Hír

Újabb eredmények a hazai tudomány-, technika- és orvostörténeti köréből

2009.10.20 16:10 (5 éve)
Kategória: Hírek, emlékezünk

2009. november 23-25-én

Budapesten,

2009. november 23-án (hétfőn)

a Magyar Szabadalmi Hivatal Garibaldi Klubjában

(1054 Budapest V., Garibaldi utca 2., földszint)

 

2009. november 24-én (kedden)

a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum központi épülete (1146 Budapest, Városligeti krt. 11.) termében,

 

2009. november 25-én (szerdán)

a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

1023 Budapest, II., Török u. 12. alatti termében

 

26. országos ankétját rendezi

ÚJABB EREDMÉNYEK A HAZAI TUDOMÁNY-, TECHNIKA- ÉS ORVOSTÖRTÉNET KÖRÉBŐL címmel

„A természettudományok, a technika és az orvoslás története a fogyasztó szempontjából” témában

 

Az ankét célja és témája:

 

A 2009. évi, 26. ankét célja, hogy a természettudományok, a technika és az orvoslás fejlődésének történetét egyszer ne a kutató, a feltaláló, a gyártó, az orvos szempontjából elemezzük. Ezúttal a felhasználó, a fogyasztó, a beteg szempontjából mutassuk be a tudományos eredmények, a találmányok, a gyártmányok, a gyógyszerek és a terápiák gazdasági és társadalmi hatását. Ennek a megközelítési módnak a szempontjából „a felhasználó és a fogyasztó” fogalmát a legszélesebb értelemben alkalmazzuk.

            A természettudományos felfedezések és eredmények szempontjából felhasználónak számít például a professzor, aki tanítja, a diák, aki tanulja az adott diszciplínát. Felhasználó természetesen az ipar, amely alkalmazza, a könyvkiadó, a múzeum, az iskola, az egyetem, amely terjeszti a természettudományos ismeretet.

         A műszaki ismeretek és a technika fejlődése során létrehozott ismeretek felhasználói és fogyasztói között szerepelnek maguk a gyárak és a kereskedők. A legfontosabb felhasználó természetesen a széles értelemben vett közönség, tehát a háztartások és a vállalkozások. A műszaki ismeretek felhasználói között is fontosak az iskolák, az egyetemek, professzoraik és diákjaik. A műszaki eredmények felhasználói pl. a haditechnika és a mezőgazdasági termelés is.

            Az orvostudomány eredményeinek felhasználói és fogyasztói az orvosok, a gyógyszergyártók és természetesen a betegek. Az orvostudomány eredményei felhasználójának számít széles értelemben véve mindenki, aki az egészségügy szervezésével, a gyógyszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

 

Előadások bejelenthetők az alábbi témákban:

 

1. A természettudományos, műszaki és orvosi felfedezések és eredmények fogadtatása a szakmai körök és a társadalom részéről.

2. A természettudományos eredmények hasznosulása az ipari termelésben, az oktatásban, a hétköznapi életben.

3. A műszaki ismeretek és a fogyasztói igények kölcsönhatása a gyártmányok fejlesztésében és elterjedésében.

4. A szabadalomügy, mint a műszaki, természettudományos és orvostudományos kutatási eredmények felhasználásának irányítója.

5. A közép- és felsőfokú műszaki oktatás, és annak professzorai, tanárai és diákjai, mint a műszaki tudományok eredményeinek felhasználói és fogyasztói.

6. A műszaki tudományok ismeretének, „fogyasztásának” hiánya és meglétének szintje az alkalmazók széles körében. Az általános természettudományos és műszaki ismeretek megléte, „fogyasztása” és hiánya. A természettudományos és technikai múzeumok mint a természettudományok és a műszaki ismeretek „fogyaszthatóvá” tételének legjobb szakértői.

7. Az orvostudomány eredményeinek hasznosulása a betegek segítésére. Az eredmények „fogyasztásának” akadályai: a költség és az idő.

8. A gyógyszerészeti kutatások eredményeinek „fogyaszthatóvá” tétele és a fogyasztók körének változása.

9. A természettudományok, a technika és az orvoslás története és „fogyasztói”: a kutatók, mérnökök, orvosok, tanárok.

 

 

 

Az ülésszak

Az ankétot ebben az évben is több napra tervezzük. Vidéki résztvevőinknek szállásról gondoskodni, sajnos nem tudunk. Az előadások időpontjával kapcsolatos kéréseiket az „Egyéb kérések” rovatban szíveskedjenek feltüntetni a jelentkezési lapon.

 

Az előadások

            Az előadásokat (a plenáris előadások kivételével) 20 percre tervezzük. Az ankéton projektor (számítógépes kivetítő), írásvetítő rendelkezésre fog állni. A jelentkezési lapot az előadások címével és az előadás 10-soros kivonatával kérjük 2009. október 26. hétfőig az alábbi címek egyikére elküldeni:

 

 

Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága

Bíró Erzsébet

MTESZ Központi Titkárság

1027 Budapest II. Fő utca 68. II. em.

Telefon: 474-7908

E-mail: erzsi.bíró@mtesz.hu

 

Dr. habil. Vámos Éva

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Telefon: 204-4095; 06-20-541-2674; 06-70-320-9241

E-mail: evamos@mmkm.hu

             vamos.eva@chello.hu