Hír

EMLÉKEZTETŐ A HÖVIT tagozat elnökségi üléséről

2009.09.13 15:04 (5 éve)
Kategória: Hírek

Időpont: 2009.09.08.

Helyszín: MMK központi iroda (Angyal u. 1-3.)


Jelen voltak: dr. Büki Gergely, Csehi József, dr. Csűrök Tibor, Czetka Zoltán, Erdélyi Ferenc, Gábor András, dr. Lipták András, Nagy Vince, Podonyi Gábor, dr. Ronkay Ferenc, ’Sigmond György, Szilágyi Zsigmond, Szurmai Zoltán, dr. Uhri László, Zarándy Pál

 

Napirend szerint elhangzottak:

 

1. Podonyi Gábor beszámolója a tagozati elnökök és az MMK elnök megbeszéléséről

 

P.G. röviden ismertette a korábban írásban is szétküldött beszámolót. Kiegészítésképpen elmondta, hogy nyitott, konstruktív megbeszélésre került sor.

 

Napirenden kívül a Komárom-Esztergom megyei HŐVIT szakcsoport megalakulásáról Szilágyi Zsigmond elnök számolt be röviden ezt követően, ismertetve céljaikat, terveiket.

 

2. Zarándy Pál tájékoztatója az új elnökség eddigi munkájáról, a soron következő feladatokról

 

Z.P. tájékoztatta a HŐVIT elnökséget a MMK elnökség nyáron végzett munkájáról, tervezett munkamegosztásáról. Ennek keretében elmondta, hogy tagozatokért felelős alelnök kijelölése nem tervezett. Az MMK és a tagozatok közötti szorosabb munkakapcsolatot Szarka Csaba tagozati titkár segíti. Nagy hangsúlyt kap a folyamatos informális egyeztetés a területi kamarákkal és tagozatokkal. Az átadás-átvételi folyamat lezárulóban van, a pénzügyi és szervezeti átvilágítás az ősszel zárul le várhatóan. Pályáztatásra kerül a Mérnök Újság kiadása, folyamatban van a lap megújítása, ahogyan a honlap is korszerűsítésre kerül.

 

Z.P. említett két konkrét, a tagozatot érintő eseményt, fejleményt is, amelyek operatív jellegű feladatrészeikre tekintettel napirenden kívül, illetve a napirendtől eltérően kerültek tárgyalásra.

 

A MEE és MET által előkészített, az ELMŰ-ÉMÁSZ által szponzorált „DSO konzultáció” a Villamosenergetikai Szakosztály tagjait elemi módon érintő kérdésekkel foglalkozik. Ezért a HŐVIT elnöksége felkérte Gábor András szakosztályvezetőt előadók/előadások biztosítására, valamint a tevékenységet reprezentatívan megjelenítő tagok meghívására. Határidő: szeptember vége.

 

Az Országos Atomenergia Hivatallal korábban kialakult együttműködés nyomán igényként merült fel a nukleáris technológia terén szakértők minősítésére és regisztrálására. Az MMK tevékenységébe való beillesztés célszerű módja Nukleáris Energetikai Tagozat vagy Szakosztály létrehozása, utóbbi célszerű helye lehet a HŐVIT. Ez utóbbival kapcsolatban ismét felvetődött a HŐVIT elnevezésének kérdése, mivel eredetileg Energetikai Tagozatként vetődött fel a tagozat alapításának kérdése.

 

A HŐVIT elnöksége – hosszabb vita után – egyhangúlag támogatta a Nukleáris Energetikai Szakosztály megalakítását a HŐVIT-en belül.

A HŐVIT elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja a tagozat elnevezésének megváltoztatását, erre nézve a kamarai törvény vonatkozó rendelkezésének módosítását tartja célszerű eszköznek. Amennyiben az MMK elnöksége ezt támogatja és nem merül fel kizáró körülmény, úgy felkéri a MMK elnökségét a törvénymódosítás kezdeményezésére.

 

 

3. Őszi küldöttgyűlés és taggyűlés előkészítése

 

Az elnökség a szakosztályvezetők állásfoglalása alapján tudomásul vette, hogy szakosztályi taggyűlések összehívása nem tervezett az ősz folyamán és erre vonatkozóan más indok, igény nem merült fel.

 

Az elnökség úgy döntött, hogy november hónapban küldöttgyűlést tart, melynek időpontját a következő ülésén véglegesíti. Az elnökség a következő napirendi pontokat tervezi meghirdetni:

  • Elnökség beszámolója
  • Új szakosztály alapítása
  • A szakmagyakorlást érintő jogszabályi változásokról tájékoztató, konzultáció
  • Az új MMK elnökség munkatervéről, elképzeléseiről tájékoztató
  • Az EU energiapoltikiájáról tájékoztató.
  • Ronkay díjak átadása
  • Nyolcvan éves, a HŐVIT múltjában meghatározó személyek köszöntése

 

 

4. Elkövetkező fél év rendezvényterve

 

Az új MMK elnökség kérésével is összhangban áttekintésre került a HŐVIT idei rendezvényterve. A Hőenergetikai Szakosztály október 21-én Budapest energetikai koncepciójáról, november második felében a szélenergia hasznosításról tart szakmai napot. Októberben a Villamosenergetikai Szakosztály a fenti szakmai rendezvény lebonyolításában vesz részt (lásd DSO rendezvény), valamint október 27-én Intelligens mérés alkalmazás a villamos hálózatokon témával szervez szakmai napot. A tagozati küldöttgyűlés keretében kerül a szokásos éves nagyrendezvény is megtartásra az EU energiapolitikájával kapcsolatban (lásd előző pont).

 

Az elnökség felkéri a szakosztályvezetőket a szóban közölt rendezvények főbb adatainak írásos megküldésére, hogy az MMK rendezvénytervben azok megjelenhessenek. Határidő: 2009.0910.

 

5. Egyebek

 

Az egyebek között Kiss Sándor levele került megtárgyalásra, mivel a többi tervezett téma korában napirendre került. A téma kpacsán több oldalról több vélemény hangzott el. Kiemelésre került, hogy a probléma gyökere a lakók műszaki szempontból nem átgondolt hozzállása. Egyetértés alakult ki atekintetben, hogy a probléma nem méréstechnikai jellegű.

 

Készítette:

Dr. Csűrök Tibor

Érd, 2009. szeptember 9.