Hír

A Hírközlési és Informatikai Tagozat 2009. szeptember 23.-án elnökségi ülést tartott.

2009.10.14 08:46 (5 éve)
Kategória: Hírek

Emlékeztető a Hírközlési és Informatikai Tagozat 2009. szeptember 23. elnökségi üléséről

 

Helye: 1094. Budapest, Angyal u. 1-3. tárgyaló

 

Jelen voltak: Csapó Attila elnök, Dr. Csapodi Csaba, Fülep Péter, Korsós András,

Rácz József titkár, Szomolányi Tiborné SzTMb elnök, Török János, Domján Kálmán meghívott, és napirenden kívül: Szőllőssy Gábor főtitkár

 

Az ülés napirendje:

1.        Tájékoztató a budapesti és pest megyei, és a békés megyei szakcsoportok megalakításának előkészítéséről.

       Felelős Dr. Kovács Oszkár, Csapó Attila és Rácz József

 

2.        Beszámoló az NHH és MMK HIT között létrejött együttműködési megállapodás feladatainak időarányos teljesítéséről. Tájékoztató a 2008. évi és 2009. évi feladatokhoz rendelt pénzügyi keret felhasználásáról.

Felelős: Csapó Attila elnök és Szomolányi Tiborné

 

3.        A 2009. november-december hónapra tervezett, tagozati Küldöttgyűlés előkészítése.

Felelős: Csapó Attila elnök és Rácz József

 

4.        A Tagozat 2010-es tisztújításának előkészítése és a jelölőbizottság felkérése.      Felelős: Csapó Attila elnök

5.        A Minősítő Bizottság munkájának megerősítése.

Felelős. Csapó Attila elnök és Antók Péter

6.        Egyebek

 

Elhangzott:

 

Szőllőssy Gábor főtitkár úr tájékoztatta az elnökséget, hogy a 2009. szeptember 10-én megjelent Kormány Rendelet szerint 2009. október 01-én a 39/1999. GM rendelet szerinti szakértői jogosultságok megszűnnek. A 33/1999. KHVM rendeletet 2010. 01. 01-én hatályon kívül helyezik. Az ott szereplő szakértői jogosultságokat  a közel jövőben új rendelettel szabályozzák. A műszaki ellenőri végzettségi követelményeket sikerült beletenni a rendeletbe.  A 104/2006. Korm. Rendelet 12 paragrafusa, amely tervellenőri jogosultságra vonatkozik, megszűnik.

 

Rácz József beszámolt a „Korszerű Projekt Menedzsment a Hírközlés és az Infokommunikáció Területén” c. továbbképzés előkészítéséről, melyet Budapest, Szeged, és Debrecen városokban terveznek megtartani. Az oktatási anyag összeállításánál a legújabb elméleti, oktatási ismereteket és az előadók gyakorlati tapasztalatát is felhasználták. A továbbképzést a MMK 05/2009/0021 sz. regisztrálta és 6 pont adható a résztvevők részére. Az előadások anyagát prezentáció formájában összeállították, amelyet a résztvevők a továbbképzés befejezésekor CD lemezen megkapják. A jelentkezők száma ez idáig kevés, ezért Csapó Attila kérte a jelenlévőket, támogassák a szervezést.

1. Csapó Attila tájékoztatta az elnökséget a szeptember 16-án, Szegeden az újonnan alakult HIT Csongrád megyei Szakcsoport első egész napos rendezvényéről, amelynek első felében a Tagozatunk által végzett terv ellenőrzések tapasztalatairól rendeztek fórumot. Délután „A Távközlés Fejlesztés Aktuális Kérdései” című szakmai programra került sor. A szervezés kiváló volt, az előadások színvonalasak voltak és a jelenlévők száma közel 50 fő volt. A fenti példa is erősíti azon elhatározásunkat, hogy intenzíven foglalkozni kell a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport megalakításával is. A következő hetekben konzultációt és egyeztetéseket folytatunk, annak érdekében, hogy a jövő év elején a Szakcsoport megalakulhasson. Rácz József: az éves tervünkben szereplő Békés megyei Szakcsoport megalakulásának előkészületei jól haladnak. A nyilvántartások szerint a Békés megyében 20 fő rendelkezik Tagozatunkhoz tartozó jogosultsággal. Javasolja, hogy a szakcsoporti feladatokat 3 fős vezetőség fogja össze. Dr. Cserei Pál a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke támogatja a Szakcsoport megalakulását és ehhez a működés feltételeit biztosítani fogják. Javasolja, hogy 2009.novemberében a szükséges előkészítések után hívjuk össze Békéscsabán az alakuló értekezletet.

2. Szomolányi Tiborné: az NHH és MMK HIT között létrejött együttműködési megállapodás feladatainak időarányos teljesítése az előzetes ütemezés szerint halad. A tervellenőrzések alapján felmerült észrevételeket és tapasztalatokat, Szomolányi Tiborné és Török János Szegeden, Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécset az érdekeltek bevonásával fórumok keretében bemutatják és értékelik.

     Domján Kálmán: a kivitelezések helyszíni ellenőrzését az NHH szakembereivel közösen összeállított program szerint végzik. Jelenleg 18 mérnöknapot teljesítettek, de tekintettel a hátralévő feladatokra szükségesnek tartják az előzetesen jóváhagyott 20 mérnök napot plusz 1 nappal növelni, amelyet az elnökség engedélyezett.

Rácz József: a 229/2008. Korm. R. szerint akkreditált cégeknél végzendő ellenőrzéseken, amelyeket az NHH Központi Piac Felügyeleti osztálya szervez szakértőként közreműködünk  és szakvéleményt adunk. Továbbá 10 db. Kábel TV-s szolgáltató adatlapját az ÁSZF-el és az ide vonatkozó rendeletekkel és szabványokkal összehasonlítva és a tervezett vizsgálatokat ellenőrizve szakértői véleményt adtunk.

3. Csapó Attila: éves munkatervünknek megfelelően ebben az évben is hasonlóan a 2008. novemberi küldöttgyűléshez, küldöttgyűlést tartunk, amelyen beszámolunk az eredményeinkről, megvitatjuk a jövőre vonatkozó javaslatainkat és a nap második felében szakmai előadást tervezünk. A pontos tematikát a következő hetekben állítjuk össze és a küldöttgyűlés időpontját kitűzzük.

 

4. Csapó Attila: Tagozatunk vezetőségének megbízatása 2010. április hónapban lejár és ezért új vezetőséget kell választani. Az előkészületeket időben megkezdjük, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a tagsággal való konzultációra, véleménykérésre. Javasolja, hogy Korsós Andrást bízzuk meg a jelölőbizottság munkájának összefogásával.

 

5. Csapó Attila: az elmúlt időszakban a Tagozat Minősítő Bizottságának munkáját személyesen fogtam össze, mert 18 db. jogosultság megállapítása elhúzódott és a Kamara vezetése gyors intézkedést kért. A jogosultságok megállapítása megtörtént és a jövőben kiemelt figyelmet kell e feladat végzésére fordítani annak érdekében, hogy a minősítések a megadott határidőre megtörténjenek.

 

6. Egyebek: Szomolányi Tiborné tájékoztatta az elnökséget, hogy 2009. szeptember 28-án Csapó Attilával és Rácz Józseffel közösen az NHH főigazgatóját Vasváriné Dr. Menyhárt Évát és Dömtörné Dr. Ács Katalin főigazgató-helyettest tájékoztatni fogják az együttműködésben vállalt feladatok időarányos teljesítéséről, és egyben kezdeményezik az együttműködés folytatását a következő évben.

 

Határozatok:

1.      A Békés Megyei Szakcsoport megalakulását elő kell készíteni és a Budapesti és Pest Megyei Szakcsoport létrehozásának feltételeit vizsgálni kell.

      Felelős: Csapó Attila és Rácz József

      Határidő: 2009. november 30.

2.      Az NHH-val kötött együttműködési megállapodás feladatainak teljesítését értékelni kell és a küldöttgyűlésen erről be kell számolni.

Felelős: Csapó Attila, Szomolányi Tiborné és Rácz József

3.        Az éves küldöttgyűlésünk szervezését meg kell kezdeni és a programot elő kell készíteni.                                                        

Felelős: Csapó Attila és Rácz József

Határidő: 2009. november 19.

4.      A 2010. évben esedékes tagozati tisztújítás előkészítéséhez a jelölőbizottság a munkáját megkezdi és a tagság véleményét kikéri.

Felelős: Korsós András

Határidő: 2010. március 31.

 

 

Budapest, 2009. szeptember 28.

 

Összeállította: Rácz József

Jóváhagyta: Csapó Attila elnök