Hír

EMLÉKEZTETŐ A HÖVIT tagozat elnökségi üléséről

2009.11.11 15:04 (5 éve)
Kategória: Hírek

Időpont: 2009.11.10.

Helyszín: MMK központi iroda (Angyal u. 1-3.)


Jelen voltak: Boros János, dr. Büki Gergely, Csehi József, dr. Csűrök Tibor, Czetka Zoltán, Erdélyi Ferenc, Gábor András, Hunyadi Sándor, dr. Lipták András, Nagy Vince, Podonyi Gábor, dr. Ronkay Ferenc, Sigmond György, Szurmai Zoltán, dr. Varjú György

 

Napirend szerint elhangzottak:

 

1. Atomenergetikai Szakosztály létrehozása

 

Boros János átadta az Atomenergetikai Szakosztályt megalakítani és működtetni szándékozó 49 kamarai tag nyilatkozatát. Az elnökség ezt követően – előző ülésén hozott határozatával összhangban – egyhnagúlag megalakította az Atomenergetikai Szakosztályt. Felkérte a Tagozat elnökét, hogy erről a kamarai alapszabállyal összhangban tájékoztassa a MMK vezető testületeit.

 

2. Ügyrend javaslat megtárgyalása

 

Erdélyi Ferenc ismertette az elkészített Tagozati Ügyrend módosítást. A módosítást elsősorban az új szakosztály megalakulása tette szükségessé. A Tagozat tisztújító küldöttgyűlése egy tagot választ az elnökségbe, amelynek tagja lesz a szakosztály elnöke és a minősítő bizottságba delegált minősítő bizottsági társelnöke is. A jelenlévők egyhangúlag elfogadták a beterjesztett ügyrend módosítási javaslatokat, egyetértettek annak küldöttgyűlés elé terjesztésével.

 

3. Elnöki beszámoló megtárgyalása, jóváhagyása

 

Az elnökség az elnöki beszámoló tervezett szövegét az időközben érkezett bizottsági és egyéb adat kiegészítésekkel elfogadta, annak a küldöttgyűlés számára való szóbeli előterjesztését javasolta. A beszámoló a jelen emlékeztető mellékleteként a honlapra felkerül.

 

4. Beszámoló a tagozati elnökök számára tartott értekezletről

 

Csűrök Tibor röviden beszámolt az október végi tagozati elnöki értekezletről, valamint a szervezetfejlesztési munkabizottság keretében a tagozati elnökök számára tartott csoportmegbeszélésről.

 

Az előbbi értekezletet illetően Cs.T. kiemelte a „négy pillér”-ként említett célkitűzéseket (pontosítandóak, az elhangzottak szerint ezek: EU források mérnöki munkává konvertálása, KKV-k erősítése, továbbképzés/tudás, műhelymunka). A minősítési feladatok, hatáskörök megosztásánál a területi elnökök ülése eltérő álláspontot fogalmazott meg, mint a tagozati elnököké. Az értekezleten bemutatásra kerültek a MMK új alkalmazottai, az új honlap design-ja. Szóba került a bizottságok felállítása, kiderült, hogy a beküldött javaslatok nem kerültek figyelembe vételre.

 

A szervezetfejlesztési munka kapcsán Cs.T. kiemelte, hogy szembesülni kellett a szervezetlenséggel, a korábbi dokumentumok a MMK-nál nem fellelhetőek. A szervezetfejlesztési munka keretében a korábbi racionalizálási törekvések háttérbe szorulása sejthető, a munka inkább a részletkérdések felé tolódott el. A tagozatra váró feladat a minősítési ügyrend elektronikus formában való beküldése.

 

 

5. Egyebek

 

A napirendi pont keretében Ronkay Ferenc javasolta, hogy a jogszabályilag nem kötelező szakértői gyakorlat, „belső” jogosultság megtartása, bevezetése fontos eleme a MMK jövőbeni működőképességének, társadalmasításának. Az elnökség felkérte a két minősítő bizottsági társelnököt, hogy tájékozódjanak a kérdésben és januárban tegyenek javaslatot a „GB” „jogosultságok” fenntartásának módjára.

 

Cs.T. beszámolt a HŐVIT-területi kamara-Energia Központ rendezvények előkészítéséről. Tájékoztatást adott továbbá arról, hogy a MMK aktív szerepet játszik abban, hogy tagjai számára a jogosultság egyben referenciát is jelentsen megbízások elnyeréséhez (Energia Központ).

 

Büki Gergely beszámolt a kamarai Továbbképzési Bizottság üléséről, a pontérték meghatározásával kapcsolatos tapasztalatokról, általános gyakorlatról. A tagozati SzTMB tevékenysége e tekintetben mértéktartónak tekintendő, a javaslattételnél szempontként a szakmai tartalmat és terjedelmet veszik alapul.

 

Készítette:

Dr. Csűrök Tibor

Érd, 2009. november 11.

 

Melléklet: Elnöki beszámoló

A Hő- és Villamosenergetikai Tagozat Elnökségének beszámolója

a Tagozat  2009. évi küldöttgyűlésére

 

Működés, szervezet

 

  1. A Tagozat 2008. szeptember 10-én tartott küldöttgyűlést, küldötteket választott és módosította a Tagozati Ügyrendet.
  2. A Tagozatban két szakosztály működik: a Hőenergetikai és a Villamosenergetikai Szakosztály. A szakosztályokban a tisztújítás 2008. szeptember 10-én megtörtént.
  3. A Minősítő Bizottság – figyelembe véve, hogy a tagozat tagjai gépész- és villamosmérnökök – két albizottságban működik.
  4. A vonatkozó kamarai határozatoknak megfelelően a Tagozat is megalakította Szakmai Továbbképzési Munkabizottságát (SzTMB), amely 2008-ban és 2009-ben eredményesen, a szakmai követelményeket, a tagok érdekeit szem előtt tartva és a határidőket betartva működött. Az SzTMB folyamatosan értékelte a meghirdetett szabadon választható előadásokat és javaslatot tett azok kreditpontjaira, részvett a műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők írásbeli és szóbeli vizsgáztatásában (mintegy 100 főt vizsgáztatott 2009-ben), közreműködött a hőtermelők és klímaberendezések vizsgakérdéseinek és válaszainak kidolgozásában.
  5. A Tagozat elnöksége 2009-ben eddig 8 alkalommal ülésezett. Az ülések emlékeztetőjét a MMK honlapján közzétettük.
  6. 2009. nyarán megalakult a Komárom-Esztergom megyei HŐVIT szakcsoport, nagy ambícióval, aktív munkával. Az elmúlt két évben így már három szakcsoport indult útjára.

 

Létszám, gazdálkodás

 

A tagozati létszám a központi nyilvántartásban regisztrált, tagdíjfizetők száma alapján 2162 fő, többségük rendelkezik valamilyen jogosultsággal. A Tagozat 2008-ban a tevékenységében közreműködők honorálására 1 131 000 Ft-ot fordított. A szokásosnál magasabb összeg oka, hogy a szakosztályok vezetőségének négyéves periódusa lejártával az előző időszakban végzett munka ily módon is elismerésre került. Az SZTMB tagjainak tiszteletdíja szintén ebben az összegben foglaltatik benne, fedezete az e jogcímen kapott bevétel volt. A 2009-es évet 583 345 Ft-tal nyitottuk, ehhez jött 767 000 Ft működési költségkeret. A 2009. június 30-i állapot szerinti záró pénzkészletünk 1 104 020 Ft.

 

Szakmai tevékenység

 

A Tagozat az első félévben szakmai rendezvényt nem szervezett. A MMK választásokkal kapcsolatos tevékenységekre koncentrált az elnökség, a társtagozatokkal való eredményes együttműködés nyomán az előzetes szándékaink szerint alakult a MMK vezető testületeinek összetétele.

 

A Hőenergetikai Szakosztály a szokásoknak megfelelően idén is négy klubnapot (továbbképzést) tart:

- Megújuló energiahordozók hasznosítása (dr. Barótfi, dr. Katz)

- Biomassza távfűtés Pornóapátiban és Körmenden

- Új budapesti energiakoncepció (Mihályi, Gonczlik)

- Szélenergia hasznosítás Magyarországon (dr. Tóth)

A Villamosenergetikai Szakosztály is aktivizálta magát és 3 klubnapot (továbbképzést) tart az idén:

- Hálózattervezés - Madárvédelem („Akadálymentes égbolt”)

- Intelligens hálózatok és mérések a villamos hálózatokon (dr. Varjú)

- DSO kerekasztal MEE és MET együttműködésben.

A Tagozat a területi kamarákkal és az Energia Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve az év hátralévő időszakában három (pontszerző) konzultációt szervez az energetikai pályázatokban közreműködő, közreműködni szándékozó mérnökök számára.

 

Budapest, 2009. november 10.