BPMK

Mentsünk meg 600 életet – „Ami kulturált, az biztonságos”

Statisztikák szerint hazánkban évente 600 ember veszíti életét az utakon – hívta fel a figyelmet a BPMK és a KTE közös szervezésű onine konferenciája április 29-én.

Birinyi József moderátor elmondta, a balesetek több, mint 2/3-át a személygépkocsik okozzák, emberi mulasztás alapján. Ezért nagyon fontos a maihoz hasonló kampányok létrejötte.
Cél a közlekedési kultúra társadalmasítása, hiszen abban mindenki érintett.
Az egyik legfontosabb eszköz a közlekedésbiztonság fontosságára való felhívásra a Közlekedési Kultúra Napja – tette hozzá Bíró József, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozatának elnöke. Míg 2015-ben 15 szervezet csatlakozott a figyelemfelhívó rendezvényhez, addig 2019-ben már 80 partner hívta fel különböző aktivitásaival a figyelmet a kulturált és biztonságos közlekedés fontosságára.
Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség közlekedési alelnöke és Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője a fiatal kori nevelés nélkülözhetetlenségéről és az abban elért eredményekről számoltak be. Több mint 62 000 polgárőr, 2 500 egyesületben dolgozik nap, mint nap a közbiztonság és a közrend fenntartásáért; óvodai és általános iskolai képzési programban vesznek részt – jelenleg 778 iskola és közel 1000 pedagógus közreműködésével.
A gyerekek képzéséhez tartozik a BringaAkadémia oktatási segédanyag is, amely a 9-12 éves korosztálynak szól. Ez az alapja a Közlekedési Kisokosnak is, amelyhez kapcsolódóan Közlekedő Kisokos Tudáspróba teszten vehetnek részt a 4-6. évfolyamosok. A cél, hogy minden általános iskolás részére elérhető legyen a közlekedési oktatás és hosszú távon minden tanuló számára kötelező legyen a „közlekedési alapvizsga”.
Révész Máriusz, aktív és ökoturisztikai fejlesztésekért és ezek népszerűsítéséért felelős kormánybiztos fantasztikus eredményként közölte, hogy az előző években átlagosas 600 közúti balesetben elhunytak száma tavaly 460-ra csökkent.
További fontos eredmény a KRESZ módosító csomag előterjesztése a kormány elé. A módosítás többek között érintené a korlátozott képességű személyek fokozott védelmét, a gyalogosok szándék elsőbbségének a KRESZ-be való beemelését, lehetővé tenné a kerékpárral közlekedő kisgyermekek járdán való kísérését, illetve szabályozná a mikromobilitási eszközöket is.
A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel és a Mentsünk Meg 600 életet projekt keretében érkezett lakossági és óvodai pályázatok bemutatásával zárult.