BPMK

Műegyetemi Épületgépész Nap – november 29.

A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 23 sikeres év után 2018-ban jelentősen tovább fejlődött. Ez az irigylésre méltó siker öröm az épületgépészek számára, mert a MÉN alapjain egy még szélesebb szakmai összefogással, országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá, Országos Magyar Épületgépész Napokká alakult, megtartva a megszokott magasszintű szakmai és szórakoztató programjait.

Az épületgépészet iránt érdeklődők országszerte sok helyszínen különböző program közül választhattak, mely az épületgépészet szinte minden szakágában tartogatott érdekességeket. Az idei évben is megrendezésre kerül a már hagyományosnak mondható Műegyetemi Épületgépész Nap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, az esemény szervezője együtt dolgozik a magasszintű szakmaiság biztosítása érdekében a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének munkatársaival. A személyes kapcsolattartás jelentette és jelenti ma is a szakmai szereplők közötti bizalom kialakulásának és megerősítésének lehetőségét. Jó érzés személyesen találkozni és megosztani egymással az év nagy sikereit, nehézségeit, tapasztalatokat és piaci információkat.
Erre kínál alkalmat a Műegyetemi Épületgépész Nap!

A rendezvény időpontja: 2019. november 29., 9 és 16 óra között. A rendezvény helyszínei: BME E és D épületek, a kapcsolódó laborokkal.
A már megszokott programok, mint a diplomaterv előadások, a BPMK kötelező szakmai továbbképzései, izgalmas kísérő programok és a nagyszabású kiállítás mellett az épületgépész hallgatók vetélkedője a BME ÉPGET Tanszék Stockes laboratóriumában színesíti a szakmai napot.
Szervezési feladatokat Kassai Ferenc BPMK elnök megbízása alapján Kugler Géza, az SzB elnöke, Keresztes-Németh Anita (BPMK), dr. Kajtár László és dr. Herczeg Levente (BME ÉPGET Tanszék) végzik.

Részletek a www.talalkozzunk-muegyetem.hu honlapon olvashatók.

A november 29-én megrendezésre kerülő Műegyetemi Épületgépész Nap szervezőbizottsága szeptember 19-én tartotta immáron szokásossá volt sajtótájékoztatóját. A rendezvényt dr. Kajtár László BPMK alelnök nyitotta meg, majd a szervező szervezetek képviselői adtak tájékoztatást a sajtó részéről megjelent újságíróknak.
Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök elmondta, hogy a Műegyetemi Épületgépész Nap Budapesten, az épületgépész-szakma több évtizedes ünnepe. Az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.  Ennek fontos része az energiahatékonyság és az energiatudatosság növelése. E cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség, mintegy 70%-át is eléri. Ezért a Nap továbbképzései között szerepel „Részletes módszerek az épületenergetikában, új kihívások az energiatudatos épületek tervezésében” című konferencia. De lényeges főként napjainkban a berendezések műszaki-biztonsági megfelelősége. Így a Műegyetemi Épületgépész Napon szerepel „A gáz csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatában bekövetkezett és várható változások, a tervezők feladatainak bővülése” című konferencia is.   
Idén is kiemelt feladatunknak tekintjük a fiatalok bevonását, amely érdekében „Épületgépész Vetélkedőt” és „Diplomaterv – Szakdolgozat Pályázatot” is hirdetünk a hazai felsőfokú épületgépészeti és épületenergetikai képzés hallgatói számára – mondta dr. Csoknyai Tamás, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék tanszékvezetője.

A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a folyamatosan frissített www.talalkozzunk-muegyetem.hu és a www.bpmk.hu weboldalakra, valamint a szaksajtó fórumaira.

Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök köszöntője
Tisztelt Kollégák!
Az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki szakterülete. A hazai épületgépészek munkáját fókuszba állító Műegyetemi Épületgépész Nap nagy múltra tekint vissza, hisz’ ez évben 24. alkalommal kerül megrendezésre a főváros és az épületgépészeti szakterület emblematikus programjaként.  A rendezvények rendkívüli sikere és a mindennapok tapasztalata bizonyította, hogy az épületgépészet hozzájárul az ember jobb életkörülményeinek megteremtéséhez, a környezeti-gazdasági-társadalmi fenntarthatóság biztosításához. Idén november 29-én kerül megrendezésre az esemény, amelyhez kiállítás és számos kísérő rendezvény is csatlakozik. A Műegyetemi Épületgépész Nap házigazdája és szervezője a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékével. A napot az oktatás és továbbképzés jegyében szervezzük kiállítással, konferenciával egybekötve.  A jeles rendezvénynek idén is, szokásainkhoz híven a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont, az „E” épületben. Elmondhatjuk, hogy a Műegyetemi Épületgépész Nap Budapesten, az épületgépész-szakma több évtizedes ünnepe. Az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.  Ennek fontos része az energiahatékonyság és az energiatudatosság növelése. E cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség akár 70%-át is eléri. Ezért a Nap továbbképzései között szerepel „Részletes módszerek az épületenergetikában, új kihívások az energiatudatos épületek tervezésében” című konferencia. De lényeges főként napjainkban a berendezések műszaki-biztonsági megfelelősége. Így a Műegyetemi Épületgépész Napon szerepel „A gáz csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatában bekövetkezett és várható változások, a tervezők feladatainak bővülése” című konferencia is.  Az informatika fejlődésével ma már az épületgépészet egybefonódott az okos házak az un. intelligens városok tervezésével, melyek középpontjában az ember és az emberi élet minőségének javítása áll.
A Budapesti Műegyetemi Épületgépész Nap házigazdájaként minden kedves kollégának hasznos tapasztalatszerzést kívánok!

    
Csoknyai Tamás, a BME ÉpGet Tanszékvezetőjének köszöntője
Találkozzunk idén is!

Tisztelt Épületgépész Kollégák! Az Országos Magyar Épületgépészek Napja egyik legnagyobb rendezvényének idén is a Műegyetem ad otthont november 28-29-én. Tanszékünk továbbra is megszervezi a csütörtöki koncertet és részt vesz a pénteki hagyományos Műegyetemi rendezvények szervezésében szakmai szervezetek, cégek és külföldi előadók közreműködésével.
Készülünk előadásokkal kiállítással, laborbemutatóval, tanszékünk nyitott kapukkal várja az érdeklődő szakembereket, látogatókat. Több újdonsággal is készülünk. Lesz épületgépész hallgatói vetélkedő, melyre csapatok pályázhatnak az ország összes felsőoktatási intézményéből, ahol épületgépész oktatás folyik (Debrecen, Pécs, Gödöllő). Csütörtök este a jó hangulatról tanszékünk zenekara, az ÉpGép All Stars gondoskodik.
A pénteki napra több külföldi vezető egyetemekről meghívott előadót is várunk, akik az aktuális trendekről, okos épületekről, szimulációs technikákról fognak előadást tartani. Lesz szó az épületenergetikai rendeletek korszerűsítésének kérdéséről, valamint a BIM-ről is. Tervezzük továbbá egy szimulációs workshop megrendezését neves hazai és külföldi szakemberek bevonásával.

A rendezvény egyúttal jó lehetőség a kapcsolatépítésre, új együttműködések elindítására. Találkozhatunk volt évfolyamtársakkal, a megújult oktatói gárdával, de ott lesznek természetesen az ismert régi oktató kollégák is, valamint megtekinthető a tanszék három laboratóriuma.
Hagyományosan péntek este bállal zárjuk a hetet, mely egyúttal az országossá bővült rendezvény főrendezvénye.
Írja be naptárjába, találkozzunk november utolsó csütörtök-péntekén!

Kugler Géza, a Szervező Bizottság elnökének köszöntője

A Műegyetemi Épületgépész Nap 2019. november 29-én a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék önálló szervezésében kapcsolódik az Országos Magyar Épületgépész Napok programsorozathoz. Egy esemény, amit huszonéve épületgépészek szerveznek épületgépészeknek. A rendezvény jelmondata is ezt fejezi ki: Egészség. Kényelem. Hatékonyság.
Az épületgépészet feladata, célja mindig is az ember számára egészséges környezet kialakítása volt az épületek belső tereiben, ahol jól is érzi magát a használó és mindez költségeiben kedvező. Ezeket a gondolatokat 20 vagy 40 évvel ezelőtt is írhatták volna, akkor is igaz volt és ma is az. Igaz, mert az épületgépészet is folyamatosan megújul és az egészség, a kényelem és a hatékonyság szavak új tartalmat kapnak a tudomány és a technika fejlődésének eredményeként.
Egy épület elhelyezkedése, tájolása, a helyiségek beosztása egyrészt adottság, másrészt az építész döntése, felelőssége. A működtetés, a hosszútávú üzemvitel feltételeinek meghatározásában azonban az épületgépész tervező felkészültségének, tervezői hitvallásának döntő szerepe van. Milyen műszaki megoldást választ és ajánl az építtető számára - megismerve annak anyagi lehetőségeit, igényszintjét fűtés, hűtés, vízellátás, csatornázás, frisslevegő ellátás, világítás területén. A megvalósuló épület olyan végeredmény, ami tükrözi a közreműködő szakemberek felfogását, együttműködésük hatékonyságát.
Egészség. Kényelem. Hatékonyság.
Erről szól az idei évben is megrendezésre kerülő, már hagyományosnak mondható Műegyetemi Épületgépész Nap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
A kiállítás mellett változatos szakmai programok közül választhatnak az érdeklődők, így a BPMK szakmai továbbképzések, MÉGSZ konferencia, VGF Ankét, PAKS2 kerekasztal beszélgetés, Magánépíttetők Fóruma. Utóbbi második alkalommal kerül megszervezésre és nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy az épületgépészet eredményei a társadalom egyre szélesebb rétegeiben legyenek ismertek. A résztvevő magánépítkezők kihasználhatják a személyes konzultáció lehetőségét is a jelen levő kiállítókkal.

Műegyetemi rendezvények

A.) Kamarai kötelező szakmai továbbképzések:
-    ENSI terem (Gáz- és olajipari Tagozat) várható létszám: 200 fő

A gáz csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatában bekövetkezett és várható változások, a tervezők feladatainak bővülése

-  HELIOS terem (Épületgépészeti Tagozat) várható létszám: 250 fő

Részletes módszerek az épületenergetikában, új kihívások az energiatudatos épületek tervezésében
A két teremben zajló programok egymáshoz képest elcsúsztatott időbeosztása biztosítja a kiállítói standok folyamatos látogatottságát és a catering ellátás zavartalanságát.

B.) Kísérő szakmai rendezvények:
A változatos tartalmakat kínáló kísérő szakmai rendezvények díjmentesek, de a program szervezőjének oldalán regisztrációhoz kötöttek.
1.) Harmóniában a vízzel – az élet forrása a modern és tudatos épületgépészet szolgálatában (a Magánépíttetők Fórumát nagy érdeklődés kíséri Az építő közösség szervezésében. A rendezvényre több mint 250 fő befogadására alkalmas BME E épület C jelű nagy előadó terme szolgál.)
A résztvevő magánépítkezők, érdeklődők és építészek sok-sok hasznos és új információval térhetnek gazdagabban haza az épületgépészet napjainkban egyik kiemelt témaköréből. Kihasználhatják a személyes konzultáció lehetőségét is, a jelen levő közel kiállítókkal.

2.) Paks2 kerekasztal beszélgetés

3.) Miért napelem, és miért nem napkollektor? (a MÉGSZ szervezésében, előadó: Varga Pál cégvezető, Naplopó Kft.)


4.) VGF Ankét - Kéményseprő kontra épületgépész

•    Aktuális jogszabályok, gyakorlati példák, akadályok
•    Gyűjtőkémények
•    Elektromos fűtés, mint alternatíva

5.) Diplomaterv és szakdolgozat pályázat
A „Műegyetemi Épületgépész Nap” Szervező Bizottsága a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával és a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékkel közösen diplomadíj és szakdolgozat pályázatot hirdet az „Műegyetemi Épületgépész Nap 2019” alkalmából. A pályázaton 2019. évben Épületgépész MSc., Létesítménymérnök MSc., valamint Épületgépész BSc. diplomát szerzett mérnökök vehetnek részt, amennyiben diplomaterv feladatukat jeles érdemjeggyel védték meg. További feltétel az MSc. diplomázók esetében, hogy BSc. szakdolgozatukat épületgépész szakirányon teljesítették és oklevelük is épületgépész szakirányú legyen.


6.) Épületgépész vetélkedő
a „Műegyetemi Épületgépész Nap 2019” alkalmából

7.) ÉpGép All Stars koncert
A sok szakmai programot csütörtökön egy jóhangulatú fiatalos koncerttel indítjuk, természetesen itt is épületgépészek lesznek az előadók
Helyszín: BME DCS épület fsz., Stokes labor
Időpont: 2019. november 28. csütörtök 19 óra

Kiállítás

2018-ban nagy sikerrel zárult a kiállítás, a kiállítói standok hetekkel a rendezvény előtt elfogytak. A korábban megszokott BME K épület helyett idén is az E épület a kiállítás helyszíne. A rendezvény alatti közvéleménykutatás eredménye szerint a kiállítók nagy örömmel fogadták az új helyszínt, amely kényelmesen körbejárható volt a látogatók számára is. Az előadó termek közelsége miatt az egész nap folyamán részesei lehettünk a pezsgő szakmai beszélgetéseknek és örömteli találkozásoknak.
A Műegyetemi rendezvényekre regisztrálni kiállítóként a www.talalkozzunk-muegyetem.hu honlapon keresztül van lehetőség, a kötelező szakmai továbbképzésekre a Budapesti és Pest Megyei Kamara honlapján keresztül lehet: www.bpmk-oktatas.hu .


Gáz- és olajipari szakmai továbbképzés
E. épület, I. emelet A/ENSI előadóterem
A gáz csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatában bekövetkezett és várható változások, a tervezők feladatainak bővülése

9.00 – 10.30  A gázkészülék irányelvet felváltó gázkészülék rendelet, a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók érintettsége a gázfogyasztó készülékek telepítési folyamatában. A tervköteles készülékcserék résztvevői és folyamatai (Blazsovszky László)
10.30 – 11.00 Kávészünet
11.00 – 12.30
A megváltozott műszaki-biztonsági ellenőrzés, új, az MBSZ alkalmazását érintő jogszabályok.(Blazsovszky László)
12.30 – 13.30 Ebédszünet
13.30 – 13.45 Meglepetés! Épületgépészeti stand up előadás (Aranyosi Péter)
13.45 – 14.05 DONE (Németh László, ENSI Kft.)
14.05 – 14.25 A hőszivattyús fűtésre nem szabad akármilyen kazánnal rásegíteni, mert a kazán el tudja rontani a hőszivattyú hatékonyságát (Homor Miklós, UNICAL képviselet)
14.25 – 14.45 Innovatív és biztonságos csővezetékrendszerek gázellátáshoz (Nagy Zoltán, VIEGA Kft.)
14.45 – 15.05 Jövőbe mutató megoldások az új kondenzációs kazángenerációban (Makk Árpád, VIESSMANN Kft.)

Épületgépészeti szakmai továbbképzés
E. épület, I. emelet B/HELIOS előadóterem
Részletes módszerek az épületenergetikában, új kihívások az energiatudatos épületek tervezésében

9.00 – 9.30  Megnyitó, köszöntők
9.30 – 11.00 Módosult az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv: új kihívások és lehetőségek (Dr. Csoknyai Tamás)
11.00 – 11.30 Kávészünet
11.30 – 13.00 Épület Információs Modelltervezés (BIM) az épületgépészeti tervező gyakorlatában - módszertani előadás
(előadó: Virág Zoltán)
13.00 – 14.00 Ebédszünet
14.00 – 14.15 Meglepetés! Épületgépészeti stand up előadás (Aranyosi Péter)
14.15 – 14.35 Újdonságok a tűzvédelmi füstelszívásban és a nagyméretű kompakt hővisszanyerős szellőztetésben (Kovács Zoltán, műszaki vezető, HELIOS Ventilátorok)
14.35 – 14.55 Hőszivattyúink épületgépészeti rendszerekben (Kovács Zoltán, IDM Hőszivattyú Kft.)
14.55 – 15.15 VRF hőszivattyús rendszerek helye a hatékony épületgépészetben (Bicskei Attila, ELMÜ-ÉMÁSZ Kft.)
15.15 – 15.35 Energiahatékony és intelligens szennyvíz átemelők a problémamentes működésért (Lencs Antal, Xylem Water Solutions Magyarország Kft.)