BPMK

Fiatal Mérnökök Csoportjának Hírlevele

Tisztelt Olvasó!

Hírlevelünkkel a Csoport elmúlt havi tevékenységét foglaljuk össze, valamint ezúton is meghívjuk Önöket a június 25-i, szerdai gyűlésünkre!

Májusi gyűlésünkön Bertalan Károllyal és Farkas Angélával, a PERI Kft. mérnökeivel beszélgettünk zsaluzatok és állványzatok tervezési és kivitelezési hibáiról. Több szemléltető példán keresztül mutatták be az előadók a néha nem is olyan könnyen észrevehető problémákat, hibákat. Külön felhívták a figyelmünket a különböző teherbírási határállapotok számítására, valamint a tervekben és az alkalmazási útmutatókban leírtak betartásának szükségességére. Külön fejezetet szenteltek a beton bedolgozásának hibáira, a beton “kivérzésére”, végezetül mintaszerű látszóbeton felületekkel zárták előadásukat. A színvonalas előadást, valamint a kérdésekre adott konstruktív válaszokat ezúton is köszönjük!

Június 11-én Böröczffy István és Juhász Tamás, az e-napló oktatói tartottak rendkívüli előadást a témában. Előadásuk elején felhívták a figyelmet a 191/2009 kormányrendeletre, ami a mai összes kivitelezési tevékenységet szabályozza. Röviden vázolták a naplóban szereplő személyek jogosultságait, kötelességeit, valamint a személyes felelősség elvét is. Bemutatták az építési napló megnyitásának első lépéseitől a lezárásáig tartó, elvégzendő feladatokat, valamint a lépések ellenőrzését és buktatóit is – közben személtető példákkal válaszoltak a részletekbe belemenő kérdésekre. Végezetül közösen észrevételeztük a jelenleg futó program hibáit (belépő ablak feleslegessége, naplóarchiválás, -törlés hiánya, FMV nyilatkozat értelmezhetetlen kérdései, stb.), valamint javaslatokat tettünk a fejlesztési irányokra (e-napló összekapcsolása az ÉTDR rendszerrel, hatósági üzenetek megjelenítése, stb.). Az előadóknak köszönjük az éjszakába nyúló segítséget, a kérdésekre adott kreatív válaszokat, az aktív hallgatóságnak a részvételt!

Következő gyűlésünk június 25-én, 18:00-kor lesz az MMK Angyal utcai székházában, ahol Kádár István, a BME Geotechnikai Tanszék doktorandusza tart előadást „Mobilgátak tervezési, kivitelezési és üzemeltetési tapasztalatai” címmel.

Megjelenésükre számítunk!

Kérjük, levelünket továbbítsák fiatal mérnök kollégáiknak is. Köszönjük.

A Csoport tevékenységéről bővebben a Facebook oldalunkon (Fiatal Mérnökök Csoportja) lehet olvasni, illetve további információkat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt levélben tudunk adni.

Tisztelettel:

Harkai Balázs, elnök