Hír

A Kiviteli dokumentációk (tervek) tartalmi követelményének változása

2008.04.22 20:07 (6 éve)
Kategória: Hírek

Ez év január 01-én lépett hatályba a 290/2007. (X. 31.) Kormány Rendelet „ az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról”.

E rendelet az Építési és a Közbeszerzésekről szóló Törvényekhez kapcsolódik, melyek utalásai, és további előírásai kompletté teszik az építési beruházásokhoz tartozó tevékenységek egységes szabályozását, és egyben hatályon kívül helyezi az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM rendeletet, valamint az azt módosító 12/2003. (III. 24.) BM rendelet 9–12. §-ai és a 2/2002. (I. 7.) FVM rendelet 1. §-át.

A 290/2007 Kormány Rendelet fő vonala az építőipari tevékenységek szabályozása, melynek egyik lényeges része a kivitelezési dokumentációk tartalmának meghatározása, melyben előírás, hogy a kivitelezési dokumentáció tartalma azonos legyen az építési engedélyezési (bejelentési) dokumentáció tartalmával, többek között a hírközlési építményeket érintő építőipari kivitelezési tevékenység esetén is. Általánosságban kimondja, hogy a kivitelezési tervdokumentációban bizonyítani kell, az Étv. 31. §-ának (2) bekezdésében meghatározott követelmények kielégítését. Ennek értelmében az építmény megvalósításához meg kell adni -minden munkarészre kiterjedően az építők, szerelők, gyártók számára kellő részletességgel – minden szükséges és elégséges információt, utasítást. Ezeknek tartalmazni kell az építmény részévé váló összes anyagot, szerkezetet, terméket, berendezést, stb. azok helyzetét, méretét, minőségét, mérettűrését, továbbá tanúsítani kell a műszaki dokumentációban részletezett követelmények teljesítését.

A 290/2007 Kormány Rendelet előírja, hogy a fentiek részletes kifejtését a kapcsolódó műszaki ágazatok dokumentációira vonatkozóan, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara szabályozza.  A szabályozási feladat végrehajtásához az MMK felkérte a Hírközlési és Informatikai Tagozatot is a szakterületére vonatkozó kivitelezési tervdokumentáció részletes követelményeinek elkészítésére.