BPMK

Energetikai Szakkollégium – energetikai tanulmányi verseny 2024

Az Energetikai Szakkollégium a 2023/24-es tanévben rendezte meg a XVI. Energetikai Tanulmányi Versenyét, melynek döntője a korábbi évekhez hasonlóan két napon, február 1-jén és 2-án került megszervezésre. A 2009 óta minden évben megrendezett versenyen három fordulóban mérhetik össze tudásukat a középiskolás diákok, melynek célja az energetika és a BME energetikai mérnöki és villamosmérnöki képzéseinek népszerűsítése a középiskolások körében.

A főszervezők az idei tanévben a szakkollégium tagjai, Apor Veronika, Fekete Dezső Domonkos, Galó András, Kaszta Friderika és Szolga Larisza voltak, akik közül hárman korábban versenyzőként is részt vettek a megmérettetésen. Az első fordulóra idén 59 háromfős csapat adta le jelentkezését, melyek közt volt határon túli csapat is. Ez a forduló a korábbi évekhez hasonlóan a 2023/24-es tanévben is 4 online kitölthető minifordulóból épült fel. A minifordulóban változatos feladatokkal találkozhattak a versenyzők az atomenergetika, hőenergetika, épületenergetika, villamos energetika és energiapolitika témaköreiből. A negyedik minifordulóban a középiskolás diákok megmutathatták kreativitásukat is, egy energiatárolókat népszerűsítő rövidfilmet kellett elkészíteniük.

A második fordulóba a legjobb 20 csapat juthatott tovább, ahol egy megadott város villamosenergia- és távhőrendszerének a felújítását kellett megtervezni. A versenyzőknek a megadott adatok alapján ki kellett számolniuk a város elavult rendszerének éves energiaköltségeit, fogyasztói görbéket és energiamixeket kellett készíteniük. Mindezek tudatában egy, a szervezők által megadott táblázat alapján kellett kiválasztaniuk, hogy milyen beruházásokat hajtanak végre a korszerűsítés érdekében. Többek között választhattak különféle megújuló energiaforrásokból, nagy atomerőművekből vagy éppen kis moduláris reaktorokból, nyílt- és kombinált ciklusú gázerőművekből, valamint távhő oldalról különböző fűtőművekből és hőszivattyúkból, mint telepíthető hőforrás. A versenyzők feladata az volt, hogy a beruházások segítségével fedezzék a város villamos energia és hőigényét. A felújítást több szempontból is meg kellett fontolniuk: energiahatékonyság, megvalósíthatóság, erő- és fűtőművek szabályozhatósága, területigény, CO2-kibocsátás, valamint a diverz energiafelhasználás.

A 2024. február 1-2. között a BME-n megrendezett döntőbe a 10 legjobban teljesítő csapat jutott be, ahol különféle energetikához kapcsolódó feladatokban mérhették össze tudásukat. A csütörtöki napon a diákoknak egy nyitó feladatot kellett megoldaniuk, amelyben három tématerülettel, hőtannal, atomenergetikával és elektrotechnikával kapcsolatos tudásukról kellett számot adjanak számolós és feleletválasztós feladatok formájában. Ebéd után üzemlátogatáson vettek részt, amelynek során a BME három laboratóriumában tekintettek meg bemutatókat, ezek a Nagyfeszültségű Laboratórium, a Jendrassik György Hőtechnikai Laboratórium és a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék laboratóriuma voltak. Az üzemlátogatáson elhangzottak egy online tesztben is szerepeltek. Ezt követően a versenyzők két csoportra oszlottak, az egyik csoport egy „Mindent vagy semmit” nevű feladatot oldott meg, amely során a csapatoknak egymás után egy-egy szakmai kérdésre kellett válaszolniuk. A versenyzők különböző nehézségű és témakörű feladványok közül választhattak. A másik csoportnak eközben különféle témakörök szerint kellett érvelni a megadott állítások ellen vagy mellett a Szakkollégium tagjainak vezetésével. A feladatok végeztével a két csoport helyet cserélt egymással. A nap végén a versenyzők az egyetemen ismerkedős és kreatív játékokkal kapcsolódhattak ki, és barátkozhattak össze egymással.

A pénteki napon délelőtt két csoportra osztva párhuzamosan zajlottak a szakmai zsűri előtt a csapatok prezentációi, illetve a szakkollégisták vezetésével az elektrotechnikai mérések. A csapatok a második fordulóban kidolgozott esszét a döntőre kiegészített részfeladattal együtt mutatták be. A prezentációkat értékelő szakmai zsűri tagjai idén dr. Szalay Gerzson (MVM), Galambos László (Galambos Energetikai Mérnökiroda Kft.), Lángfy Pál (BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.) és dr. Zsebik Albin (BPMK, ETE) voltak. Az elektrotechnikai mérések során a versenyzők a BME Villamos Energetika Tanszék laboratóriumában végeztek el mérési és számítási feladatokat.

A délelőtti prezentációkat és a méréseket egy rövid ebéd után a workshopok követték, amelynek első felében Lángfy Pál (Budapesti Közművek Zrt.) beszélt a távhőhálózatokról, annak felépítéséről. Őt követte Kökényesi Miklós a MÁV Zrt.-től, aki a vasúti villamos vontatás műszaki vonatkozásait ismertette.

Az eredményhirdetésre késő délután került sor. Bevezető beszédében Fekete Domonkos, a verseny projektvezetője megdicsérte a versenyzők teljesítményét, megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, és köszönetet mondott a tanulmányi verseny támogatóinak.

A Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara (BPMK) fontosnak tartva a mérnöktársadalom utánpótlását is segítő tanulmányi verseny szervezését a döntőbe jutó csapatokat már évek óta könyvekkel jutalmazza. A kamara képviseletében az oklevelek és jutalmak átadásához kapcsolódva dr. Zsebik Albin, a BPMK elnökségi tagja rövid beszédét két téma – a mérnöki tevékenység és az energiahatékonyság – köré csoportosította.

A mérnöki tevékenységhez kapcsolódva Zielinski Szilárdnak, az országos hatáskörű Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének, a szegedi víztorony tervezőjének személyiségére és példamutató tevékenységére mutatott rá. Zielinski Szilárd szorgalmasan tanult, tanulmányéveinek szünidejében különféle építéseknél gyakornokoskodott, kitüntetéssel diplomázott és állami ösztöndíjjal két évre külföldi tanulmányútra ment, mely alkalommal Franciaország, Anglia és Németország vasútjait, nagyobb hídjait és nevezetesebb mérnöki alkotásait tanulmányozta, majd hazajött, és tapasztalatait itthon kamatoztatta. Saját mérnöki irodájában végezte kiemelkedő mérnöki tevékenységét, s vele párhuzamosan a közjó érdekében a társadalmi munkát. Biztatta a tanulmányi verseny résztvevőit, legyenek mérnökök, kövessék a jó példát és mutassanak jó példát, mint azt tették a verseny során is.

Az első három helyezést az alábbi csapatok érték el:

helyezett: HaKiDo – Türr István Gimnázium és Kollégium

Csapattagok: Bencze Kitti, Mórocz Hanna, Németh Dorottya Réka

Felkészítő tanár: Szilos Attila

II. helyezett: Atom Bt. – Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda

Csapattagok: Marincsák Péter, Murvai András György, Turján Gergő

Felkészítő tanár: Olajosné Cseszkó Tünde

III. helyezett: ampliTudók – Kecskeméti Református Gimnázium

Csapattagok: Gorenflo Marlene, Mikesi Péter, Szuromi Miklós

Felkészítő tanár: Zajacz Lajos

Legjobb iskola: Türr István Gimnázium és Kollégium, Pápa

 

A szakkollégium nevében ezúton is megköszönjük a tanulmányi verseny szervezésének támogatását: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Tehetség Program, Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, Budapesti Közművek Zrt., MÁV Zrt., MVM Zrt., Manitu Solar Kft., Galambos Energetikai Mérnökiroda Kft., Spar, Zing Burger, Fornetti és a BME tanszékeinek: Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék, Villamos Energetika Tanszék és Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék.

 

A cikk szerzői: Apor Veronika, Fekete Dezső Domonkos, Galó András, Kaszta Friderika, Szolga Larisza

Kategória további cikkei: « KLENEN ’24 konferencia