Hír

Tisztújítás a bányászoknál

2009.11.24 00:00 (5 éve)
Kategória: Hírek

Kamaránk Szilárdásvány Bányászati Tagozata 2009. november 6-dikán Budapesten tartotta tisztújító taggyűlését.

A taggyűlésen részt vett Barsiné Pataki Etelka elnök és Szarka Csaba, a MMK tagozati ügyekkel foglalkozó munkatársa, továbbá vendégként Dr. Gagyi Pálffy András, az OMBKE ügyvezető igazgatója, Nagy Lajos, az OMBKE Bányászati Szakosztály elnöke és Szabados Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke.

Az elnökasszony a taggyűlés kezdetén kért szót. Elmondta, hogy a mérnökökre a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy feladat hárul, Kamaránk ezért egy négy pilléren nyugvó programot dolgozott ki: az uniós lehetőségek kihasználása, alkalmazkodás az unió szabta feltételekhez, a mérnöki tudás megújítása és a szakmai munka fejlesztése. A munka elkezdődött, bizottságok alakultak a feladatok összehangolására, a jogi háttér megteremtésére. Ebben számít a bányászok segítségére is, fejezte be üdvözlő beszédét és programismertető tájékoztatását az országos elnök.

A taggyűlés levezető elnöke Dr. Füst Antal volt. A taggyűlések szokásos formaságai után Németh László tagozati elnöknek adta át a szót. Az elnök az elmúlt hároméves időszakot értékelő írásbeli beszámolóhoz szóbeli kiegészítésként hozzátette, hogy a tagozatok fő feladatának – a mérnökök szakma szerinti összefogásának, a szakmai ismeretszerzés segítésének és a piac ellenőrzésének – igyekeztek eleget tenni, mint ahogy a beszámoló mutatja, sikerrel. A tagozat létszáma növekszik, gazdálkodása - a szűkös keretek ellenére – stabil. Javasolta, hogy a Tagozat a szakmánkhoz kötődő és a Bányatörvény hatálya alá tartozó geotermikus energia hasznosítását végző szakemberek részére alapítson szakosztályt, továbbá, hogy a tagozatok kamarán belüli pénzügyi támogatását új alapokra kell helyezni.

Hozzászólásában Livo László a szakosztály létrehozását indokolta, dr. Bodonyi József, utalva a kamarán belül működő Geotechnikai Tagozatra, azt szorgalmazta, hogy a földtudományokkal kapcsolatos jogosultságokat egységesíteni kell és ebben a két tagozatnak egyeztetni ajánlatos, Füst Antal pedig a szakmai továbbképzésben rejlő lehetőségek kihasználására hívta fel a figyelmet. A taggyűlés a beszámolót elfogadta, a Geotermikai Szakosztály létrehozását jóváhagyta és annak vezetésével Livo Lászlót bízta meg.

Ezután Németh László elnök az elmúlt időszakban végzett kamarai munkáért elismeréseket és könyvjutalmakat adott át. A tagozat által alapított Cséti Ottó oklevélben részesültek: Bariczáné Szabó Szilvia, Dr. Gagyi Pálffy András, Dr. Hargitai Róbert, Kovács László, Martényi Árpád, Dr. Mádai Ferenc, Solymos Péter, Szabados Gábor és Vöneky György. Könyvjutalmat 15 fő kapott.

Az elnök megköszönte a közös munkát és a segítséget, amelyet a Tagozat vezetése a tagságtól az elmúlt időszakban kapott, és az elnökség nevében lemondott. Németh László 2003-2009. között töltötte be az elnöki pozíciót és mandátuma az MMK alapszabálya alapján a két ciklus lejártával nem hosszabbítható.

Az új tisztségviselőkre Hideg József, a Jelölő Bizottság elnöke tett javaslatot. Elmondta, hogy széleskörű közvélemény-kutatás eredményeként született meg javaslatuk, a javaslatba hozott személyek megválasztásuk esetén vállalják a megbízatást. Mivel a helyszínen újabb javaslat nem érkezett, a jelöltek listája nem változott, azt a taggyűlés elfogadta.

A levezető elnök a szavazólapok elkészítésének idejére Dr. Havelda Tamást, a Vértesi Erőmű ZRt. bányászati igazgatóját kérte fel „Hazai szénből hazai energia versenyképes áron” című előadásának megtartására. A cím önmagáért beszélt, az előadó rövid előadásában is bizonyította, hogy nem csupán ellátásbiztonsági szempontból, de gazdaságilag is hibás döntés a szénbázisú villamosenergia-termelés leállítása.

A szavazás rendben lezajlott. A szavazatok számlálása idején Verbőci József tagtársunk tartott előadást a Máza-Váralja-i szénkészlet kiaknázási lehetőségeiről. Elmondta, hogy a jelentős szénvagyon kellően ismert, a feltárási engedély megszerzése folyamatban van, tőkeerős vállalkozó kell csupán, hogy újra legyen bányászat a Mecsekben.

Az előadás után Lois László, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette a szavazás eredményét. A szavazás érvényes és eredményes volt, miszerint a következő három évre:

- a Tagozat elnöke: Sztermen Gusztáv

- az elnökség tagja: Bariczáné Szabó Szilvia, Dr. Bőhm József, Károly Ferenc, Kovács László, Livo László, Szabados Gábor és Verbőci József,

- a Minősítő Bizottság elnöke változatlanul Tasnádi Tamás,

- a Kitüntetési és Adományozási Bizottság tagjai Gádori Vilmos, Dr. Havelda Tamás és Hideg József lettek.

Sztermen Gusztáv az új elnökség nevében megköszönte a tagság bizalmát, kifejezte abbeli reményét, hogy a Kamarában tapasztalható új szellem és irány a Tagozat munkájára is hatással lesz.

A tisztújító taggyűlés a Bányászhimnusz közös eléneklésével ért véget.

 

Martényi Árpá