Hír

Együttműködés a HUNKOR-ral és az MMK Vegyészmérnöki Tagozattal

2014.05.09 09:44 (110 napja )
Kategória: Hírek

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Korróziós Szövetség (HUNKOR) és a MMK Vegyészmérnöki Tagozata együttműködése

A BPMK, a HUNKOR és a Vegyészmérnöki Tagozat képviselői 2014. április 24-én megállapodtak, hogy együttműködnek a különböző szakterületeken működő mérnökök a fő tevékenységük támogatását biztosító korrózióvédelmi továbbképzésében, korrózióvédelmi mérnökök továbbképzésében, minősítésében, tanúsításában, a szabványosítás, műszaki szabályozás szakértői, javaslati és véleményezési munkáiban, való részvételben.

Az együttműködés célja a tervező-, szakértő-, felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr mérnökök gyakorlati, a mérnöki munka minőségét, megalapozottságát segítő korrózióvédelmi ismereteinek aktualizálása, bővítése, a képzés, tudás ellenőrzés folyamatába szakértői közreműködés biztosítása. A hatékonyabb iparbiztonság, környezetvédelem, élet- és vagyonvédelem érdekében a szakmagyakorló mérnökök gyakorolt szakterületükhöz szükséges korrózióvédelmi ismereteinek aktualizálása egyik célja lehet a szakmai továbbképzésnek. A továbbképzést tervező tagozat(ok) és a szervező területi kamarák saját hatáskörükben határozzák meg a korrózióvédelmi szakmai képzés lebonyolítási idejét, modulokra bontását. A korrózióvédelmi szakmai továbbképzés tartalma általában nem rendelhető egyetlen szakmagyakorláshoz, tagozathoz, hanem inkább az építmény anyaga, technológiája és környezete határozza meg.

A korrózióvédelem szakmai gyakorlata szerint az építmények, konstrukciók, szerkezetek komplex korrózióvédelme több korrózióvédelmi módszer egyidejű alkalmazását teszi szükségessé. Ehhez járul, hogy a korrózióvédelem hatékonysága, állaga az üzemeltetés során változik, ezért többször vizsgálandó és értékelendő. Az egyes szakterületeken működő mérnökök számára a szakmai továbbképzés a korrózió jelentőségére, károkozására hívja fel a figyelmet, valamint az adott területen a napi gyakorlat számára elérhetően alkalmazható védelmi, kárcsökkentő, megelőző korrózióvédelmi lehetőségeket kívánja feltárni és megismertetni olyan mélységig, hogy a gyakorló mérnök a korrózióvédelmi problémák megoldásához vezető úton elindulhasson. Különös jelentőségű a korróziós, korrózióvédelmi diagnosztika lehetőségeinek megismertetése, illetve a korrózióvédelem előirányzásához, tervezéséhez szükséges, védendő objektum sajátságait, az épített és technológiai környezetét jellemző adatok ismerete.

A szakmai képzést a tagozat(ok) igényei alapján a következő, a mérnöki gyakorlat számára kezelhető, alkalmazható modulokból célszerű összeállítani (nem minden modul szükséges minden szakterületnek, és az egyes modulok tartalmi mélysége, időigénye is a szakterületi sajátságoktól függ):

  • a. korróziós jelenségek, hatások és károk, a korrózióvédelem szükségessége, a korrózióvédelem és környezetvédelem összefüggései
  • b.      szilikát, beton, vasbeton korróziója és korrózióvédelme
  • c.      fémek korróziója és korrózióvédelme
  • d.     fémbevonatok alkalmazása korrózióvédelmi célokból
  • e.      nem fémes korrózióvédelmi bevonatok,
  • f.       elektrokémiai (katódos és kóboráram) korrózióvédelem
  • g.      kommunális és ipari hálózatok korrózióvédelme
  • h.      víz- és mélyépítési fémszerkezetek korrózióvédelme
  • i.        technológiai és tároló berendezések belső felületének korrózióvédelme
  • j.        csőtávvezetékek korrózióvédelme
  • k.      korrózióvédelmi és korróziós vizsgálatok és diagnosztika

l.        a tervezés, üzemeltetés, karbantartás korrózióvédelmi szempontjai  

Szakterületi igény esetén egyedi modulok (pl. magas hőmérsékletű füstgáz korrózió, kenéstechnikai korrózió, feszültségkorrózió) is beépíthetők a képzésbe.