BPMK

14,2 százalékkal bővült tavaly az építőipar

Az építőipari termelés 2014-ben 14,2 százalékkal nőtt a 2013-ashoz képest, az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH szerint az épületek építésének bővülése továbbra is az ipari, egészségügyi, illetve az oktatási célú épületek építésnek köszönhető, az egyéb építmények építése pedig a közlekedési infrastruktúra fejlesztése nyomán nőtt.    Az év egészében az építőipari vállalkozások 17,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2013-ban. Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Éves összehasonlításban 2013 januárja óta először csökkent az építőipar teljesítménye. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 4,9 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése 1,2 százalékkal nőtt. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a decemberi termelés volumene 6,4 százalékkal maradt el a novemberitől. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése ágazat termelése 0,9, az egyéb építményeké 3,7 százalékkal csökkent novemberhez viszonyítva. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - decemberben 3,1 százalékkal elmaradt a 2013. azonos időszakitól. Bár éves összehasonlításban az ötödik egymást követő hónapban jelzett csökkenést a statisztika, visszaesés mértéke decemberben volt a legkisebb. Az egyéb építmények ágazat termelése 0,3 százalékkal emelkedett, ami a legkisebb ütem a terület 23 hónapja tartó növekedési sorozatán belül. Az építőipari termelés több mint négytizedét adó speciális szaképítés ágazat teljesítménye négy hónap növekedés után csökkent decemberben, 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A tavaly decemberben kötött új szerződések volumene 43,9 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel azelőtt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 30,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50 százalékkal maradt el a 2013. decemberitől.

Az új szerződések elmúlt hónapokban bekövetkezett visszaesése következtében az építőipari vállalkozások év végi szerződésállományának volumene 16,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál  - írja a KSH. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,7, az egyéb építményeké 18,8 százalékkal alacsonyabb a 2013. véginél. Az építőipar termelői árai 2014 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,4, az egyéb építmények építése ágazatban 1,3, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,2 százalékkal nőttek az árak. (MTI)