Hír

EMLÉKEZTETŐ A HÖVIT tagozat elnökségi üléséről

2009.10.22 15:04 (5 éve)
Kategória: Hírek

Időpont: 2009.10.12.

Helyszín: MMK központi iroda (Angyal u. 1-3.)


Jelen voltak: dr. Büki Gergely, Csehi József, dr. Csűrök Tibor, Czetka Zoltán, Erdélyi Ferenc, Gábor András, Hunyadi Sándor, dr. Lipták András, Nagy Vince, dr. Ronkay Ferenc, Sigmond György,

 

Napirend szerint elhangzottak:

 

1. Tagozati küldöttgyűlés és nagyrendezvény

 

Az elnökség egyhangúlag a következő határozatot hozta:

A tervezett tagozati küldöttgyűlést november 13-án a következő napirendi pontokkal kell megrendezni:

Ronkay-díjak átadása, 80 éves volt vezetőségi tagok köszöntése

Gyürk András előadása

1. Elnökség beszámolója.

2. Tájékoztatás az Atomenergetikai Szakosztály megalakításáról.

3. Tájékoztatás az új MMK elnökség munkájáról, céljairól.

4. Véleménykérés új szakosztály (Megújuló energia) létrehozásáról

5. Egyebek

A tagozat elnöksége úgy döntött, hogy a tagozati küldöttgyűlés helyszíne az Angyal Irodaház 1. emeleti terme lesz, 120 főre és 3 óra időtartamra foglalva.

A meghívó kiküldésének (MÚ) és a terem foglalásának határideje: 2009. október 16. Felelős: Cs.T. Gyürk András előadásának megszervezése: 2009. október 15. Felelős: G.A.

 

2. Gilyén Elemér felhívása

 

A tagozat elnöksége – tekintettel arra, hogy tíz évvel ezelőtt hasonló kezdeményezést a HŐVIT is tett – elviekben messzemenőkig támogatja a javaslatot. Az eredményesség és a realitások oldaláról a kérdésben a HŐVIT elnökségében a következő konszenzus alakult ki a kérdésről:

 

A legeredményesebb szakcsoporti, területi tagozati munka úgy valósulhat meg, ha azt maguk a tagok helyben kezdeményezik. (Így jött létre pl. a HŐVIT Komárom-Esztergom Megyei Szakcsoportja)

Amennyiben ez valamilyen okból (pl. kevés tag) nem reális, akkor eredményes lehet vegyes szakcsoportok létrejötte (pl. a HŐVIT-nél két ilyen van), de nem kizárható területi alapon vegyes, több megyéből.

Amennyiben a fenti két lehetőséggel nem tudunk élni, úgy a „területi összekötő” lehet a célravezető megoldás. Ennek a rendszernek a megszervezése csakis a területi kamarák közreműködésével lehetséges. Az összekötők személyére a területi kamarák elnökeitől kérünk javaslatot.

 

Az elnökség úgy határozott, hogy a fenti álláspontjával a honlapján vitát is kezdeményez. Felelősök: G.A. és Cz.Z.

 

3. Következő elnökségi ülés helyszíne és témája

 

Az elnökség úgy döntött, hogy az idei évben nem kíván a mérnökképzés témájával foglalkozni. Az elnökség felkérte B.G., R.F. és V.Gy. tagokat, hogy a jövő évi első vagy második elnökségi ülés napirendi pontjaként szervezzen megbeszélést az energetikai mérnökképzésben résztvevő felsőoktatási intézmények illetékes vezetőivel. Egyúttal felkérést kaptak a megtárgyalandó napirendi pont kidolgozására is. Javaslatként elhangzott a Bolognai folyamat kérdésköre, a képzés és a jogosultságok összhangja. Cs.T. vállalta, hogy ipari szakemberek részvételét biztosítja.

 

4. Atomenergetikai Szakosztály alakítása

 

Az elnökség úgy döntött, hogy nem Nukleáris, hanem Atomenergetikai Szakosztályt kíván létrehozni. Ennek több előnye is van, egyrészt illeszkedik a profilba, másrészt létező jogszabály is nevesít atomenergetikai szakértői tevékenységet, amit a tagozati tagok végezhetnek.

 

Az elnökség felkéri Boros János és Katona Tamás urakat, hogy a következő elnökségi ülésre nyújtson be egy nyilatkozat listát, amelyen 25 kamarai tag kinyilvánítja, hogy tagja kíván lenni a szakosztálynak, amennyiben az megalakul. Ezt követően a tagozati elnökség létrehozza a szakosztályt és a választmány elé terjeszti a javaslatot. Reményeink szerint a választmány november 18-ra tervezett ülése ezt megerősíti.

Az elnökség felkéri Cs.T-t, hogy vetesse a kérdést a Választmány napirendjére. Határidő: október 16.

A tagozat elnöksége felkérte a szakosztály alakításának segítésére E.F-t, aki a tagozat és szakosztályai számára korábban is előkészítette az ügyrendi és egyéb adminisztratív kérdéseket.

 

 

5. Egyebek

 

Az egyebek között napirendre került a Megújuló Energia Szakosztály létrehozásának kérdése. Az elnökség abban állapodott meg, hogy az elvileg a 4. napirendi pont szerinti eljárással létrehozható. Az elnökség a kérdést megvitatva arra jutott, hogy a Szakosztály létrhozását kamarai feladatok nem indokolják, de nem is zárják ki.

Az Energia Központ által kezelt megújuló energia hordozó hasznosítási témájú KEOP pályázatok kapcsán az elnökség nem tartotta indokoltnak, hogy véleményt nyilvánítson az Energia Központ által kiadni kívánt szakértői listával kapcsolatban, arra kamarai tagokat nem kíván javasolni. Mint R.F. tájékoztatott, szakértői megnevezést bárki viselhet és szakértői jogosultságot bárki kiadhat, az MMK csak a rá vonatkozó jogszabályok kijelölte körben rendelkezik e joggal kizárólagosan.

 

Készítette:

Dr. Csűrök Tibor

Érd, 2009. október 14.