Hír

Az Épületgépészeti Tagozat hírlevele

2009.05.09 08:46 (5 éve)
Kategória: Hírek

A Tagozat további hírei is részletesen elolvashatók a www.e-gepesz.hu honlapon!


E heti témáink:

 

Elnökjelölt: A kitekintő
Barsiné Pataky Etelka, mint elnökjelölt, többszörösen is "kilóg a sorból". Először is mert nő; ezért a még mindig férfidominanciájú mérnöki szakmában előnyt élvez, hiszen (majdnem) mindannyian szeretjük a gyengébbik nemet, és hajlamosak vagyunk az elvárhatónál többet megtenni képviselőiért. Másrészt sokakban él az évezredes beidegződés, miszerint a férfi dolgozzon, a nő pedig mosson-főzzön-takarítson - tehát az előnyök és hátrányok kiegyenlítik egymást.
A tréfát félretéve - és remélem, mindenki annak vette -, a döntő különbség az Barsiné Pataky Etelka és a többi jelölt között, hogy ő profi szakpolitikus, a többiek pedig amatőrök (politikusként).
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=166

Első fővárosi paneles kollektor
Budapest első panelházban kialakított napkollektoros rendszerét egy 10 emeletes panelház tetején mutatták be április 22-én, a Föld Napján. A rendszer egyben a főváros legnagyobb teljesítményű napkollektora. A napkollektoros bemutató után öt gazdagréti panelházban adták át a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtő rendszert.
http://www.e-gepesz.hu/?action=fooldal

Elnökjelölt: A törvény szelleme
Dr. Mecsi József az a típusú ember, akinek sok mondanivalója van, és akin látszik, hogy rendszerben szemléli a dolgokat. Vezető típus, aki saját világképe alapján irányítaná és kétségtelenül kézben tartaná a Kamara vezetését, idézem: "a létrehozott csapat (elnökség) és az elnök feladata az, hogy az akár külsős szakértők bevonásával generált és folytatott vitát lezárja, és a határozatot meghozza."
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=164

Kérdezzen a gázszolgáltatókkal kapcsolatban
Ezen a héten Aszódi János az ÉGÁZ-DÉGÁZ részéről válaszol olvasóink kérdéseire.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=163

2009. május 14-15. között: Magyar műszaki értelmiség napja
Idén is megrendezésre kerül a magyar műszaki értelmiség kiemelt, kétnapos rendezvénye.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=111

Hulladékgazdálkodás
Az európai uniós szabályozás 2008-ig fogalmazott meg direktívákat, konkrét célszámokat, ez 4 kg/fő/év elektromos (itt jön be a szakmánk, pl. a klímák tekintetében) és elektronikai hulladék begyűjtését ölelte fel. 2008-ra Magyarországon - Közép-Kelet-Európában egyedülállóan - sikerült elérni az előirányzott 4 kg/fő kötelezettség teljesítését, azaz 40 000 tonna elektromos és elektronikai berendezés visszagyűjtését.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=165

Új Hungexpo-vezér
A Hungexpo Zrt. tulajdonosa, a francia GL events cégcsoport május elsejétől Barabás Jánost, a cég Igazgatóságának alelnökét - aki ugyanakkor az UFI, a kiállítási cégek világszervezetének alelnöke is - bízta meg a vezérigazgatói teendők ellátásával. Barabás korábban 2002-től 2006-ig volt a vásárcég vezérigazgatója, és azóta is a társaság vezető tisztségviselője.
http://www.e-gepesz.hu/?action=fooldal

A hűtőközegek és a környezetvédelem
Szigorodó szabályozások a hűtő-, klíma- és hőszivattyú szektorban. Konferencia szervizek és gyártók, viszonteladók számára a HKVSZ szervezésében.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=140

Energiafordulat - Úton az energia-önellátás felé
1 napos workshop, 2009. május 11-én, helyszín: Zichy Mihály Művelődési központ, Tab, (Somogy megye) Kossuth L. u. 86.
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=84