Hír

Kassai Ferenc: Mérnökeinkért

2012.03.07 16:00 (2 éve)
Kategória: sajtófigyelő

Kiállítás a műszaki pálya szépségeiről

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a műszaki előrelépést, a műszaki fejlesztést az ország gazdasági helyzetének javítására szolgáló eszközként és lehetőségként tekinti. Meggyőződése, hogy a műszaki pályákon képződő tudás a patrióta gazdaság fölemelkedésének a záloga. Az elmúlt napokban egy magyarországi vándorkiállítás első lépéseként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének aulájában kiállítást rendeztünk a magyar mérnöki kutatás és fejlesztés évszázadokon átnyúló alkotásaiból Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő címmel.

A tárlat előzménye az a seregszemle volt, amelyet az Európai Unió Tanácsának elnökségét 2011 első félévében ellátó Magyarország 2011. június. 15-e és 30-a között Brüsszelben rendezett. A tavalyi kiállítás alapgondolata az volt, hogy megmutassuk Európának: a fürdők, a gulyás és a pusztaromantika mellett a magyarságnak komoly műszaki kultúrája, természettudományos eredményei vannak, és mi minden alkalmat megragadunk arra, hogy a világ színe elé tárjuk ezeket. Forradalmai műszaki találmányok sokaságát képes bárki felsorolni, a gyufától kezdve a golyóstollon át a transzformátorig, citálva hajdani neves feltalálóik személyét is, ugyanakkor a közelmúlt vagy a jelen mérnöki újdonságainak számbavétele nem közismert.

Ezért gondoltuk azt, hogy a magyar közönség is ismerkedjen meg a rendezvénnyel, és eljusson hozzá a kiállítás mondanivalója: eszerint mérnöki teljesítmények nélkül nincs felemelkedés, a gazdaság kátyúba ragadt szekerét  a műszaki értelmiség szakmai tudása nélkül nem lehet kimozdítani. Kamarai elnökként sokszor beszéltem már a műszaki utánpótlás kérdéséről: a kiállítással az volt még a kamara célja, hogy ráébresszük a fiatalokat a műszaki pálya szépségeire. Sok középiskolás látta a rendezvényt, és remélem megkönnyítette a pályaválasztás nehéz döntését a számukra.

Örömmel vettük – épp a kamarai kiállítást megelőző napokban--, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok egri, idénynyitó frakcióülésén letette a garast a mérnökképzés mellett. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szerint a mérnöki tudásnak a nemzetgazdaságban kell hasznosulni, ez a patrióta gazdaságszemlélet elemi érdeke és feltétele is. Ez a nagypolitikai szándék bátorítást adhat a magyar mérnöktársadalom tagjainak, a gazdasági válságot jócskán megsínylő tervezőirodáknak, és orientálhatja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Az utóbbihoz reményeink szerint jó iránytűt adhat a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara kiállítása, amely a reprezentatív mérnöki teljesítményeknek történeti ismertetése mellett azt a tapasztalatot is közvetíti, hogy a mérnöki kreativitással létrejött alkotások hasznát a mindennapi életben lehet lemérni. A fő hangsúly a jelenre és a jövőre esett, azaz nem pusztán a múlt felelevenítésre törekedett a kiállítás -- felvillantva azokat az emblematikus alkotásokat és híres konstruktőröket, akik hajdanán megalapozták országunk mérnöki hírnevét --, hanem a mai találmányoknak, műszaki újdonságoknak is helyet adott. A bemutató szerves része a világűrbe juttatott első magyar műhold a MASAT1. Az újkori magyar tudománytörténet fényes pillanatáról a kiállítás megnyitóján Horváth Gyula egyetemi kutató vezetésével a közönség – nagy elismeréssel fogadott -- prezentációt látott.

A sikeres budapesti seregszemle után a kiállítást a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara országos vándorútra indítja. Egyelőre annyi biztos, hogy a második helyszín Kecskemét lesz. Terveinkben több vidéki egyetemi központ, és nagyváros szerepel, de sajnos az ehhez szükséges anyagi erőforrásaink végesek. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara ezért partnereket keres vidéken, önkormányzatoknál, oktatási intézményeknél, helyi vállalkozásoknál azt szeretné elérni, hogy adjanak otthont a tárlatnak. Támogassák azt, hogy minél több helyen a saját szemével győződjön meg az érdeklődő, hogy az ország számíthat a magyar mérnöki kreativitásra, szorgalomra, és kitartásra, a magyar mérnöki tudáshagyományra, és kultúrára.

Kamaránk ezen munkálkodik.

A mérnöki teljesítmények természettudományi képzésünk magas színvonaláról is képet adnak, és ez várhatóan ösztönzően hat a fiatal korosztályokra. Több mérnököt Magyarországnak, több mérnököt a jövőnek – ez Kamaránk mottónk. Nem árt tehát újfent -- a világban nevet szerzett alkotásokkal, és alkotókkal, tekintélyes projektekkel -- ráirányítani a figyelmet a műszaki, főiskolai és egyetemi tanulmányokra. Nem mellékes szempont az sem, hogy a műszaki terület egész életre szóló megélhetést jelent, és az alkotói energiák kibontakozására ad lehetőséget. Biztos talajt a változó mindennapokban. Műszaki szakember és szaktudás nélkül nincs élet. Hogy a műszaki pálya ismét vonzó legyen, nélkülözhetetlen a műszaki pályák társadalmi presztízsének a növelése.

Erről szólt a miniszterelnök.

Ezt a célt szeretné ezzel az országjáró kiállítással a Budapesti és Pest egyei
Mérnöki Kamara is szolgálni, melynek első lépését a fővárosban megtettük.

A szerző a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke

...

Megjelent 2012. 02.25-én a Magyar Hírlapban.