BPMK

A kamara a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program sikeres végrehajtásáért

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kamara közötti stratégiai keret-megállapodásra alapozva a Hírközlési és Informatikai Tagozat kidolgozta az állami szervekkel való infokommunikációs együttműködésre vonatkozó konkrét javaslatait.

Javaslatainkat a minisztérium örömmel fogadta, és a megkezdődött munka keretében elindult a 16/2014 (XI. 6.) Kormányhatározatban meghatározott DNFP részét képező Szupergyors Internet Projekt (SZIP) előkészítése. A SZIP célkitűzése, hogy 2018-ra az ország teljes területén biztosítható legyen a szélessávú internet elérése, legalább 30 Mbit/sec sebességgel. A műszaki feltételrendszer kidolgozására a kamarát kérték fel. Ezt a nagyszabású mérnöki munkát a kamara szakértői koordinálják.
A DNFP további feladataival (állami infokommunikációs hálózatok fejlesztése, elektronikus kormányzati informatikai fejlesztések, stb.) kapcsolatosan május 21-én Kassai Ferenc, az MMK alelnöke, BPMK elnöke segítségével, egyeztetésre került sor az érintett minisztériumok (NFM és BM) vezetőivel, amelyben további kamarai segítséget ajánlottunk fel. Ezzel egyidejűleg ismertettük szakpolitikai álláspontunkat és javaslatainkat a DNFP sikeres végrehajtásához szükséges jelentős mennyiségű és magas színvonalú mérnöki erőforrások rendelkezésre bocsátásására, valamint a mérnöki munka feltételrendszerének javítására. A megbeszélésen megállapodás született arról, hogy az ezzel kapcsolatos írásos javaslatainkat elküldjük az illetékes kormányszerveknek.