Hír

Mosonyi Emil (1910-2009)

2009.05.13 16:10 (5 éve)
Kategória: Hírek, emlékezünk

(Budapest, 1910. november 10. – Karlsruhe, Németország, 2009. április 24.)


Okleveles mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábban a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője, majd az Universität Karlsruhe egyetemi tanára, emeritus professzora, több magyar és külföldi nagyberuházás tervezője, szakértője, építésének vezetője, az MTA Vízgazdálkodás-tudományi Bizottság, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja, a l’Academie des Sciences Inscirptions et Belles Lettres de Toulouse külföldi levelező tagja, az Amerikai Biográfiai Intézet, a Deutscher Kanal- und Schiffahrtsverein, a Deutscher Wasserstraßen- und Schiffahrtsverein Rhein-Main-Donau e.V., a Deutsches Verband für Wasserbau und Kulturtechnik tiszteletbeli tagja, a Hafenbautechnische Gesellschaft, az International Association for Hydraulic Research, az International Biographical Centre örökös tagja, a „TOP 100 Medal” birtokosa, az International Commission of Irrigation and Drainage tiszteletbeli alelnöke, az International Hydropower alapítója, tiszteletbeli elnöke, az International Water Resources Association alapító tagja, a Magyar Mérnökök és Építészek Svájci Egyesülete, az Österreichischer Wasserwirtschaftsverband tiszteletbeli tagja, a La Sociedad Cientifica Argentina levelező tagja, a Schweizerischer Wasserwirtschaftsverband Südosteuropa-Gesellschaft, a Wasserwirtschaftsverband Baden-Württemberg tiszteleti tagja, számos egyetem tiszteletbeli professzora, díszdoktora, világhírű műszaki alapkönyvek szerzője, a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj tulajdonosa, több hazai és külföldi emlékérem, díj, továbbá a Magyar Köztársaság Zászlórendje kitüntetettje

 

2009. április 24-én, életének 99. évében elhunyt.

 

Halálával a nemzetközi és hazai vízépítő társadalom és tudományos élet világhírű alkotót, kutatót, sok mérnökgeneráció mértékadó oktatóját veszítette el.

 

Búcsúztatása 2009. május 26-án (kedden) 14.00 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben (1086. Budapest, Fiumei út 16.)

a Római Katolikus Egyház szertartása szerint.

 

Az engesztelő gyászmisét 2009. május 27-én (szerdán) 17.15 órakor mutatjuk be a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban (1122. Budapest, Csaba u. 5.).

 

Gyászolják: felesége, gyermekei, gyermekei házastársai, rokonai, barátai, kollégái és tanítványai.

Szívünkben és műveiben tovább él. Emlékét és szellemi hagyatékát szeretettel és tisztelettel megőrizzük.

 

Táviratcím: Mosonyi, 1026 Budapest, Pázsit utca 6.