Hír

A Hírközlési és Informatikai Tagozat március 26.-án Elnökségi ülést tartott a Makadám Mérnök Klubban.

2009.04.29 08:46 (5 éve)
Kategória: Hírek

Kivonat az ülés emlékeztetőjéből:

Jelen volt az elnökség minden tagja és meghívottként Domján Kálmán vett részt.





Az ülésen Csapó Attila elnök úr ismertette a MMK vezetőség választó küldöttgyűlésének előkészítését. A rendelkezésre álló információk alapján az elnök jelöltre és az elnökségi tagokra, illetve az alelnökre tett javaslatokat, melyekkel az elnökség egyhangúlag egyetértett.

2009. május 14-15-én a III. Magyar Értelmiség Napja rendezvényen Tagozatunk is képviselteti magát és a résztvevők számát a MMK-val egyezteti és erről az elnökséget tájékoztatni fogja.

A 2008. november 18-án megtartott küldöttgyűlésen beszámolt az éves feladataink teljesítéséről, amelyet a jelenlévő elnökségi tagok elfogadtak, erre most külön nem tért ki.

Az elmúlt időszakban 2009. február 20-án Szegeden megalakult a Csongrád Megyei Szakcsoportunk, amelynek elnökének Kálmán Miklóst választották. A szervezést Rácz József végezte, amelyért köszönetet mondott. A szakcsoportok Szabolcs, Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben jól segítik a területen szakmai munkát, ezért a bővítésük a továbbiakban is fontos feladatunk. Ebben az évben Borsod és Békés megyékben tervezzük újabb szakcsoportok megalakítását.

2010-ben Tagozatunknál tisztújítás lesz és ebben az évben már meg kell kezdeni felkészülést, a Tagozat tisztségviselőivel a konzultációt.

Rácz József ismertette, hogy az elmúlt évben 6 alkalommal tartottunk összevont elnökségi ülést és november 18-án küldöttgyűlést, ezeknek a főbb napirendi pontjai a tervek műszaki tartalmának meghatározása, az NHH-val kötött együttműködési megállapodásban rögzített feladatok végrehajtása és az éves feladataink időarányos teljesítésének értékelése volt. Ezekről minden alkalommal emlékeztető készült és kérte, hogy a Tagozat információinak rendszerezése és összefogása miatt a bizottságok által készített kimenő anyagokat is kapja meg.

Antók Péter a Minősítési Bizottság elnöke beszámolt az elmúlt évben végzett minősítési munkáról. Az erről készített írásos beszámoló az emlékeztetőhöz mellékelve van.

Javaslatként hangzott el, hogy kezdeményezni kell a területi kamarák felé - ahol nem működik szakcsoport - hogy a Tagozatunkhoz tartozó jogosultsági kérelmeket küldjék meg a Minősítő Bizottság részére az egységes elbírálás érdekében.

 

Szomolányi Tiborné SzTMb elnök 2008. november 18-án beszámolt a Tagozat továbbképzéssel kapcsolatos munkájáról, így most az elmúl időszak tapasztalatait ismertette..

Elmondta, hogy láthatóan kevés a tagozathoz tartozó szakmai továbbképzés, szükség lenne szervezni több területen, például vezeték-nélküli szakterületre is érdeklődésnek megfelelő témákkal.

 Mint Jogosultsági Munkabizottsági tag szintén beszámolt a tervezői és műszaki ellenőri, illetve felelős műszaki vezetői jogosultsági vizsgákhoz kapcsolódó feladatokról, és ennek kapcsán a kamarai JVB ülés eredményéről. Az idén induló műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői vizsgán a tagozaton belül négy fő vett részt, és két fő (50%) nem felelt meg a követelményeknek. Ennek okait vizsgálta a bizottság, arra az eredményre jutott, hogy sok kérdésre rövid a válaszidő azokban az esetekben, amikor pl. középfokú végzettségű kollégák vizsgáznak. Segítségül megtörtént a kérdések leegyszerűsítése,

 

Dr. Kovács Oszkár elmondta, hogy az Eu-ban és nálunk is kiemelt támogatással a jövőben nagy mennyiségű optikai elérési hálózat építése fog megkezdődni, amelyre a Kamarának is fel kell készülni pl. bekapcsolódni a Nemzeti Digitális Közmű programjába.

 

Domján Kálmán részletesen ismertette az NHH-val végzett hálózat építési helyszíni ellenőrzések tapasztalatait. Az írásos beszámoló az emlékeztetőhöz mellékelve van.

Javasoltuk, hogy a tapasztalatokról a Mérnök Újságban cikk formájában számoljon be.

 

Rácz József ismertette a tervezői és szakértői jogosultság megállapításához előírt képzettségi követelmények tervezetét, amelyet előzetesen E-mail formájában a jelenlévő kollégák részére megküldött. A kidolgozott kredit rendszer az elnökség részéről elfogadásra került és ezt követően Csapó Attilával a BMGE –n Dr. Selényi Endre egyetemi tanár úrral fogjuk egyeztetni.

 

 

Összeállította: Rácz József