BPMK

Gyárátadó ünnepség Polgáron

Korszerű, Közép-Európa egyik legmodernebb készház gyártó üzeme kezdi meg működését Hajdú-Bihar megyében. Az egymilliárd forintos beruházásból létesített üzem évente 300 házat gyárt majd. Az üzemet március 29-én adták át Polgáron.

A környezetbarát és magas minőségű alapanyagok felhasználásával készülő, úgynevezett Berger Házak előnye, hogy versenyképes áron kínál energiatakarékos otthonokat, amelyeket rövid idő alatt birtokba vehetnek tulajdonosaik. Az egymilliárd forintos beruházásból létesített üzem évente 300 Berger Házat gyárt majd. Az üzem 50 embernek ad közvetlenül munkát, az alvállalkozókkal együtt pedig mintegy 230 embernek biztosít megélhetést.

A készházak iránti igény jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ami az otthonteremtési kedv élénkülésével függ össze. 2017-ben a teljes hazai építőipar erős évet zárt. A növekedés egyik motorja a lakásépítések számának megugrása volt: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly az építőipari termelés csaknem 30 százalékkal bővült. Ezen belül a lakásépítések száma mintegy 44 százalékkal nőtt, az építendő lakások száma pedig 20,4 százalékkal több, mint a 2016-os évben. A fellendülés egyértelműen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének, a lakásáfa 5 százalékra mérséklésének, valamint az egyre olcsóbbá váló jelzáloghitelek elterjedésének köszönhető.

A lakásépítés piacának növekedése várhatóan 2018-ban is folytatódni fog: a hazai építőipar 10 százalék feletti növekedés előtt áll. A lakásépítések fő piacának számító Budapesten 6-10 ezer darab új lakás átadása várható idén, amely több, mint a kétszerese a 2017-ben átadott otthonok számának.

Mivel a kivitelezői kapacitások végesek, a lakásépítések egyre inkább elhúzódnak. Erre is megoldást jelentenek a készházak, amelyek már 6-9 hónap alatt költözhetőek, az építkezés maga pedig mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe. Idén a várakozások szerint 1000 darab ilyen technológiával épülő otthont adhatnak át, az építtetők 10-15 százaléka ezt a megoldást fogja választani. Hogy milyen lehetőségek állnak a Magyarországon még alig ismert szektor előtt, azt az is mutatja, hogy az új építésű házaknak, Ausztriában 30, a skandináv országokban pedig 70-80 százaléka készül ilyen eljárással. A Berger Házak népszerűsége annak is köszönhető, hogy a készházak szerkezetére 30 év garanciát vállalnak, miközben mind az építkezés, mind pedig a fenntartás költségei alacsonyabbak egy hagyományos házhoz képest.

„A Berger házak gyorsan, ellenőrzött üzemi körülmények között, méretpontosan és kiváló minőségben, hazai és osztrák alapanyagokból, német technológiával készülnek, hasznos négyzetméterenként pedig már bruttó 280 ezer forintos ártól elérhetők” – mondta el az ünnepségen Beregszászi Pál, a Berger Házak ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „az ellenőrzött és precízen kidolgozott műveletek a vevőket a teljes folyamaton végigkísérik, aminek köszönhetően a megrendeléstől az átadásig tervezett és átlátható műszaki- idő- és költségtervek mentén tud a vállalat teljesíteni.”

„Szerencsés, hogy a Berger Házak polgári üzeme egyszerre kínál munkalehetőségeket Hajdú-Bihar megyében és biztosítja, hogy a magyar családok – köztük azok, akik a CSOK segítségével teremtenek otthon maguknak – korszerű és tartós megoldást találjanak a lakhatáshoz” – mondta el Tóth József, Polgár város polgármestere.

Az ünnepélyes gyáravatásra március 29-én került sor, amelyen Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke elmondta, hogy a hazai 4 milliós lakásállományból évente legalább 40 ezernek kellene megújulni, de jó, ha e szám felét elérjük. A lakásépítés piacának növekedése tetten érhető, ám a kivitelezői kapacitások végesek, a lakásépítések egyre inkább elhúzódnak. A Polgáron megvalósuló technológiával viszont fel lehetne gyorsítani az építkezéseket – tette hozzá.

Tóth József, a település polgármestere kiemelte, hogy a Berger Házak polgári üzeme egyszerre kínál munkalehetőségeket a megyében, és biztosítja, hogy a magyar családok – köztük azok, amelyek a CSOK segítségével teremtenek otthont maguknak – korszerű és tartós megoldást találjanak a lakhatáshoz.

Dr. Tiba István Polgár országgyűlési képviselője kiemelte: ahol találkozik a kormány gazdaságpolitikája az önkormányzatok rugalmasságával, az olyan környezetet teremt, amely csábítja a vállalkozásokat. Felhívta a figyelmet, hogy a polgári ipari park mellett fejlesztik a környező városok – Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros – ipari parkjait is, ahova további befektetőket várnak Az ünnepélyes gyárátadón részt vett továbbá dr. Görög Norbert az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője is. A rendezvényen a narrátori szerepet Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozatának elnöke töltötte be.