BPMK

Elhunyt Lajos Tamás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2023. január 24-én elhunyt szeretett és tisztelt kollégánk, Lajos Tamás, az Áramlástan Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára, tanszékvezetője, a BME volt rektorhelyettese.

Lajos Tamás 1944-ben született Egerben. Gépészmérnöki diplomáját 1968-ban szerezte a Műegyetemen, majd az akkor Gruber József által vezetett Áramlástan Tanszéken lett tanársegéd. 1972-ben egyetemi doktor, 1976-ban kandidátus lett keresztáramú ventilátorok területén végzett vizsgálataival. 1988-ban nyerte el a műszaki tudományok doktora címet autóbuszok aerodinamikájáról szóló értekezésével. 1989-ben nevezték ki egyetemi tanárrá. Az Áramlástan Tanszék vezetését 1991 és 2009 között látta el. Tanszékvezetőként a rendszerváltást követő, sok változással járó két évtizedben tovább korszerűsítette a tanszék oktatási és kutatási profilját, és megőrizte annak magas színvonalát.
Nevéhez köthető a Műegyetem angol nyelvű térítéses képzésének létrehozása, melynek gondozásáért 1982 és 1987 között felelt. 1987 és 1991 között nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesként is szolgálta az egyetemet. 1989-ben javaslatot tett a TEMPUS programra, amelynek hazai végrehajtását 1995-ig vezette.1997-ben megalapította, és 2001-ig vezette a Műegyetemi Távoktatási Központot. Pályája során számos hazai és nemzetközi tudományos és műszaki oktatással foglalkozó szervezetben töltött be fontos pozíciót, többek között viselte az European Distance Education Network (EDEN) társaság elnöki tisztét, illetve titkára volt az ipar-egyetem kapcsolat erősítését célul kitűző Gazdasági Vezetők Kerekasztalának. 1995-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapott a felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.
Főbb kutatási területei közé tartoztak az áramlástechnikai gépek, légfüggönyök, portartalmú gázok áramlása, a járműáramlástan és az atmoszferikus áramlások. Nemzetközileg értékelt és hivatkozott ill. alkalmazott kutatási eredményeket ért el ezeken a területeken, és 14, részben hasznosított szabadalomban volt társszerző. Kutatási eredményei több doktori programhoz és az Áramlástan Tanszék több ma is futó tantárgyának elindulásához szolgáltattak alapot. Tanszékvezetése alatt honosodott meg az áramlások numerikus szimulációja. Kezdeményező szerepet játszott az angol nyelvű Gépészeti modellezés mesterszak elindításában.
Áramlástan előadásain mérnökgenerációk nőttek fel. A távoktatási módszereket is alkalmazó, Az áramlástan alapjai című, kiváló egyetemi tankönyve jelenleg a hatodik kiadásánál tart.
Dr. Lajos Tamást a BME saját halottjának tekinti. Búcsúztatására 2023. február 23-án, csütörtökön 11 óra 15 perckor kerül sor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.
Emlékét megőrizzük!