rekonstrukciójának ítélte.
Az Év mérnöke kamarai aranygyűrű kitüntetést Kiss Barnabás, a HungaroControl technológiai igazgatója vehette át egy új – a légiirányító központ és a légijárművek fedélzeti rendszere között közvetlen digitális adatkapcsolatot biztosító – kommunikációs csatorna, a CPDLC (Controller Pilot Data Link Communication) kidolgozásáért és bevezetésért. A HungaroControl nagyszabású műszaki-technológiai fejlesztési projektje a hazai világszínvonalú légiforgalmi irányító rendszert, a MATIAS-t bővítette az új funkcióval, s múlt év novemberében – fél éves tesztidőszak után – az európai integrációs követelményeket mintegy három évvel megelőzve, Kelet-Európában elsőként kezdte meg az éles működést.
Az Év mérnöke kamarai aranyggyűrű kitüntetést vehetett át hat évtizedes pályafutása eredményeként dr. Visontai József okleveles híd- és szerkezetépítő mérnök, a műszaki tudományok kandidátusa, számos jelentős építmény tartószerkezeti tervezője, tudományos és oktató tevékenységével mérnökgenerációk felnevelője, szakmai fejlődésük elősegítője.
A rangos mérnöki elismeréseket január 30-án este, az immár 20. alkalommal megrendezett fővárosi mérnökbálon nyújtottuk át a Műegyetem Aulájában. A báli szezon egyik legnagyobb társasági eseményén, a csaknem ötszáz vendéget fogadó mérnökbálon a legnagyobb magyarországi építőipari vállalatok és mérnökcégek (KÉSZ, CÉH, Swietelsky, A-Híd, Bosch, Knorr-Bremse, Opel Magyarország, Lenergy) irányítói, a kamara szakmai tagozatainak és a BME tanszékeinek képviselői, valamint a magyar államigazgatás vezető szakemberei vettek részt.
Az est házigazdája dr. Józsa János, a BME rektora, és Kassai Ferenc, a BPMK elnöke volt.