Hír

Emlékeztető - HŐVIT Tagozat elnökségi üléséről

2008.10.31 15:04 (6 éve)
Kategória: Hírek

Időpont: 2008.10.21.

Helyszín: MMK központi iroda, tárgyaló (Angyal u. 1-3.)


Jelen voltak: dr. Büki Gergely, dr. Csűrök Tibor, Csehi József, Czetka Zoltán, Erdélyi Ferenc, Gábor András, Hunyadi Sándor, dr. Lipták András, Podonyi Gábor, dr. Ronkay Ferenc, ’Sigmond György,  dr. Uhri László, dr. Varjú György

 

Napirend szerint elhangzottak:

 

1. A MMK rendkívüli Küldöttközgyűlésének előkészületei, várható napirendi anyagok előzetes megtárgyalása (pl. tagozatok szervezete, működése, stb.).

 

Cs.T. tájékoztatást adott a tagozati elnökök október 13-i értekezletéről, a TESZ (Tagozati Elnökök Szervezete) megalakulásának előzményeiről és körülményeiről. A Területi kamarák Elnökeinek Tanácsadó Testületének (TETT) ülésén született határozatokat mint a MMK Küldöttgyűlésén várhatóan döntési kérdésként megjelenő napirendeket az elnükség megvitatta és az alábbiak szrint foglalt azokban állást.

 

Az MMK szervezeti felépítésére vonatkozóan a „harmadik dimenzió”, a foglalkozási szekciók önálló megalakítását nem látja sem indokoltnak, sem célszerűnek. Egyhangúlag javasolják ezt a funkciót a meglévő struktúrában megvalósítani, a folyamatban lévő kezdeményezések közül a tagozati struktúrában való elhelyezés látszik a legjobbnak

 

A kötelezően működtetendő bizottságok körét illetően az elnökség nem kívánt állást foglalani (az függ az elfogadásra kerülő stratégiától, a vezető testületek új felépítésétől, stb.)

 

Az állandó tanácsadó testületek (TETT, TESZ) javaslatot egyhangúlag elfogadja azzal a kiegészítéssel, hogy ezek a tesületek vezetőiket tagjaik közül válasszák.

 

A Küldöttgyűlés összetételére vonatkozó javaslat részben megegyezik a jelenlegivel, a megfogalmazott elvekkel az elnökség egyetért, a kérdésben nem kíván állást foglalni.

 

A Küldöttgyűlés létszámának nagysága önmagában az elnökség egyhangú állásfoglalása szerint közömbös, elfogadható a jelenlegi és az alacsonyabb létszám is, a mérvadó ebben a kérdésben a képviselet arányossága.

 

A Küldöttgyűlés összetételére vonatkozóan hosszabb, több szempontot is mérlegelő vita után az elnökség egy ellenszavazattal úgy foglalt állást, hogy olyan megoldást tud csak támogatni, amelyben a tagozatok képviseletének jelenlegi aránya megmarad.

 

A „Minta Alapszabályok” és „Minta Ügyrendek” kérdésében, a 2009-ben megválasztandó MMK elnökség összetételére vonatkozóan, valamint az SZMSZ szerepeltetésével kapcsolatban hozott TETT határozatokkal az elnökség egyhangúlag egyetért.

 

A foglalkoztatási szekciók alapszabályban való megjelenítésével kapcsolatban a fentiek szerinti megoldásból következő alapszabály módosítást támogatja az elnökség.

 

Az elnökség egyhnagúlag úgy foglalt állást, hogy a Választmány és a TETT és TESZ egyidejű működése nem javítja a munkát, elvileg ugyan a Választmány szélesebb körű egyeztetést tesz lehetővé, de a kialakult helyzetben a Választmány megszüntetése indokolt.

 

A választható jelöltek pályázatai kapcsán a megfogalmazottakkal az elnökség egyetért, amint az összeférhetetlenségi rendelkezések tervezetével is.

 

Az MMK Jelölőbizottsága felé megfogalmazott „Választási Tézisek” kapcsán az elnökség egyhangúlag a következő javaslatokat fogadta el:

A jelölt listára egyáltalán ne kerülhessenek fel 65 év feletti korúak.

Az elnökjelölt legalább egy idegen nyelven tárgyalóképes legyen és lehetőleg tudjon kommunikálni angolul.

A benyújtandó program arányainak megadása felesleges, csak a témakörök legyenek előírva.

Az internetes levelező rendszer kezelésével kapscolatos elvárás indokolt, de megjelenítése nem fontos (ha nem tudná kezelni, akkor talán képes lesz megtanulni).

A jelöltek számának megadott korlátozása felesleges és nem praktikus (az egyes pozíciókra való 50%-os túljelölés érthető úgy, hogy max. 1 fő lehet).

 

 

2. Műszaki ellenőrök vizsgáztatásával kapcsolatos kérdések

 

B. G. beszámolója szerint továbbképzési bizottság a kreditrendszerrel kapcsolatos feladatokat folyamatosan és becsülettel ellátja, de mindez csak a továbbképzés formai, adminisztrációs teendőit jelenti és nem a tagozati továbbképzés igazi, tartalmi feladatait. Továbbképzés működése területén a több oldalról véleményezve a következő javaslat került elfogadásra.

Műszaki ellenőrök kötelező továbbképzése minden érintett számára egységes, nem szakmai tematika szerint kell hogy történjen.

A kötelező továbbképzés keretébe (10-20 óra) éppen csak hogy belefér a nem szakmai (jog, pénzügy stb.) anyag kifejtése. Továbbképzési bizottság számára a továbbképzési tanfolyamok szervezése lenne az igazi feladat, nemcsak a folyamatos kreditpont adminisztráció.

 

Határozatként került megfogalmazásra Lipták András javaslata alapján egy közös találkozó, az együttműködési lehetőségeket feltáró megbeszélés az épületgépészeti tagozattal.

A találkozó megszervezéséért felelős:    Lipták András.

Határidő: 2008. november 30.

 

 

Készítette:

Dr. Csűrök Tibor

Érd, 2008. október 29.