Hír

Részlet a Magyar Hidrológiai Társaság 2009. évi beszámolójából

2010.02.08 16:10 (5 éve)
Kategória: Hírek

Évfordulók, megemlékezések, a kimagasló személyiségek emlékének ápolása

A Társaság 2009. május 26-án a MTESZ budai konferencia központjában tartotta évi rendes közgyűlését, melyen megemlékezett elhunyt egykori elnökünkről, dr. Mosonyi Emilről, és elhunyt tagtársainkról.

 

Társaságunk egykori elnöke, dr. Papp Ferenc professzor halálának 2009. január 8-án volt a negyvenedik évfordulója. A Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezésére a Magyar Hidrológiai Társaság és a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tartott közös megemlékezést dr. Papp Ferenc professzor Gellért-fürdőben levő szobránál. A Budapesti Műszaki Egyetem részéről dr. Kertész Pál emlékezett a geológiai tanszék professzorára, aki nemcsak szakismereteket oktatott, hanem a hallgatók erkölcsi nevelését és egyéni gondjainak megoldását is mindig fontosnak tartotta. A Magyar Hidrológiai Társaság részéről dr. Vitális György emlékezett meg arról, hogy dr. Papp Ferenc — több tisztség betöltését követően — Társaságunk elnökeként tevékenykedett, és megalapította az azóta is sikeres Hidrológiai Tájékoztató című kiadványunkat. Végül dr. Maucha László ismertette a neves geológusnak a karszt- és barlangkutatásban, az Aggteleki barlang feltérképezésében és a budapesti hévizek megismerésében elért eredményeit.

 

Őrbottyán nagyközség Önkormányzata, valamint a MHT Történeti Bizottságának szervezésében koszorúzási ünnepséget tartottak június 5-én a magyar vízügyi szolgálat két kiemelkedő vezetőjének, Kvassay Jenőnek és Sajó Elemérnek őrbottyáni síremlékénél. Emlékbeszédet mondott dr. Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Bizottsága, a Magyar Hidrológiai Társaság és az ICID (Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség) Magyar Nemzeti Bizottsága 2009. szeptember 23-án Vízgazdálkodási Tudományos Napot rendezett, melyet – halálának 25. évfordulóján – Oroszlány István emlékének szenteltek. A program során megemlékezések hangzottak el Oroszlány Istvánról. A személyes hangvételű rövid előadások – Oroszlány István kiváló szakmai kvalitásának hangoztatása mellett – az ünnepelt nyitott, lenyűgöző, befogadó s egyben kisugárzó személyiségét, emberi nagyságát méltatták. Orlóci István előadást tartott a „Kerettervek, a vízgazdálkodás korszakos mérlegei és irányjelzői” címmel, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott az a segítség, amellyel Oroszlány István a harmadik vízgazdálkodási keretterv elvi megalapozásához hozzájárult.

 

A Magyarhoni Földtani Társulat – a Magyar Hidrológiai Társaság és a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat közreműködésével – ünnepi ülésen köszöntötte dr. Vitális György aranydiplomás geológus tagtársunkat, születésének 80. évfordulója alkalmából. A rendezvényre október 8-án került sor a Magyar Állami Földtani Intézet dísztermében, ahol a nagy számú ünneplő közönség (családtagok, munkatársak, barátok, egykori osztálytársak és tanítványok) 5 előadást és 8 köszöntőt hallgatott meg.

 

2006. szeptemberében elhunyt tagtársunk, dr. Urbancsek János síremlékének avatására születésének 90. évfordulóján 2009. október 23-án kerül sor a Fiumei úti Sírkert 42-2. parcellájában.