Hír

210/2005. (X. 5.) Korm. rendelet

2008.05.11 10:46 (6 éve)
Kategória: Jogszabály

az igazságügyi szakértői névjegyzék vezetéséről

A Kormány az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 31. §-a (4) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Az igazságügyi szakértői névjegyzék számítógépes nyilvántartását (a továbbiakban: névjegyzék) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) vezeti.

2. § A Minisztérium védi az adatokat a jogosulatlan hozzáférés, módosítás, törlés és megsemmisítés ellen, továbbá folyamatosan biztosítja a névjegyzék adataihoz történő hozzáférést, az abból történő adatszolgáltatást a törvény alapján arra jogosultak számára.

3. § Minisztérium az adatok rögzítését, hatályosítását, valamint azok világhálón való megjelentetését a Szaktv. 9. §-ának (1) bekezdése, valamint a 22. §-ának (2) bekezdése alapján hozott határozat jogerőre emelkedésétől, valamint az adatváltozás bejelentéstől számított 24 órán belül végzi el.

4. § (1) A Szaktv. 5. §-ának (2) bekezdésében meghatározott nyilvános adatokról - azok világhálón történő elérhetőségének biztosítása mellett - a Minisztérium megkeresésre is tájékoztatást ad.

(2) A Minisztérium a Szaktv. 5. §-ának (3) bekezdésében meghatározott, a szakértői kamara részére átadható adatokról, valamint e rendelet 8. §-a (1) bekezdésének b)-e) pontjaiban foglalt adatokról 60 naponként, elektronikus úton tájékoztatja a szakértői kamarát.

5. § A Szaktv. 5. §-ának (2) bekezdése, valamint e rendelet 8. §-ának (2) bekezdése szerinti közzététel, továbbá a papíralapú vagy elektronikus úton történt megkeresésre történő adatszolgáltatás díjmentes.

Az igazságügyi szakértőkre vonatkozó rendelkezések

6. § A névjegyzék az igazságügyi szakértőknek a Szaktv. 2. számú mellékletében felsorolt adatait és az igazságügyi szakértők tevékenységére vonatkozó tényeket tartalmazza.

7. § (1) A Szaktv. 2. számú melléklete 1. pontjának f) alpontjában megjelölt elérhetőségi címként az igazságügyi szakértő postacímet köteles megjelölni, emellett a névjegyzékben további elérhetőségként telefon-, telefaxszám, illetve e-mail cím is feltüntethető.

(2) Az igazságügyi szakértő a Szaktv. 2. számú mellékletében megjelölt adatokban bekövetkezett változást a névjegyzék vezetőjénél papír alapon írásban, elektronikus úton vagy személyesen szóban köteles bejelenteni a névjegyzék vezetőjénél. A bejelentés mellékleteként - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - csatolni kell a változást igazoló okirat hitelesített másolatát.

(3) A Szaktv. 2. számú melléklete 1. pontjának d)-f), q) alpontjaiban megjelölt adataiban bekövetkezett változásokat az igazságügyi szakértő azok igazolása nélkül is bejelentheti.

Igazságügyi szakértői tevékenységet végző gazdasági társaságra vonatkozó rendelkezések

8. § (1) A névjegyzék együttesen tartalmazza az igazságügyi szakértői tevékenységet végző gazdasági társaságnak (a továbbiakban: társaság) a Szaktv. 2. számú mellékletében felsorolt adatait és a következő adatokat:

a) nyilvántartási szám, az igazgatási ügyiratok ügyszáma;

b) a társaság rövidített neve;

c) a társaság telephelye, fióktelepe;

d) az igazságügyi szakértő tag, illetve alkalmazott neve;

e) a cégjegyzéket vezető cégbíróság megnevezése;

f) állapot

1. névjegyzékbe történő bejegyzés folyamatban,

2. névjegyzékbe bejegyzett,

3. névjegyzékből törölt;

g) a névjegyzékbe vétel időpontja, a határozat száma.

(2) A társaságra vonatkozó adatok nyilvánosak, azokat a Minisztérium a világhálón is közzéteszi.

(3) A társaság adatairól történő adatszolgáltatásra és az adatokban történt változás bejelentésére a 4-5. §-aiban és 7. §-ban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

9. § (1) A Minisztérium félévenként, a névjegyzékben ezen időszak alatt történt bejegyzésekről és törlésekről a következő adatokat teszi közzé az Igazságügyi Közlönyben:

a) az igazságügyi szakértő neve, a társaság megnevezése,

b) az igazságügyi szakértő szakterülete,

c) az igazságügyi szakértő elérhetőségi címe, a társaság székhelye, és

d) a névjegyzékbe vétel és a névjegyzékből történő törlés időpontja.

(2) A Minisztérium az igazságügyi szakértő törlése esetén csak a bevont igazságügyi szakértő igazolvány számát teszi közzé az Igazságügyi Közlönyben.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a igazságügyi szakértői névjegyzék számítógépes nyilvántartásáról szóló 53/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet, valamint az igazságügyi szakértőkről szóló 53/1993. (IV. 2.) Korm. rendelet hatályát veszti.