BPMK

Magyarországon kellő időben jött létre az 5G Koalíció

Magyarország kellő időben lépett, és hozta létre az 5G Koalíciót (5GK), a szervezet munkájában mindenki hatékonyan vesz részt - mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára hétfőn az 5G Koalíció megalakításának negyedik évfordulója alkalmából rendezett szakmai kiállításon és ünnepségen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

Hangsúlyozta: Magyarországon az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilotprogramok állnak. Elmondta, már beérni látszanak Magyarországnak a  digitálisinfrastruktúra-fejlesztés területén tett erőfeszítései, ezért 2021-ben számos, 5G-re épülő pilotprogram indul egyetemi és ipari környezetben. Az 5G-alapú intelligens szárazföldi és vízi közlekedési eszközök tesztelése kezdődik el több helyszínen, 5G tesztkörnyezeteket alakítanak ki drónhasználattal, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén. Tesztelik majd az ipari célú frekvencia alkalmazását is a gyártási folyamatokban. Megvizsgálják a 3D és a kiterjesztett valóság (AR) lehetőségeit a munkavégzés során, valamint egészségügyi és környezeti kutatásokat indítanak. A tájékoztatás, tudatosítás érdekében elindult az 5G.hu weboldal - sorolta.

Charaf Hassan, a BME dékánja szerint az 5GK teret nyitott Magyarországon az ipar, az állam és az oktatás együttműködésének,  és ennek kézzel fogható eredményei vannak. A járvány után újra felgyorsulhat a munka, amivel az ország megerősítheti az élvonalbeli helyét - mondta.

Gál András Levente, a Digitális jólét program (DJP) szakmai vezetője elmondta: alapításának negyedik évfordulójához érkezett koalíciónak már 86 tagszervezete van, folyamatosan 220 szakértő vesz részt a munkájában. Az 5G Koalíció ennek az újgenerációs telekommunikációs megoldásnak a nemzetgazdasági hasznosítását tűzte ki célul.
A rendezvényen a látványos, újdonságokban bővelkedő szakmai kiállítás keretében egyedülálló 5G technológiai megoldások is bemutatkoztak: többek között egy kikötő üzemeltetése digitális ikertechnológiával, mérőautó és szondák működése, intelligens járművek 5G-alapú távfelügyelete és irányítása egy élethű autómodell segítségével és VR-szemüveg használatával, egy robotkar távoli, felhőből történő vezérlése, számos kiterjesztett és kevert valóságra (AR és MR) épülő alkalmazás, és kipróbálható volt az 5G hálózatba kapcsolt csocsó is, virtuális környezetben. (MTI)