Hír

Kivonatos beszámoló a MMK HIT 2008. január 23. elnökségi üléséről

2008.02.07 21:38 (7 éve)
Kategória: Hírek

(elektronikus tájékoztatás a tagság részére)

 

Napirend

 

1.            Beszámoló MMK HIT 2007. évi munkájáról

               Felelős:  Csapó

 

2.            Hogyan tovább NHH-val,  a 2008 évi együttműködés kidolgozásának tényleges megkezdése.

         Felelős: elnök, Dr. Csapodi Csaba, Szomolányi Kati
         Közreműködnek: elnökségi tagok.

 

3.            2007-es továbbképzés értékelése, és aktuális oktatási ügyek, feladatok.

                     Felelős: Szomolányi Kati/elnök
                    Közreműködik: elnök, tagság

 

4.          Előkészítő Bizottság és tagság, a 2007. november második felére tervezett  és elmaradt, 10 éves MMK Hírközlési és Informatikai Tagozata”   ünnepi Küldöttgyűlés -ről, vagy 2008 évi rendes közgyűlésről.

A munka előkészítéséről ( szakmai előadások, könyvkiadás, megemlékezések,     internetes emlék album, pályázatok a költségekre, hely kiválasztása stb.)

       Felelős: előkészítő bizottság, tagság
 
5.          A 290/2007. (X. 31.) Korm. Rendelet alapján a HIT-re váró feladatok,( pl. meghatározni a tervek tartalmi követelményeit)

 

Emlékeztető

 

Időpont:          2008 január 23.

Helyszín:        Makadám Mérnök Klub

Jelen voltak:   Csapó Attila elnök, Dr. Csapodi Csaba, Füle Péter, Korsós András Dr. Kovács Oszkár alelnök, Rácz József, Slyuch András, Szomolányi Tiborné (Kati) SzTMb elnök, Török János, és Antók Péter mint a minősítő bizottság elnöke.

 

 

Elhangzottak:

 

Beszámoló a tagozat 2007. évi munkájáról

Csapó Attila elnök üdvözölte a megjelent elnökségi tagokat a tagozat évindító megbeszélésén, rövid értékelést tartott és munkaebéd keretében megköszönte az elmúlt évben végzett munkát.

Sok feladat hárult a tagozatra a továbbképzés és a megváltozott jogosultsági szabályok miatt.

Lényeges esemény volt az NHH és MMK Kht. közötti együttműködési megállapodás.

A MMK felé a Tagozat pénzügyi elszámolását határidőre teljesítette. ( A kézpénzes forgalom mindössze némi posta költségre korlátozódott.)

 

Tagozatunk részéről 2007-ben Szomolányiné foglalkozott a 8001/2005. (MK 44.) GKM-KvVM-IHM-TNM együttes tájékoztató szövegének felülvizsgálatával, korszerűsítésével és a Műszaki ellenőri és Felelős műszaki
vezetői szakterület részére való kibővítésével, melyet augusztusi határidővel készített el. Az ÖTM újabb változtatásai miatt októberben módosítani kellett ezen az anyagon, és az elfogadott módosított anyag alapján vizsgakérdéseket összeállítani.  Az új jogosultsági vizsga szóbeli lesz és ehhez 105 db. kérdést állított össze, melyekhez a jegyzet elkészítése még folyamatban van.

 

Szomolányiné beszámolt a „vezető tervező” cím adományozásának feltételeiről, és a tervellenőri jogosultság kérdésével kapcsolatos kamarai döntésről, amelyek később kerülnek kidolgozásra.

 

 

NHH-val,  a 2008 évi együttműködés:

Jelenlévők megvitatták, az együttműködési megállapodás alapján a Tagozatra háruló feladatokat, és azok szervezési kérdéseit. Ez vonatkozik a tervellenőrzésre, a helyszíni építés ellenőrzésben való részvételre, a készülő rendeletek, jogszabályok előzetes szakmai értékelésére, stb.

A konkrét feladatok meghatározására, és a rész felelős kapcsolattartók kijelölésére a februári elnökségi értekezleten lesz döntés, addig előkészítő munkákat kell végezni.

Török J. felveti a kérdést, mi a hatékonyabb, ha  az NHH építésfelügyeleti ellenőrzéseken a területi elv alapján képviselteti magát HIT, vagy egy időszakra állandó megbízott (ak) képviselik HIT-et?

 

 

Továbbképzési kérdések:

 

Szomolányi Tiborné beszámolt a Tagozat 2007 évben végzett továbbképzési tevékenységéről, amely részére sokirányú elfoglaltságot jelentett. Folyamatosan foglalkozni kellett azokkal a továbbképzési lehetőségekkel, amelynek keretében a jogosultsághoz szükséges kreditpontok adhatók. Javasolta, hogy saját hatáskörben dolgozzanak ki olyan témákat, amelyek a Tagozathoz tartozó mérnökök részére hasznosítható információkat tartalmaznak és ezzel is példát mutatva, hogy a továbbképzéseknél a tudás bővítése a fontos nem a pontok megszerzése.

2008-ban megváltozik a képzések elfogadása, talán nem kell olyan képzésekkel foglalkozni, amelyek nem tartoznak a műszaki képzéshez, akkreditáltatni kell a szervezőknek a továbbképzésre felajánlott programjaikat. Ezzel kapcsolatban az MMK OTI a honlapján ad bővebb információt.

Beszámolt arról is, hogy folyamatban van a távoktatási rendszer kialakítása a kötelező továbbképzés általános részéhez.

 

 

További feladatok 2008-ban:

Szomolányi Tiborné ismertette, hogy a megjelent 290/2007. (X. 31.) Kormány rendelet szerint a tervek műszaki tartalmának követelményeit a Kamara hatáskörében kell meghatározni. A Tagozathoz tartozó elektronikus hírközlési létesítmények terveinek tartalmi követelményeit nekünk kell összeállítani, ehhez kért segítő szakértőket.

 Csapó kiegészítette, hogy ezen munkával kapcsolatosan Dr. Korda János MMK alelnök úrnak milyen ígéretet tett,

 

Kovács Oszkár ismertette, hogy a HTE-n belül megalakult a 2008 évben megrendezésre kerülő vezetékes távközlési szakmai konferenciát előkészítő bizottság. Javasolta, hogy mi is készüljünk fel, és megjelölt két témát, amit ki lehetne dolgozni. /a szolgáltatás minőségének vizsgálata, NGN az elérési hálózatban / amennyiben felhatalmazást kap, a Tagozat részéről szívesen részt vesz az előkészítésben.

Csapó Attila: az MMK „sajtósa” részére megadta azon szakfolyóiratok jegyzékét /6 db./, amelyek a Tagozathoz tartozó szakmai témákkal foglalkoznak, mert előkészítés alatt van az MMK és a tagozat média propagálása.

Slyuch András kiegészítésként javasolja a „Hírközlési Értesítő” figyelembe vételét is.

 

2008 év első felében küldöttgyűlést kell tartani, amelyre a 19 megyéből és Bp-ről a Tagozathoz tartozó képviselőket kellő számban meghívjuk.

 

Csapó Attilán keresztül kért Kassai Ferenc a tagozatunktól a Kamara érdekképviseleti munkáját segítő szakmai javaslatokat több témában. Ezeket a javaslatokat a  segítő szakértők legkésőbb január 29-ig kell megküldjék e-mailben, hogy időben kerüljön összegezve továbbításra.

 

Egyebek:

 

Antók Péter értesítést kapott, hogy Horváth Gyula úr (BHG) aki hosszú időn keresztül aktív kamarai tag volt elhunyt. Csapó Attila kérte, hogy az elnökség képviseletében készítessen koszorút és vegyen részt a temetésen.

 

Határozatok:

 

1/2008 sz. HIT elnökségi határozat (egyhangú)

A nyomvonalas tervek műszaki tartalmi követelményeinek kidolgozását előkészítő, és MMK felé leadható változatú megbeszélést tartunk

Időpont: 2008.02.05-én 10 óra

Helye: Scinetwork Irodaház Bp. Fogarasi út

Résztvevő szakértők: Csapó A., Antók P., Fülep P.,  Korsós A., Szomolányi Tné. Török J., Rácz J.

 

2/2008 sz. HIT elnökségi határozat (egyhangú)

Az NHH és a MMK KTH között létre jött együttműködési megállapodás alapján a  HIT részéről ütemtervet, módszertani útmutatót kell készíteni és ennek a feladatnak pontosításáról megbeszélést tartunk.

Időpont. 2008. 02. 11-én

Helye: később konkretizálódik.

Résztvevők: elnökség

 

3/2008 sz. elnökségi határozat (egyhangú)

A 2008 évi HTE konferencia szakmai előkészítésében az MMK HIT részéről és megbízásából, Dr. Kovács Oszkár vesz részt és erről az elnökségi üléseken tájékoztatást ad.

 
4/2008 sz. elnökségi határozat (egyhangú)

Elnökség megköszöni az oktatási ügyekhez kapcsolódó kamarai és tagozati szintű munkát Szomolányi Katinak. A társadalmi munkán felüli, külön megbízás alapján végzett „külső” tanácsadói munka ellenértékeként, 200.000,- Ft. + Áfa tanácsadási díjról szóló számla benyújtható.

 

5/2008 sz. elnökségi határozat ( egyhangú)

2008. május 7-én vagy 8-án küldött értekezletet tartunk, amelynek előkészítését megkezdjük és erről a Tagságot időben tájékoztatjuk.

 

 

 

6/2008 sz. elnökségi határozat ( 1 tartózkodás)

az elnökség örömmel elfogadja Rácz József elnökségi tag felajánlását, az elnökségi munka adminisztratív támogatására, ezen munkát elismerendő, tagozati titkári megbízást ad Rácz úr részére

 

 

 Az emlékeztetőt összeállította: Rácz József

 

 

Ellenjegyezte: Csapó Attila