Hír

EMLÉKEZTETŐ A HÖVIT tagozat elnökségi üléséről

2010.02.01 15:04 (5 éve)
Kategória: Hírek

2010.01.19. 14:00

Mérnöki Kamara II. emeleti irodája (Budapest, Angyal u. 1-3.)


jelen voltak: Boros János (mh.), dr. Büki Gergely, Csehi József, dr. Csűrök Tibor, Czetka Zoltán, Erdélyi Ferenc, Gábor András, Hunyadi Sándor, dr. Lipták András, Nagy Vince, dr. Ronkay Ferenc, ’Sigmond György, Szilágyi Zsigmond, dr. Uhri László, dr. Varjú György, Zarándy Pál (mh.)

kimentését kérte: Gábor András, Podonyi Gábor, Szurmai Zoltán

 

Az elnökségi ülésen elhangzottak:

 

Napirend előtt szót kért Z.P. Beszámolt a DSO rendezvényről, a DÉMÁSZ-szal kapcsolatos ügyről, a Mérnök Újsággal és a honlappal kapcsolatos kérdésekről. A DÉMÁSZ-szal kapcsolatos ügy általános problémákat vet fel, melyekkel kapcsolatban indokolt MMK állásfoglalás kidolgozása, ezért az elnökség felkérte H.S-t, hogy a tagozat képviseletében a kérdésben eljárni szíveskedjen. Z.P. kérésére a napirendek tárgyalását az eredetileg kiküldött 3. ponttal kezdte az elnökség, a javaslatot egyhangúlag elfogadva.

 

 

3. Atomenergetikai Szakosztály működésbe hozása

 

Z.P. tájékoztatást adott a Pakson tavaly decemberben a Paksi Atomerőmű vezérigazgatójával folytatott megbeszélésről, kiemelve, hogy a tervezett bővítés beruházási költségének jelentős hányadát hazai vállalkozók, mérnökök bevonására tervezik fordítani. A szakmai háttér megteremtésében jelentős feladatok hárulhatnak az Atomenergetikai Szakosztályra, már csak azért is, mert nemzetközi szinten is szakemberhiány van. Feladatunk olyan cselekvési terv kidolgozása és megvalósítása, amely alapot ad a hosszútávú együttműködésnek.

B.J. beszámolt arról, hogy az első ASME szerinti továbbképzés és vizsga az ERŐTERV szervezésében időközben lezajlott. A szakosztály feladata, hogy ennek tapasztalatai alapján a képzést és a minősítést megszervezze.

Az elnökség egyhangú határozatával felkérte B.J-t a szakosztály működésének folyó év február végéig történő megszervezésére (szakosztályvezetés megválasztása, működési keretek kialakítása, a tagozati küldöttgyűlésig szükséges ideiglenes megbízások előkészítése, stb.). Az elnökség megkérte egyúttal Z.P-t, hogy az MMK elnökség következő ülésének döntését követve kezdeményezzen operatív előkészítő megbeszélést B.J. és Cs.T. részvételével.

 

 

1. 2010. évi munkaterv megbeszélése, elfogadása

 

Az elnökség a 2010. évi munkatervet a mellékelt táblázat szerint elfogadta. Az elnökség felkérte B.G. és V.Gy. professzorokat a március 9-i elnökségi ülés megszervezésére. Az elnökség tervezi a társ tagozatokkal való megbeszélést, hogy tisztázódjanak a jogosultságok és minősítések területén a határvonalak, átfedések, szorosabbá váljon az együttműködés. Az elnökség egyhangúlag felkérte a Hő- és a Villamosenergetikai Szakosztályok vezetőit a megbeszélések előkészítésére az Épületgépészeti és az Elektrotechnikai Tagozattal.

 

 

2. 2010. évi költségvetésünk megbeszélése, elfogadása

 

Az elnökség a 2010. évi költségvetést a MMK jelenlegi gazdálkodási feltételei és a korábbi évek tapasztalatai alapján – tekintettel arra, hogy immár három szakosztállyal működik a tagozat – 800.000 Ft-os működési keretet határozott meg, mely egyenlő arányban oszlik meg a tagozat és szakosztályai között. A költségkeret a szervezeti működés és különösen a rendezvények költségeinek fedezésére szolgál. A kiemelkedő munkavégzés honorálására a többlet keretekből és a maradványból lesz lehetőség. A fenti alapelveket az elnökség egyhangúlag elfogadta.

 

 

4. Új szakosztály alapítása

 

Az Atomenergetikai Szakosztály megalakításával egyidejűleg javaslat történt Megújuló Energiák Szakosztály alapítására az elnökség 2009.10.12-i ülésén. A kérdés a tagozati küldöttgyűlés napirendjén is szerepelt, ahol a küldöttek megbízták az elnökséget a szakosztály megalakításának előkészítésével, melyet az elnökségnek 2010. első félévében kell teljesítenie.

 

B.G. készített előterjesztést a szakosztály megalakítására vonatkozóan, melyet az elnökségi tagoknak megküldött. A kérdés kapcsán élénk vita alakult ki az elnökségi tagok között a szakosztály célja, funkciója, küldetése körül. Tekintettel arra, hogy a vita során egyetértés nem látszott kialakulni, B.G. visszavonta az előterjesztését.

 

A megújuló energiahordozók iránti elkötelezettséget demonstrálandó a tagozat a 2010. évi nagyrendezvényét a megújuló energiahordozóknak kívánja szentelni, ahol a dinamikusan fejlődő iparág mérnököket érintő kérdései szerepelnek majd a napirenden. Az elnökség egyhangúlag úgy határozott, hogy a rendezvény megszervezésére felkéri Cz.Z-t és N.V-t, a rendezvény gesztorául pedig B.G-t.

 

 

5. Négy pillérrel kapcsolatos tevékenységeink

 

Az elnökség megtárgyalta az új MMK elnökség „négy pillér” stratégiai programját. A jelenlévők megállapították, hogy a program koncepciója összhangban van azokkal a szakmai alpelvekkel, amelyek egy stratégiát jellemeznek, a benne foglalt területek kulcsfontosságúak a MMK jövőjét illetően. Az elnökség örömmel állapította meg, hogy a tagozat által az elmúlt másfél évtizedben megvalósított célok egyirányba mutatnak a „négy pillérrel”. Nevezetesen a tagozat aktív együttműködést alakított ki az EU források mérnöki feladatokra való szélesebb körű felhasználása érdekében, a tagozat korábban is nagy erőfeszítéseket tett a mérnökök igazságos és szakmai alapon nyugvó megbízáshoz jutása érdekében, a tagozat és szakosztályai a tagság számára rendszeresen szerveznek olyan rendezvényeket, ahol műhelymunka jelleggel megvitathatóak az aktuális problémák, szükség szerint állsfoglalások alakíthatóak ki, a tagozat vezteői aktívan részt vesznek a szabványosítási tevékenységben, felhívva a figyelmet az új EU szabványokra, segítve azok alkalmazását. A fentiek nyomán a tagozat teljes mértékben egyetért a négy pillér programban megfogalmazottakkal és támogatja a célkitűzések megvalósítását.

 

 

 

Összeállította

 

Csűrök Tibor

Érd, 2010. január 25.

 

 

Melléklet: munkaterv

 

időpont

kiemelt téma

egyéb téma

megjegyzés

2010-02-09

1.) hálózati engedélyesekkel kapcsolatos mérnöki problémák

2.) Atomenergetikai Szakosztály vezetősége, minősítési ügyrendje

1.) <st1:personname productid="Hunyadi S£ndor" w:st="on">Hunyadi Sándor</st1:personname>, 2.) Boros János

2010-03-09

energetikai mérnökképzés helyzete, B.Sc./M.Sc.

-

<st1:personname productid="Bki Gergely" w:st="on">Büki Gergely</st1:personname>, Varjú György

2010-04-13

"GB-jogosultságok" jövője, funkciója

MMK éves küldöttközgyűlés

Ronkay Ferenc

2010-05-11

kihelyezett ülés területi kamaránál

-

Csűrök Tibor

2010-06-08

Elektrotechnikai Tagozattal közös ülés, jogosultságok, minősítés

-

Gábor András

2010-07-14

Nyári szabadság

Nyári szabadság

Nyári szabadság

2010-08-11

Nyári szabadság

Nyári szabadság

Nyári szabadság

2010-09-14

később kerül meghatározásra

 

 

2010-10-12

Épületgépészeti Tagozattal közös ülés, jogosultságok, minősítés

-

Lipták András

2010-11-09

később kerül meghatározásra

 

 

2010-12-14

Évértékelés

Jövő évi munkaterv alapjai