Hír

Az Épületgépészeti Tagozat hírlevele

2009.07.23 08:46 (5 éve)
Kategória: Hírek

A Tagozat további hírei is részletesen elolvashatók a www.e-gepesz.hu honlapon!


GMBSZ fórum

Féléves működés után a szerkesztőség elég jó képet kapott arról, hogy melyek azok a témák, amelyek frekventáltabban érdeklik a kollégákat. Ezeknek a témáknak, közülük is elsőként a GMBSZ módosításának most egy-egy fórumot nyitunk (bal oldali menüsor), ahova állandó válaszadókat hívunk meg. Cikkünkben megtaláják az eddig beérkezett kérdéseket és bőséges válaszokat. Az újabb felvetésekre a Gázipari Bizottság tagja válaszolnak a továbbiakban legalább hetente. A válaszokból kiskátét szerkesztünk.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=267

Walltherm felületfűtési és -hűtési rendszer
Napjainkban erős igény mutatkozik arra, hogy a hagyományos radiátoros fűtést a falfűtés, padlófűtés, mennyezetfűtés, vagy ezek kombinációja váltsa fel. A jól szigetelt épületek energiatakarékos és környezetbarát fűtési, hűtési rendszerének kialakításához az alacsony hőmérsékleten, kondenzációs kazánnal vagy hőszivattyúval üzemeltetett készülékek esetén megfelelő megoldást nyújt a WALLTHERM-rendszer.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=272

Sajnálatos passzivitás a szakmában
Székelyhidi Istvánnal, a Szolnok megyei épületgépészeti szakcsoport elnökével beszélgettünk, akinek véleménye szerint két fő gond van a szakmában: az egyik az általános passzivitás, a másik a "tisztaság". Közismert problémák ezek, csak nem nagyon foglalkozik vele senki szisztematikusan.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=273

Hazai energetikai természeti erőforrásaink
Napjaink egyik fő kérdése, hogy a jelen és a jövő energiaigényeit milyen módon lehet vagy indokolt meg nem újuló (szénhidrogének, kőszenek, lignit, urán), illetve megújuló (biomassza, biogáz, a föld hője, szél, nap, víz) természeti erőforrásokkal biztosítani. A megújuló természeti erőforrások hasznossága és fontossága nem vitatható, erről számtalan előadás hangzik el és cikk jelenik meg. A meg nem újulókról igen kevés a szakszerű tájékoztatás, és sajnos akkor is számtalan esetben tendenciózus.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=270

Program villamos fűtések tervezéséhez
Az elektromos árammal való fűtés egy talán méltatlanul elhanyagolt területe az épületgépészeknek, mind a tervezők, mind a kivitelezők számára sokszor fehér folt. Manapság viszont az ismert okok miatt egyre inkább előtérbe kerül, ezért érdemes beletanulni, abagy legalább egy jó, ingyenes tervezőprogramhoz hozzájutni.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=266

Kifizetési sorrend a hitelezők között
Jogi cikksorozatunk harmadik részében egy amolyan veszett fejsze nyele dologról írunk; a sorban állásról.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=269

Kiírták a NEP-et
Megjelent a Nemzeti Energiatakarékossági Program idei kiírása, a pályázatokat augusztus 1-től lehet benyújtani négy témakörben: nyílászárók cseréje vagy utólagos hőszigetelése, fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítése, lakóépületek utólagos hőszigetelése, megújuló energia felhasználása.
http://www.e-gepesz.hu/?action=fooldal

Ururu Sarara
A helyiségekben tartózkodó emberek komfortérzetéhez ma már nem elegendő csak a hőmérséklet szabályozása. Az is lényeges, hogy a páratartalmat és a szellőzést is kontrollálni lehessen. Azonban ez mindeddig nem volt lehetséges a hagyományos légkondicionálókkal.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=271

Pexal Easy csatlakozócsalád
A hagyományos prés és szorítógyűrűs idomok mellett a Valsir gyár Pexal Easy néven egy keresztmetszet szűkület nélküli csatlakozócsaládot is kínál.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=268

MÉGSZ horgászverseny A Magyar Épületgépészek Szövetsége meghirdeti a negyedik országos épületgépész horgászversenyt. Időpont: 2009. augusztus 22. szombat, 6:00 órától 14:00 óráig. Helyszín: Aranyponty Horgászcentrum, Örspuszta.
www.e-gepesz.hu