Hír

Építési Tagozat emlékeztetője

2009.10.22 00:00 (5 éve)
Kategória: Hírek

A Tagozat 2009. október 7.-i elnökségi üléséről

Jelen vannak: Wéber László, Bálint Péter, Diószeghy Miklós, Koppány Attila, Pallay Tibor, Karsa Álmos, Babós Gyula, Szabó Éva, Kiss Jenő.

Nem jelentek meg: Holló Csaba, Kocsis Júlia, Molnár Dénes, Zsigmondi András, Nagy Zsolt, Cholnoky Péter, Rátky Pál.

 

A jelenlévők az alábbiakat tárgyalták meg:

 

--- A jelenlévők döntöttek, hogy továbbra is fenntartják a Kardos Andor Díjat és az Építési Alkotói Díjat. Az emléktárgyat a Kardos Andor Díjra meg kell rendelni, ezt Wéber László intézi. Az Építési Alkotói Díj plakettjét is meg kell rendelni, ezt Kiss Jenő intézi.

 

--- Az Ifjúsági Szakosztály létrehozását szükségesnek tartja az elnökség és továbbra is ezt a szervezést kell folytatni, még akkor is ha az MMK nem ad erre külön anyagi támogatást. A Karsa Álmos által készített anyagot nagyon jónak tartotta az elnökség és külön dicséretes, hogy feltárta a tagjelölt kérdés problémáját, valamint a szervezési módszer különböző lehetőségeit. A Tagozat a jelenlegi helyzetben kezdeti lépésként létrehozza az Ifjúsági Szakosztályt, két szekcióval az egyik a Fiatal Mérnökök szekciója a diplomával rendelkező akár BsC, akár MsC végzettségűek is tagjelölt státuszban. A felvételt a területi kamarák intézik, de a tevékenységet a tagozatban folytatják. A másik szekció a Mérnök Juniorok szekciója lenne, ahol a mérnökhallgatók, lennének a Kamara nyilvántartottjai. E szekció tagjait is a területi kamarák tartják nyilván, / de lehetne a Tagozat is alkalmazott biztosítása esetén /. E két szekció nyilvántartásának módszerét a területi kamaráknak kell kialakítani. E nyilvántartás kialakítását a Budapesti és Pest Megyei Kamarával Kiss Jenő tárgyalja meg.

Az Elnökség szükségesnek tartja, hogy valamennyi olyan egyetemmel, ahol mérnökképzés folyik, olyan oktatói státuszú összekötő felkérését, akik szoros kapcsolatot tartana a MMK és az egyetem között. Ez az összekötő tartaná a kapcsolatot a rektorokkal a Kamara elnöksége és az egyetem között egy olyan kapcsolat lenne, amely kiterjedne mind az oktatásra, mind pedig a fiataloknak a Kamara iránti ismeretét bővíthetné.

A Tagozat eléterjesztett anyagban további megfogalmazottakkal – diákkamara, Hallgatói Önkormányzattal való kapcsolat kiépítése, stb.- az elnökség egyetért, de úgy ítéli meg, hogy anyagi támogatás, és külön megbízott nélkül erre nem tud vállalkozni.

Az Ifjúsági Szakosztály Szervezeti és Működési Ügyrendjét el kell készíteni, melyet Kiss Jenő készít el Karsa Álmossal együtt. E szabályzat elfogadása előtt az Ifjúsági Szakosztállyal egyeztetni szükséges.

A Tagozat elnöksége úgy döntött, hogy a Kamara elnökségét tájékoztatni kell az Ifjúsági Szakosztály megalakításáról, és kérni kell közreműködését a továbblépésekre, döntését a szakosztály megfelelő működéséhez.

 

--- A továbbképzési programot, melyet Greskovics Sándor készített elfogadta két kiegészítéssel. Az egyik sokkal jobban kell kihangsúlyozni a továbbképzés jellegét, valamint a kötelezőprogramot is be kell venni. A program elkészítésére Greskovics Sándort kell felkérni, ezután a Szövetségnek is meg kell küldeni hozzászólásra. Ennek megtörténte után a vállalatokat kell felkérni a jelentkezésre. Kiss Jenő tájékoztatta az elnökséget, hogy a Budapesti és Pest Megyei Kamara továbbképzési felelősével megállapodott a kötelező tantárgyak oktatására, és a szervezési kérdések részleteiben.

 

--- A Minősítő Bizottság tevékenységének javítása érdekében a bizottság javasolja, hogy a jogosultságok megállapításánál minden esetben a kérelmezők minden esetben kérelmekhez csatolják: oklevelük, leckekönyvük másolatát, és ebből számítható kredit pontjaikat. A Kredit pontok számítására az egyetemek honlapjai adnak tájékoztatást. Az elnökség célszerűnek tartaná, ha a Kamara részéről egységes álláspont születne.

 

--- A minősítő Bizottság tagjai tájékoztatták az elnökséget, hogy a felelős műszaki vezetők vizsgáztatásának színvonaláról. Az elnökség felé bemutatott anyagok színvonala elfogadhatatlan. Az elnökség elfogadta a Minősítő Bizottság javaslatát, hogy a vizsgáztatáshoz oktatói anyagot kellene készíteni és a vizsgáztatást teszt kérdésekkel célszerű lenne megoldani. Az elnökség vállalta, hogy e problémáról tájékoztatja az MMK vezetését.

 

--- A Tagozat legközelebbi ülését: 2009. november 4.-én tartja.

 

 

Budapest, 2009. október 11.

 

Készítette: Kiss Jenő