BPMK

Júniustól integrált víziközmű információk

2015 júniusában készül el a földhivatali adatbázisra épülő integrált és egységes szerkezetű, a nap bármely szakában elérhető kataszter, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló szolgáltatói, műszaki adatok aktualizálásával, az elérhető legmodernebb mérési módszerek alkalmazásával 10 milliárd forintból valósít meg az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda uniós forrásból.

A víziközművek, vízvezetékek, csatornák, átemelő szivattyúk, kutak, vagy éppen szennyvíztisztító telepek, stratégiai jelentőségű műszaki berendezések, amelyek a mindennapos vízellátást szolgálják. Műszaki állapotuk, valódi elhelyezkedésük, tulajdonviszonyaik pontos ismerete és nyilvántartása ebből fakadóan stratégiai feladat. Miután eddig nem létezett egységes és minden tekintetben aktualizált adatbázis, a vagyonkezelési, karbantartási és fejlesztési, valamint az építési tervezési feladatok hatékony elvégzése sürgetővé és elengedhetetlenné tette a megbízható – közhiteles – pontos és a földhivatali adatbázison nyugvó rendszer kialakítását.  Ez az országos, közhiteles víziközmű kataszter.
A 2014 márciusában kezdődött és a befejezéséhez közeledő munka végeredménye egy olyan rendszer, amely bárkinek, bármikor a lehető legpontosabb adatokkal szolgál majd. Az ország víziközmű vagyonának egységes nyilvántartására, felmérésére adatbázist és ehhez olyan közhiteles víziközmű-katasztert hozunk létre, amely a jövőben alkalmas lesz a vagyonértékelési és nyilvántartási és kezelési feladatok teljes körű kiszolgálására, és támogatja a víziközmű tervezési feladatokat, valamint az alapszintű közműegyeztetést. A 2014 márciusa óta folyó munka során elsőként az alaptérkép készült el, majd a víziközmű kataszter, jelenleg pedig a web-alapú felhasználó program tesztelése történik. A kiépített rendszer a hét minden napján, 24 órás üzemmódban működik majd, biztosítva ezzel a folyamatos adatszolgáltatást minden érintett számára – mondta Ilkovics Elza, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda szakmai vezetője.