Hír

EMLÉKEZTETŐ A HÖVIT tagozat elnökségi üléséről

2009.02.12 15:04 (6 éve)
Kategória: Hírek

Időpont: 2009.02.10.

Helyszín: MMK központi iroda, elnöki iroda (Angyal u. 1-3.)

Jelen voltak: dr. Büki Gergely, Csehi József, dr. Csűrök Tibor, Erdélyi Ferenc, Gábor András, Hunyadi Sándor, Nagy Vince, Podonyi Gábor, dr. Ronkay Ferenc, ’Sigmond György, dr. Uhri László, dr. Varjú György


Napirend szerint elhangzottak:

 

Az 5. napirendhez kapcsolódó, a meghívóhoz megküldött Energia Központ Kht-nak küldendő levél tervezetét a napirendek tárgyalását megelőzően az elnökség egyhangúlag elfogadta, az még az ülés folyamán elküldésre került.

 

1. Oktatás/továbbképzés aktuális kérdései

 

B.G. beszámolt az elmúlt évben az épületek energetikai tanúsításáról, valamint a tüzelőberendezések és légkondícionáló berendezések felülvizsgálatáról szóló rendeletekkel kapcsolatban az Épületgépészeti Tagozattal folytatott együttműködésről. Tájékoztatta, hogy továbbképzést kíván szervezni olyan témakörben, amely kapcsolódik az utóbbi rendelethez. A továbbképzést a Kamara non-profit Kft-jén keresztül kívánja lebonyolítani, a Tagozat nevében. A képzés a Tagozat számára költséget nem jelent, bevételt nem hoz. Az elnökség egyhangúlag támogatásáról biztosította az elképzelést, hangsúlyozva, hogy a képzés meghirdetése során biztosítani kell, hogy a jelentkezők tisztában legyenek vele, nem a jogosultsági vizsgára felkészítő képzésről van szó.

V.Gy. tájékoztatást adott arról, hogy képzést tervez indítani kisfeszültségű és kommunikációs hálózatok koordinált túlfeszültség védelme témájában. A továbbképzést a Kamara non-profit Kft-jén keresztül kívánja lebonyolítani, a Tagozat nevében. A képzés a Tagozat számára költséget nem jelent, bevételt nem hoz. G.A. jelezte, hogy hasonló témában a MEE is indít képzést. Az elnökség egyhangúlag támogatásáról biztosította a képzés indítását.

 

 

2. Minősítés aktuális kérdései

 

V.Gy. aktuális és jövőben megoldandó problémaként jelezte, hogy az EN-Sz szakértői jogosultság megítéléséhez kevés információ áll általában rendelkezésre, azt háromféle végzettséggel is meg lehet szerezni, a jogosultság megnevezéséből nem derül ki, hogy az villamos, vagy gépész területekre szól.

A problémakör megvitatását követően R.F. a következőképpen javasolta összefoglalni a teendőket: a szakértői jogosultság odaítélése történjen a területi kamaráknál, a követelményrendszer kialakítása legyen a MMK kompetenciája (azaz a tagozatok és a területek konszenzusa alapján történjen), a tagozatok minősítő bizottságai nem egyértelmű esetekben és fellebbezések esetén kerüljenek bevonásra. Az elnökség egy tartózkodással elfogadta a javaslatot, továbbításra a TESZ felé.

 

 

3. Munkatervek megtárgyalása, elfogadása

 

A Hőenergetikai Szakosztály munkatervét Cs.J. ismertette. Az első félévben két klubnap kerül megrendezésre, az egyik a Pornóapátiban működő falufűtőmű megtekintése, a másik a szélenergia hasznosításról szóló előadás és helyszíni látogatás. A klubnapokra márciusban és májusban kerül sor. A második félévben Budapest energiaellátása lesz az egyik klubnap témája szeptemberben, a másik klubnap a Villamosenergetikai Szakosztállyal közös szervezésű lesz.

A Villamosenergetikai Szakosztály munkatervét G.A. ismertette, eszerint március 24-én 13.30-kor lesz az első klubnap Hálózattervezés-madárvédelem témában. Második klubnapjuk májusban az intelligens mérőkkel foglalkozik. Szeptemberi klubnapjuk a kisfeszültségű energetikai hálózatok felharmonikus szűrésével foglalkozik, negyedik klubnapjuk közös szervezésű. Ennek javasolt programja az EU energiapolitikája, meghívott előadója magyar EU képviselő.

 

Az elnökség a szakosztályok munkatervét egyhangúlag elfogadta azzal a feltétellel, hogy a szakosztályok vezetői vállalják, hogy az előző ülésen hozott döntés szerint éves költségkereten belül azt meg tudják valósítani. A szakosztályvezetők ezt vállalták.

 

Az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy a szakosztályok őszi közös rendezvényét összeköti a tagozati küldöttközgyűléssel, így az tagozati rendezvény lesz.

 

Cs.T. röviden ismertette az elnökség előzetesen megküldött, javasolt munkatervét. Az elnökség a javaslatot egyhangúlag elfogadta. A tagozati tavaszi rendezvény az Energia Központ Kht-val közösen kerül megszervezésre, lehetőség szerint április elején.

 

4. Javaslat kamarai díjakra

 

A beérkezett javaslatok alapján az elnökség egyhangúlag az alábbi személyeket jelöli díjazni: Zielinski díj: Zarándy Pál

Tiszteletbeli tagság: Lipták András, dr., Luspay Ödön, Váncza József

A tagozati díj (Ronkay-díj) átadása ősszel esedékes.

 

5. Tagozati nagyrendezvények előkészítése

 

A 3. napirendi pontban a kérdés tárgyalásra került: tavasszal Energia Központ Kht., ősszel tagozati küldöttgyűlés és EU képviselő előadása szerepel (egyben szakosztályi rendezvény is.

 

6. Beszámoló a TESZ és a jelölőbizottság munkájáról

 

Az elmúlt elnökségi ülés óta a TESZ munkájában érdemi előrelépés nem történt, a beérkező Alapszabály módosítási javaslatok megküldésre kerültek/kerülnek az elnökségi tagok számára. A jelölőbizottság munkájáról készült összefoglalót szintén megkapta minden elnökségi tag. Látható, hogy jelenleg csak taktikázás folyik, egyelőre nem körvonalazódik a jelöltek köre. A Tagozat elnöksége egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy támogatja dr. Lipták András javaslatát Zarándy Pál MMK elnökjelöltségére, Sz.-né László Erikát az elnökségbe, illetve ennek érdekében L. A. kezdeményezését a február 25-i megbeszélésre.

 

 

 

Készítette:

Dr. Csűrök Tibor