BPMK

Karácsony Gergely volt a vendégünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara vendégeként üdvözölhettük április 16-án Karácsony Gergelyt, Budapest XIV. kerület Zugló polgármesterét.

A megbeszélésre Kassai Ferenc elnök irodájában került sor, annak tárgya elsődlegesen a 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési ciklusban az önkormányzatok részéről pályázat útján igénybe vehető támogatások áttekintése, valamint a BPMK és Zugló között ötödik éve érvényben lévő, ez év elején egy szimpózium keretében megújított együttműködési megállapodás aktuális tevékenységeinek értékelése volt.
Kassai Ferenc átadta az aktuális fejlesztési ciklusban pályázható operatív programok jegyzékét, az ezekkel kapcsolatos összefoglaló elemzést és egy részletezést a Gazdaságfejlesztési Innovációs Program (GINOP), valamint a Versenyképes Középmagyarországi Program (VEKOP) keretében a 2015. évre szóló fejlesztési keret prioritásainak jegyzékét. Mindezekhez - Karácsony Gergely kérdéseire válaszolva - részletes kiegészítést fűzött.
Szalay Gábor zuglói kapcsolattartó tájékoztatta a polgármestert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt, éppen megnyíló ZFR-TH/2015 jelű energiahatékonysági program részleteiről, amely a Zuglóban jelentős számban megépült 5-60 lakásos házak komplex felújításához nyújt 50 százalékig terjedő, vissza nem térítendő támogatást. A programba történő bekapcsolódáshoz a BPMK felajánlotta közreműködését.
A megbeszélés során kiemelt hangsúlyt kapott a Zuglót érintő rövid- és középtávú fővárosi  közlekedésfejlesztési beruházásokkal kapcsolatos eddigi és további együttműködés. Ezek között Felek elsődlegesen az Újpalota és a Baross tér közötti gyorsvillamos jelentőségét emelték ki, de szóba került a Milleniumi Földalatti Vasút (M1) meghosszabbításának fontossága, az M2 metró és a gödöllői HÉV vonalának Eörs vezér téri összekapcsolása, a Városliget forgalommentesítésének szükségessége, továbbá távlati célként a kerületet átszelő szolnoki vasútvonal és a Körvasútsor integrálásának lehetősége a Főváros gyorsvasút-hálózatába.
Karácsony Gergely a kerület tervei közül kiemelte az informatikai rendszer fejlesztését és összehangolását, a Rákospatak rehabilitációját és övezetének rekreációs-szórakoztató térséggé alakítását, a Paskál fürdő folyamatban lévő fejlesztését és annak közelében a kerület egykori bolgár-kertészeti hagyományának felélesztését, valamint a Bosnyák térnek és környezetének modern városközponttá alakítását.