Hír

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet

2008.05.11 10:46 (6 éve)
Kategória: Jogszabály

az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról

az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról

A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. §-a (1) bekezdésének i) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya az építésügy körébe tartozó tevékenységekkel összefüggő hatósági tevékenységeket szolgáló nyilvántartások [Étv. 58. § (1) bekezdés] vezetésére terjed ki.

(2) E rendelet szabályait - a (3) bekezdés szerinti kivételekkel - a sajátos építményfajtákkal, valamint a műemlékekkel összefüggő nyilvántartásokra és az azokból történő adatszolgáltatásokra is alkalmazni kell, ha a sajátos építményfajtával, illetve a műemlékekkel összefüggő nyilvántartást szabályozó jogszabály eltérően nem rendelkezik.

(3) E rendelet szabályai

a) a vízgazdálkodási, továbbá

b) a honvédelmi, a katonai és a nemzetbiztonsági sajátos építményfajtákkal összefüggő nyilvántartásokra, valamint az azokból történő adatszolgáltatásokra nem terjed ki.

Általános rendelkezések

2. § (1) E rendeletben szabályozott nyilvántartásokba (a továbbiakban: nyilvántartás) való bejegyzés, annak módosítása és törlése jogszabályban előírt okiratba foglalt tényeken alapulhat. A bejegyzés (módosítás, törlés) során az alapul szolgáló okiratnak a nyilvántartás tartalma szempontjából jelentős tényeit és adatait kell figyelembe venni.

(2) A nyilvántartást - az alapjául szolgáló okiratok hozzáférhetőségét figyelembe véve - elektronikus úton naprakészen kell vezetni, tárolni, feldolgozni.

(3) A nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie a bekövetkezett változások folyamatos követésére és a nyilvántartásból történő elektronikus adatszolgáltatásra.

(4) A nyilvántartás adatait az ellenkező bizonyításáig valódinak kell tekinteni (közhitelesség).

3. § E rendelet hatálya alá tartozó nyilvántartások hatósági nyilvántartásnak minősülnek, ideértve a nem közigazgatási szervek által vezetett nyilvántartásokat is.

4. § (1) Ha a nyilvántartásba való bejegyzés alapjául szolgáló, a nyilvántartás vezetését előíró jogszabályban meghatározott okiratot nem a nyilvántartást vezető szerv készíti, az okiratot készítő szerv

a) önkormányzati döntés esetén legkésőbb a döntés hatálybalépéséig a jegyző,

b) közigazgatási döntés esetén a jogerős döntést hozó hatóság haladéktalanul

köteles megküldeni a nyilvántartást vezető szervnek.

(2) A nyilvántartásba való bejegyzés alapjául szolgáló okirat nyilvántartást vezető szerv általi megőrzésére az adott okirat megőrzésére jogszabályban előírt követelmények az irányadók.

5. § (1) A nyilvántartásból - ha e rendelet vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik - a kért adathoz fűződő érdekeltség igazolása vagy valószínűsítése esetén adat szolgáltatható.

(2) Ha az adatot nem érdekeltségre hivatkozással, hanem kifejezetten mint közérdekű adatot vagy közérdekből nyilvános adatot kérik kiadni, a közérdekű adatokra irányadó törvényi szabályok szerint kell eljárni. Ilyen esetben különös figyelmet kell fordítani arra, hogy csak a személyes adat törvényi fogalma alá nem eső adat adható ki.

(3) A nyilvántartásból személyes adat - ha törvény másként nem rendelkezik - az érintett írásbeli hozzájárulása esetén adható ki.

Egyes építésügyi nyilvántartások

6. § A külön jogszabály szerinti, hatósági engedélyezést végző építésügyi hatóság (a továbbiakban: elsőfokú építésügyi hatóság) vezeti - településenként elkülönítve, az 1. számú melléklet szerinti adattartalommal - az illetékességi területén működő települési önkormányzatok által megállapított helyi építési szabályzatok, továbbá ezek módosításainak nyilvántartását. Ez a hatáskör nem érinti a települési jegyzőnek a települési önkormányzat rendeleteinek és határozatainak nyilvántartásával összefüggő feladatát.

7. § (1) Az elsőfokú építésügyi hatóság vezeti

a) a helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos nyilvántartásokat a 2. számú melléklet szerinti adattartalommal,

b) az építmények nyilvántartását - ennek részeként a lakásépítéssel (megszűnéssel) kapcsolatos nyilvántartást - a 3. számú melléklet szerinti adattartalommal,

c) a felvonók és mozgólépcsők (mozgójárdák), valamint az ezekhez kapcsolódó intézkedések nyilvántartását a felvonók és mozgólépcsők központi nyilvántartására irányadó, külön jogszabály szerinti adattartalommal,

d) a hatósági ellenőrzések nyilvántartását a 4. számú melléklet szerinti adattartalommal,

e) az építésügyi hatósági eljárások során kiszabott építésügyi és eljárási bírságok, valamint azok behajtásának nyilvántartását az 5. számú melléklet szerinti adattartalommal.

(2) A külön jogszabályban meghatározott kulturális örökségvédelmi hatóság vezeti a műemléki védelem alá tartozó épületek esetében az (1) bekezdés b) és d) pontja szerinti nyilvántartásokat.

(3) Az elsőfokú építésügyi hatóság a másodfokú építésügyi hatóságnak a tárgyévet követő év január 15-ig, míg a másodfokú építésügyi hatóság a szakmai felügyeletet ellátó közigazgatási szervnek köteles a tárgyévet követő év január 31-éig a tárgyi naptári év (január 1.-december 31.) összesített nyilvántartási adatait elektronikusan megküldeni.

8. § Az elsőfokú építésfelügyeleti hatóság vezeti

a) az építésfelügyeleti ellenőrzések jegyzőkönyveit, az ellenőrzés során feltárt jogsértő építésügyi cselekmények nyilvántartását az ellenőrzési jegyzőkönyvek alapján a 6. számú melléklet szerinti,

b) a kiszabott építésfelügyeleti bírságok és azok behajtásának nyilvántartását a 7. számú melléklet szerinti,

c) az építési tevékenység megkezdésével kapcsolatos adatok nyilvántartását a 8. számú melléklet szerinti adattartalommal.

9. § Az Étv. 5. §-ának (4) bekezdése szerint meghatározott tervtanácsok nyilvántartást vezetnek a hozzájuk benyújtott tervdokumentációkról a külön jogszabály szerinti adattartalommal.

10. § (1) A településtervezői, építészeti-műszaki tervezői, az építésügyi műszaki szakértői névjegyzéket, továbbá az elkülönítetten vezetett névjegyzékeket a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara területi kamarái (a továbbiakban: területi kamarák) vezetik külön jogszabályban megállapított eljárásban és a névjegyzékbe vételt megállapító határozat szerinti adatoknak, továbbá a külön jogszabályban megjelölt egyéb adatoknak megfelelő adattartalommal.

(2) Az építési műszaki ellenőrök, valamint a felelős műszaki vezetők névjegyzékét a területi kamarák vezetik külön jogszabályban megállapított eljárásban és adattartalommal.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti névjegyzéket egymással összehangoltan, elektronikusan kell vezetni.

(4) A külön jogszabály szerinti feltételekkel szakmagyakorlási tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek és más jogi személyek nyilvántartását a területi kamara vezeti a külön jogszabály szerinti adattartalommal.

11. § A terület- és településrendezési tervek központi dokumentumtárát kezelő szerv vezeti az e rendelet 9. számú melléklete szerinti adattartalommal a bauxitcementtel épült építmények központi címjegyzékét.

Módosuló rendelkezések

12. § (1)

(2)

(3)

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a hatályát veszti

a) az építésügy körébe tartozó tevékenységek ellátásához szükséges hatósági nyilvántartások létesítésének és működésének feltételeiről szóló 241/1997. (XII. 19.) Korm. rendelet, valamint az annak módosításáról rendelkező 87/2000. (VI. 15.) Korm. rendelet 9. §-ának (2) bekezdése, valamint

b) a 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 3. melléklete I. fejezetének 8. pontja.

(3) A 7. § (1) bekezdésében felsorolt nyilvántartásokat 2008. január 1-jét megelőzően vezető szerv e napon

a) a nyilvántartás aktuális adatait

aa) - ha információtechnológiai feltételei fennállnak - elektronikus úton, vagy

ab) a nyilvántartási szám szerint emelkedő sorrendben kinyomtatott formában, továbbá

b) a nyilvántartás alapját képező dokumentumokat átadja a 6. § szerinti hatóságnak.

(4) A 11. §-ban megjelölt nyilvántartást 2008. január 1-jét megelőzően vezető szerv e napon a nyilvántartás aktuális adatait - ha információtechnológiai feltételei fennállnak - elektronikus úton, ennek hiányában kinyomtatott formában, valamint a nyilvántartás alapjait képező dokumentumokat átadja a 11. § szerinti szervnek.

(5) A 6-11. § szerinti szervek az e rendelet hatálya alá tartozó nyilvántartásokat 2009. január 1-jétől egységes elektronikus rendszeren keresztül teszik hozzáférhetővé az adatok megismerésére jogosultak számára.

1. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésügyi hatóság településrendezési nyilvántartásának adattartalma

Az építésügyi hatóság illetékességi területén lévő települések, településrészek helyi építési szabályzatának nyilvántartása településenként:

a helyi építési szabályzat vagy annak módosítását megállapító helyi rendelet

1. száma,

2. a jóváhagyás dátuma,

3. hatálybalépésének időpontja,

4. területi hatálya (a határoló közterületek megnevezésével).

2. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésügyi hatóság helyi építészeti értékvédelmi nyilvántartásának adattartalma

Az építésügyi hatóság illetékességi területén lévő helyi értékvédelem alatt álló építmények, területek nyilvántartása településenként:

a helyi értékvédelemről szóló helyi rendeletet vagy annak módosítását jóváhagyó helyi rendelet

1. száma,

2. a jóváhagyás dátuma,

3. hatálybalépésének időpontja,

4. helyi területi védelem esetén területi hatálya (a határoló közterületek megnevezésével),

5. helyi egyedi védelem esetén a védelem alatt álló építmények, építményrészek címe, helyrajzi száma.

3. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésügyi hatóság építmény-nyilvántartásának adattartalma

Az építésügyi hatóság illetékességi területén kiadott építésügyi hatósági engedélyek, bejelentések tudomásulvétele (elvi, építési, bontási, fennmaradási, használatbavételi, rendeltetésmódosítási) - ezen belül elkülönítve a lakásépítéssel kapcsolatos adatokat -:

1. jogosultjának megnevezése, címe,

2. az építészeti-műszaki tervező neve, jogosultsága,

3. az építés helyszínének címe, helyrajzi száma,

4. az építmény rendeltetésének megnevezése, külön jelezve az épület közhasználatú építmény-jellegét és annak feltüntetését, hogy az épület tartalmaz-e azbesztet,

5. az építési tevékenység rövid leírása (a határozat rendelkező része szerint),

6. másodfokú építésügyi hatósági eljárás lefolytatására sor került-e.

4. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésügyi hatósági ellenőrzések nyilvántartásának adattartalma

Az építésügyi hatósági ellenőrzések:

1. helyszínének címe,

2. a tulajdonos (ingatlannal rendelkezni jogosult) neve (megnevezése),

3. - ha van - építésügyi hatósági engedély száma, kelte,

4. az építésügyi hatósági engedély tárgya (rövid leírás),

5. az építőipari kivitelezési tevékenység bejelentésének, illetve a bejelentés tudomásulvételének dátuma.

5. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Adatok az építésügyi bírság nyilvántartásának vezetéséhez

1. A bírságot kiszabó elsőfokú építésügyi hatóság megnevezése.

2. Építtető neve (megnevezése), címe (székhelye).

3. Építmény helye (cím, helyrajzi szám).

4. A bírságot kiszabó elsőfokú határozat száma, kelte, jogerőssé és végrehajthatóvá válás dátuma, a bírság összege.

5. Másodfokon eljárt építésügyi hatóság megnevezése, másodfokú határozat száma, kelte, rövid tartalma.

6. Bírósági felülvizsgálat esetén a határozat száma, kelte, rövid tartalma.

7. Egyösszegű befizetési határidőt módosító végzés száma, kelte, az új befizetési határidő dátuma.

8. Befizetés kelte.

9. Végrehajtás elrendelése az APEH felé (végzés száma, kelte).

10. Végrehajtás eredménye:

a) behajtás kelte,

b) jelzálogjog-bejegyzés kelte,

c) végrehajtási eljárást megszüntető végzés száma, kelte, a megszüntetés oka (elévülés, felszámolás, kötelezett jogutód nélküli megszűnése, behajthatatlanság, egyéb).

6. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések nyilvántartásának adattartalma

Az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések:

1. építmény helye, címe,

2. építtető neve (megnevezése), címe (székhelye),

3. kivitelező, felelős műszaki vezető, építési műszaki ellenőr neve (megnevezése),

4. építésügyi hatósági engedély száma, kelte, ennek hiányában e tény rögzítése,

5. építésügyi hatósági engedély tárgya (rövid leírás).

7. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Az építésfelügyeleti bírság nyilvántartásának adattartalma

1. A bírságot kiszabó elsőfokú hatóság megnevezése.

2. Építtető neve (megnevezése), címe (székhelye).

3. Megbírságolt neve (megnevezése), kivitelezési minősége (építtető, kiviteli terv készítője, kivitelező, felelős műszaki vezető, építési műszaki ellenőr), címe.

4. Építmény helye, címe.

5. A bírságot kiszabó elsőfokú határozat száma, kelte, jogerőssé és végrehajthatóvá válás kelte, a bírság összege, a befizetés határideje.

6. Másodfokon eljárt hatóság megnevezése, másodfokú határozat száma, kelte, rövid tartalma.

7. Bírósági felülvizsgálat esetén a határozat száma, kelte, rövid tartalma.

8. Egyösszegű befizetési határidőt módosító végzés száma, kelte, új befizetési határidő.

9. Befizetés kelte.

10. Végrehajtás elrendelése az APEH felé (végzés száma, kelte).

11. Végrehajtás eredménye:

a) behajtás kelte,

b) jelzálogjog-bejegyzés kelte,

c) végrehajtási eljárást megszüntető végzés száma, kelte, a megszüntetés oka (elévülés, felszámolás, kötelezett jogutód nélküli megszűnése, behajthatatlanság, egyéb).

8. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

Építési tevékenység megkezdésének bejelentésével kapcsolatos nyilvántartás adattartalma

1. Bejelentés jogcíme (30 millió forintot meghaladó, közbeszerzés hatálya alá tartozó; adatváltozás).

2. Építtető adatai (neve, címe).

3. Építési helyszín adatai (cím, helyrajzi szám).

4. Kivitelezés megkezdésének tervezett időpontja (csak az első bejelentésnél).

5. Kivitelező (vállalkozó) adatai:

a) neve (elnevezése),

b) címe (lakóhely vagy székhely, értesítési cím),

c) vállalkozói engedély vagy cégbírósági bejegyzés száma,

d) adóazonosító jele, adószáma.

6. Felelős műszaki vezető adatai:

a) neve (elnevezése),

b) címe (lakóhely vagy székhely, értesítési cím),

c) névjegyzéki száma.

7. Építési műszaki ellenőr adatai:

a) neve (elnevezése),

b) címe (lakóhely vagy székhely, értesítési cím),

c) névjegyzéki száma.

8. A kiviteli tervek készítőjének adatai:

a) neve (elnevezése),

b) címe (lakóhely vagy székhely, értesítési cím),

c) jogosultsági száma.

9. Tervellenőr

a) neve (elnevezése),

b) címe (lakóhely vagy székhely, értesítési cím),

c) jogosultsági száma.

10. A benyújtás dátuma.

9. számú melléklet a 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelethez

A bauxitcementtel készült építmények nyilvántartásának adattartalma

1. Az építmény helye (címe, helyrajzi száma), építésének éve.

2. A tulajdonos neve, címe.

3. A statikai vizsgálat időpontja, megállapításai.

4. Hatósági intézkedések kelte, tartalma.