Hír

Emlékeztető az Építési tagozat elnökségi üléséről

2009.07.21 00:00 (5 éve)
Kategória: Hírek

Amely készült az Építési Tagozat 2009. június 24.-i elnökségi üléséről.

Az ülés helye: a Magyar Építő ZRT irodaház I. emeleti tanácsterme.

Az ülésen jelen vannak: Wéber László, Bálint Péter, Diószeghy Miklós, Karsa Álmos, Koppány Attila, Nagy Zsolt, Kocsis Júlia, Szabó Éva, Babós Gyula, Kiss Jenő

Az ülésen nem jelentek meg: Cholnoky Péter, Zsigmondy András, Rátky Pál, Holló Csaba, Molnár Dénes, Pallay Tibor.

Az ülésen az alábbi napirendi pontokat tárgyalták meg:

1./ Kiss Jenő beszámolt, hogy Korda János kérésére a BME Építőmérnök és Építészmérnök Karok Dékánjaival ismét egyeztette a két évvel ezelőtt elkészült jogosultsági kredit pont követelményeket. Erről jegyzőkönyvet vettek fel, az Alelnök úrnak megküldte. Ezek szerint egyértelmű a Minősítő Bizottság Ügyrendjében rögzítettek. A minősítés feltételei biztosítottak.

2./ A jogosultság kérések általában több éves gyakorlattal rendelkező mérnökök kezdeményezik. Ezeknek a kollegáknak a diplomájukban és leckekönyvükben a tantárgyak többségében nem egyeznek meg az Ügyrendben rögzítettekkel, ezért célszerű lenne egy olyan kiegészítést adni, amely segítségével mód volna ennek a problémának a feloldására. Az elnökség felkérte Bálint Pétert és Diószeghy Miklóst egy javaslat készítésére, amelynek segítségével mód volna a különböző időben végzettek esetében objektíven meghatározni a jogosultságok oda ítélését. Erre a javaslatot az elnökség kéri 2009. augusztus 31.- re.

3./ A Magyar Szerkezetépítő Vállalkozók Szövetségével való együttműködési megállapodás aláírásáról Wéber László és Kiss Jenő beszámolt. Tájékoztatást adtak a továbbképzés lehetőségéről a Szövetség tagjainál.

4./ Az elnökség megtárgyalta és több kiegészítés hangzott el a Felelős Műszaki Vezetők és Építési Műszaki Ellenőrök Szakosztály Szervezeti és Működési Ügyrendjére. Az elhangzott és elfogadott észrevételeket Kocsis Júlia az ügyrendbe beépíti, és véglegesítésre kerül az Ügyrend. Megállapodtak a jenlévők, hogy az alakuló gyűlésen résztvevőket az Ügyrend elkészültéről tájékoztatni kell, és a Tagozat honlapjára fel kell tenni.

5./ A Felelős Műszaki Vezetők, Építési Műszaki Ellenőrök továbbképzésének tematikájára Greskovits Sándor által készített javaslatot az elnökség elfogadta. A továbbképzés témáit egyeztetni kell a Szerkezetépítők Szövetségével, valamint azokkal a kivitelező szervezetekkel, akik igényt tartanak az általunk javasolt továbbképzésre. Az elnökség szükségesnek tartja, hogy e feladat elvégzésére külön megbízott személy kerüljön alkalmazásra. Az elnökség elfogadta Kocsis Júlia javaslatát, hogy a kivitelezési tanszék dolgozója legyen ezzel megbízva, mert legjobban ez egyetemről lehet szervezni a jól képzett előadókat. E megbízásra külön keret összeget kell kérni a MMK vezetésétől.

6./ A továbbiakban az Ifjúsági szakosztály megalakulásával az elnökség egyetértett. Minden alkalmat meg kell ragadni a fiatalításra. Az előterjesztésben foglaltak szerint a hallgatók részére a Mérnök Juniorok szekcióval, a végzett, diplomázottak részére pedig Fiatal Mérnökök szekciójával egyetért az elnökség. A kedvezményeket az MMK vezetésével egyeztetni kell, melyeket az Ifjúsági szakosztály tagjai részére biztosítani tudunk. A szakosztály Ügyrendjét vállalta Karsa Álmos, hogy elkészíti.

7./Az elnökségi ülésen felvetődött, hogy azok a kamarai tagok, akiknek Igazságügyi szakértői jogosultságuk van és építészeti igazságügyi szakértést csináltak eddig az új rendelet szerint ezt nem tehetik, mert, ilyen jogosultságot a MMK nem ad, így építészet területén igazságügyi szakértők nem lehetnek. Ezt a jogosultságot nem kapta már meg Kocsis Júlia és Kiss Jenő. Az elnökség Úgy határozott, hogy ezt az MMK vezetése elé kell terjeszteni azzal, hogy e területen nem lehet egyed uralkodó az Építész Kamara az MMK tagok részére is biztosítani, kell ezt a lehetőséget.

8./ Az elnökség elhatározta, hogy 2009. második félévben az elnökségi üléseket szeptember 2.-án, október 7.-én, november 4.-én, december 2.-án tartják.

9./ Kiss Jenő tájékoztatta az elnökséget, hogy a lánctartozásra készített javaslatra Dr. Szaló Péter szakállamtitkár válaszolt. Az a javaslat hangzott el, hogy a honlapra és a két Újságban közölni kell.

Budapest, 2009. június 27.

Készítette: Kiss Jenő