Hír

NAGY BENCE 1943 – 2010

2010.11.23 16:00 (4 éve)
Kategória: emlékezünk, Dokumentumok

A BME Építőmérnöki Karán 1967-ben szerzett diplomájával az IPARTERV statikus tervezője lett, ahol főleg vasbeton szerkezeteket tervezett. 1972-ben kitüntetéses vasbetonépítő szakmérnöki oklevelet szerzett. Munkái közül kiemelendők a budapesti és székesfehérvári DOMUS Áruházak, a balatonfűzfői 50m-es fedett uszoda, a Posta Orczy-téri Központi Hírlap Üzeme, a Központi Katonai Kórház új épületei, az OTP-BRG Számítástechnikai épülete Óbudán valamint a MHE Számítóközpontja Budán. Ez utóbbi tervezéséért statikusként kiemelkedő módon YBL-díjban részesült 1979-ben. Az YBL-díjat a mai napig mindössze négyszer kapta statikus a több mint 400 díjazott közül.

A BME-re rendszeresen visszajárt óraadó tanárként és több fiatal diplomamunkájának lelkes konzulense volt. 1991-től a BUVÁTI statikus osztályvezetőjeként dolgozott, ahol többek közt a döbrentei téri ÉVOSZ székház rekonstrukciójának tervezését végezte.

1998 –tól ismét az IPARTERV-ben statikusként, műteremvezetői beosztásban dolgozott, ahol kiemelendő munkái a MATÁV székház „A” – épületének statikai tervezése, az M1 Business Park csarnokszerkezeteinek és az ÁRKÁD bevásárlóközpont egyes részeinek tervezése, meghatározó részvétel az OORI bővítésében és a szolnoki kórház és a Honvédkórház rekonstrukciójában, a CHINOIN csanyikvölgyi gyára bővítésének tervezése, valamint a RICHTER G. debreceni DBP üzemi épületeinek tartószerkezeti tervezése. Ezen legutóbbi munkájának átadását már nem érhette meg.

Korábbi munkái:

Prometheus telep, Szolnoki Papírgyár folyadéktárolók, Üllői úti iskola tanuszoda, Tiszaújvárosi iskola tanuszoda, XVIII. Ker. Városház u. „Park” tanuszoda, Rákoskeresztúri Patika, Ferencvárosi altemplom rekonstrukciója, Határon túli magyarok Hivatala rekonstrukció, Gazdasági Minisztérium fedett parkoló, Agromont Kft irodaház, Amerikai Nemzetközi Iskola északi szárny, Mediterrán Lakópark.

Korát megelőzve ismerte meg a számítástechnika fogásait, és ennek eredményeképpen alkotta meg a különböző statikai programokat. Nagy tudású, ismereteit profi módon és gyakorlatias megközelítésben is alkalmazni tudó, fiatal kollégáit segítő szakember volt. Emlékét megőrizzük!