Hír

Tervezési szerződésminták

2007.03.11 22:06 (7 éve)
Kategória: Nyomtatvány

SEGÉDLETEK SZERZŐDÉSKÖTÉSHEZ ÉS A TELJESÍTÉS IGAZOLÁSÁHOZ

A Magyar Mérnöki Kamara tagjainak azt ajánlja, hogy csakis írásbeli szerződés alapján teljesítsenek mérnöki szolgáltatást. Ennek elősegítésére szövegmintákat teszünk közzé RTF (Word) és PDF formátumban. Ezek a Kamara honlapjáról (www.mmk.hu) letölthetők, az alkalmazási esetnek megfelelően értelemszerűen kiegészítve, átalakítva, esetleg lerövidítve felhasználhatók.

Az alábbi szövegmintákat közöltük:

A szövegminta nem tér ki szakági specialitásokra; ezekre a felhasználónak kell gondolnia. Így pl. a "Tervezési vállalkozási szerződés" 7. pont szövege szerint a tervdokumentációk a magyar szabványoknak megfelelő műszaki előírások szerint készülnek. A tartószerkezeti tervezéshez azonban alternatív MSZ és MSZ-EN szabványok is hatályban vannak; a szerződésben kell megállapodni, hogy ezek közül melyik szerint készül a terv.

A részletes tervezési vállalkozási szerződés szövegmintájának összeállításánál viszonylagos teljességre törekedtünk. Egyes kikötések esetleges mellőzését abból a szempontból kell megfontolni, hogy a tervező az adott viszonylatban ne tűnjék túl merevnek, versenyképtelennek, viszont a kikötés mellőzése ne keletkeztessen túlzott kockázatvállalást.

A hatályos ítélkezési gyakorlat szerint a tervezői díjviták szerzői jogi pereknek minősülnek, amelyeket a hatáskörrel rendelkező fővárosi, illetve megyei bíróságok bírálnak el. Amennyiben a megrendelő a szerződéses célra és esetben átadott, átvett szolgáltatásnak a szerzői jogdíjat is magában foglaló tervezési díját nem fizeti meg és a dokumentációt felhasználja, vagy felhasználni kívánja, úgy a szerzői jogi törvénybe ütköző jogosulatlan felhasználóvá válik és a tervező a bíróságtól (jó eséllyel) követelheti a jogsértés abbahagyatását és a jogsértő eltiltását.

Ennek a jognak az érvényesítéséhez fontos, hogy a szerződésben megjelenjék a "Tervezési vállalkozási szerződés (részletes, bármely tervfázishoz alkalmazható)" szövegminta 10.) pontja 4. bekezdésében szereplő, ill. ilyen értelmű szöveg. Úgyszintén nagyon hasznos tervezői jogokat védő kikötés lehet az e pont 2. bekezdésében megjelenő kikötés, amely szerint a Megrendelő köteles határidőzötten átvizsgálni a leszállított dokumentációt, és rögzíteni a kifogásait, lehetőséget biztosítva a kijavításra, hiánypótlásra.

Köszönetet mondunk a szövegminták elkészítésében résztvevőknek; közülük kiemelkedően dr. Árvay Ernőné jogtanácsosnak, aki a Bertóty-Babos & Társai Ügyvédi Iroda munkatársaként végzett nagy munkát, továbbá Schulek Jánosnak (FÖMTERV Rt.), dr. Dulácska Endrének (SÁMSON Építés-Statikai Kft.), Hernád Attilának (Tihanyi-Halmos és Társai Építészeti és Mérnök Iroda Kft.) több anyag rendelkezésre bocsátásáért, és a munkában való aktív részvételükért.
Kérjük, hogy a szövegekben felfedezett hibákat, hiányokat - a kijavítás érdekében - közölje az MMK Érdekérvényesítési Bizottságával (kj@mmk.hu; tel.:1-455 7085; fax: 1-455 7089).

Budapest, 2004. január 16.

MMK Érdekérvényesítési Bizottság