Hír

Heti figyelő - 2013. június 10.

2013.06.10 14:42 (1 éve)
Kategória: Heti figyelő

Mikor lesz beruházási fordulat Magyarországon? - Szakértők válaszolnak

2013. 6. 7. 15:30 | Vélemény » Interjú.www.vg.hu

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal csökkent éves összevetésben. Érdemi növekedést évek óta nem láttunk, a Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége szerint még évekig nem is fogunk. A lapunk által megkérdezett szakemberek véleménye megoszlik a kérdésről.

 

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora

„Akkor lehet beruházási fordulat, ha megfelelő bizalom lesz a magyar gazdaságpolitika iránt, és a legnagyobb – jórészt külföldi – beruházókat sikerül meggyőzni arról, hogy hosszú távra tervezhetnek Magyarországon. A kormánynak biztosítania kell a legfontosabb szereplőket arról, hogy a következő években a legfontosabb feltételekben, például az adórendszerben nem lesznek hirtelen változások. Szükség van továbbá a valódi növekedési fordulatra. Az első negyedévben a rendkívül gyenge 2012. negyedik negyedévhez képest bővült ugyan a gazdaság, de – többek között – a munkaerőpiaci és a technológiai adatok sem tükrözik, hogy az ország valóban rátért volna a fenntartható növekedés pályájára.”

 

Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója
„Sokat emlegetik a válság kapcsán a bizalomvesztést. Nos, ez a törés nem csak a bankok illetve cégek szintjén következett be, hanem a végső fogyasztók fejében is. Ez a fejlett világra is elmondható, de Magyarország tekintetében fokozottan igaz: aki tehetné, az sem költ, inkább megtakarít. A nagy jegybankok bankóprései mostanra sosem látott pénzkínálatot hoztak, de az sehol nem jelenik meg a reálgazdaságban, mert a végső fogyasztók kivárnak, még nem dolgozták fel a válságot, inkább megtakarítanak. A beruházási fordulat ennek a gondolati váltásnak a függvénye. Amíg a végső fogyasztók nem kezdenek hinni a kedvezőbb jövőben, addig nincs új kereslet, így nincs mire beruházni sem.”

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza
„A feldolgozóipari beruházások alakulása nagyon volatilis, de akár már a második negyedévben eljöhet a fordulat. Az Audi, a Bridgestone, a Lego és a Hankook beruházásai is segíthetnek, amelyek sok embernek adhat munkát. Tudjuk, hogy az energiaszektorban kevés a beruházás, az építőiparban viszont már látszik a fordulat. Az EU-s források lehívása is gyorsul, ami a kormány egyetlen lehetősége az „osztogatásra”, hiszen a költségvetés feszített. Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom növekedése kedvező, és ha ezt tartósnak látják, akkor a cégek elkezdhetnek beruházásokon gondolkodni. Az MNB hitelprogramja a nyár folyamán sokat segíthet a hitelezésen, és lendületet adhat a beruházásoknak is.”

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára
„Párhuzamosan a gazdasági növekedés felgyorsulásával, a beruházások érzékelhető élénkülését 2013 második felétől várjuk. A vállalkozások számára jelentős nagyságrendű pótlólagos hitelforrást tesz elérhetővé az MNB növekedési hitelprogramjának I. pillére – amelyet a háromszoros banki túljelentkezést látva az MNB 425 milliárd forintra emelt. Emellett a vállalatok exporttevékenységének ösztönzése érdekében az Eximbank 2014 áprilisáig mintegy 120 milliárd forint új hitelt kíván kihelyezni. A kormány eddig 24, különféle szektorokban tevékenykedő céggel kötött stratégiai megállapodást, ezek nagy része nagyberuházások megvalósítását tervezi, ami megindíthatja a beszállítói beruházásokat is.”

Varga Mihály , a KÉSZ Holding Zrt. elnöke

"Magyarországon jelenleg nagyon kevés építőipari projekt van, ezek többsége nagyberuházás. A hazai vállalatok előtt sokkal kevesebb beruházási lehetőség nyílik, mint néhány évvel ezelőtt. Két éven belül nem is várható, hogy a helyzet megváltozik, ami a magyar cégeket súlyos próbatétel elé állítja. Az építőiparban beruházási lehetőségek ez idő tájt inkább Közép-Európa más országaiban nyílnak. Ezeket kihasználva a magyar cégek is könnyebben átvészelhetik a szűk esztendőket – igaz, hogy ezzel a magyarországi beruházási aktivitáshoz nem járulnak hozzá. Ahhoz, hogy idehaza is bekövetkezhessen egy fordulat, megbízható, stabil, kiszámítható beruházói környezetre lenne szükség

 

Dübörög a magyar gazdaság: Kilőtt az ipar

2013. 6. 7. 09:10 | Gazdaság » Makrogazdaság

 

A termelés az év első négy hónapjában 1,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – írja a KSH.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index áprilisban 1,2 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés növekedését vélhetően az ipari export húzta. A KSH másik jelentéséből az derült ki, hogy 2013 negyedik hónapjában az export euróban számított értéke 11,6, az importé 7,8 százalékkal nőtt a tavaly áprilisi értékekhez viszonyítva.

A friss makrogazdasági adatok alapján úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedése a második negyedévben tovább folytatódhat. Az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a GDP 2012 negyedik negyedéhez képest.

A várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel ezelőttihez képest, és a munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés szintén a várakozások felett emelkedett – írta Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, így már a negyedik egymás utáni hónapban bővülést mutatott az ipari termelés, ami kifejezetten bíztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben tovább gyorsulhat” – vélekedett a közgazdász.

A KSH közlése szerint a járműgyártás érdemben járult hozzá az ipari termelés növekedéséhez, míg bázishatások miatt az elektronikai gyártás már kevésbé húzza vissza az ipari termelést.

A kilátásokra nézve Suppan Gergely szerint bíztató, hogy „bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak”.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg „idén az Audi győri üzemének év közepére tervezett elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása” – prognosztizálta a közgazdász.

„A belső kereslet már a második negyedévben élénkülést mutathat, amit a különösen erős áprilisi kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak” – írta Suppan Gergely. A KSH előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 3,4 százalékkal növekedett áprilisban az előző év azonos időszakához képest.

Suppan szerint az ipari és a kiskereskedelmi adatok is arra utalnak, hogy a hazai GDP az első negyedévet követően is tovább gyorsulhat, amiben a mezőgazdaság is okozhat kellemes meglepetést.

AUDI HUNGÁRIA MOTOR Kft. - az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Világgazdaság Online

 

Melyek a magyar gazdaság legnagyobb kockázatai?

2013. június 8., szombat 7:20     InfoRádió

 

 

 

 

Rácz Margit közgazdász az InfoRádió Arénájában azt mondta, az idei gazdasági növekedéssel kapcsolatban nem hamarkodná el az optimizmust.

A magyar gazdaság számára fontos, hogy a nemzetközi környezet hogy alakul, és az nem kecsegtet fenntartható növekedési kilátásokkal - mondta Rácz Margit közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézet kutatásvezetője arra reagált, hogy az első negyedéves GDP adat alapján a londoni elemzők jelentősen javították a növekedésre vonatkozó előrejelzésüket.

A 2013-as év június elejéről nézve még recessziós lesz, de a visszaesés kezd gyengülni - emelte ki.

Rácz Margit szerint az európai környezet a legnagyobb kockázat a magyar gazdaság szempontjából idén, mivel a nyugati fő piacokon nagy gondok vannak. Hozzátette: ameddig nem indulnak el növekedést generáló beruházások, addig nincs fenntartható növekedés és addig nagy a rizikó.

Magyarország számára nem lenne rossz, ha kitalálna egy céldátumot, amikor csatlakozik az eurózónához - mondta a közgazdász.

 

"Nem volt egy könnyű menet" – Selmeczi Gabriella elégedett

2013. június 05., szerda, 16:46

Elvitathatatlannak nevezte a magyar gazdaságpolitika eredményességét a Fidesz szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

 

Selmeczi Gabriella a kabinet elmúlt hároméves gazdaságpolitikáját értékelve azt mondta: az elért teljesítmény bizonyíték arra, hogy a magyar kormány által követett recept eredményes. Tény ugyanis – folytatta –, hogy az ország ma már a saját lábán áll, külső segítség nélkül ér el sikereket, ami igazolása a jó gazdaságpolitikai döntéseknek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez "nem volt egy könnyű menet", sok konfliktus van a kormánytöbbség háta mögött.

A Fidesz szóvivője kiemelte, a kabinet 2010 óta nem kímélte a multinacionális cégeket, hanem kimondta, hogy Magyarországon közös teherviselésre van szükség. "Nyíltan felvállaltuk, hogy mi igenis támogatjuk a magyar vállalkozásokat" – tette hozzá.

Selmeczi Gabriella összegzése szerint az elmúlt három év után kijelenthető: Magyarország bízik saját magában, és külföldön is egyre többen bíznak benne.

A kormány elmúlt hároméves gazdaságpolitikájának értékelése céljából összehívott szerdai sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a kabinet megteremtette a gazdasági növekedés alapját, de Európa fellendülése nélkül nem várható, hogy Magyarországon gyorsabb ütemű növekedés legyen.

hvg.online