BPMK

Energiahatékonyság Zuglóban

A BPMK és Zugló vezetése között régóta fennálló jó együttműködés további eredményeként a képviselőtestület jóváhagyásával, Budapest XIV. kerületében megalakult az önkormányzaton belül egy olyan energetikai munkabizottság, amely a kamaránk által delegált szakértő bevonásával a közintézmények és a magántulajdonban lévő épületek komplex energiahatékonysági felújításának elősegítését tűzte ki célul.

Munkája arra irányul, hogy az önkormányzati tulajdonú épületeket felülvizsgálva azok között prioritási sorrendet határozzon meg és ennek megfelelően az egyes beruházások előkészítéseként megteremtse a sikeres pályázat előfeltételeit. Ugyanakkor a lakossági energia megtakarítás elősegítése szintén kiemelt feladatai közé tartozik.
Február 25-i ülésén a zuglói képviselőtestület ellenszavazat nélkül  jóváhagyta továbbá a Zuglói Energetikai Tájékoztató Iroda (ZETI)  felállítását, melyet a kerület frekventált helyén a BPMK-val közösen hoznak létre azzal a céllal, hogy a lakosságot mérnökeink bevonásával naprakészen tájékoztassák energiafelhasználásának csökkentési lehetőségeiről, az ezzel kapcsolatos műszaki-gazdasági szempontokról és a finanszírozás lehetséges módjáról. A tájékoztató iroda felállításának technikai előkészítése megkezdődött és az várhatóan idén tavasszal megnyitja kapuit.
Ezekkel az intézkedésekkel Zuglóban komoly előrelépés történt a 2015. LVII. (V. 12.) sz. energiahatékonysági törvény gyakorlatba történő átültetése terén, amely fővárosunk más kerületei és az ország egyéb települései számára is mintaként szolgálhat.