Hír

Hiányzó kapcsolatok - konferencia

2008.10.01 00:00 (6 éve)
Kategória: Hírek

Konferencia a közlekedési hálózatok térségfejlesztési szempontú határon átnyúló tervezéséről

Helyszín: Esztergom, Szent Adalbert Központ

Időpont: 2008. október 14–16.


Az európai uniós csatlakozás révén mind Magyarország, mind a szomszédos államok soha vissza nem térő lehetőséget kaptak infrastrukturális lemaradásuk csökkentésére, a nyugat-európai hálózatokhoz történő csatlakozásra, ezáltal versenyképességük fokozására.

A közös közép-európai gazdasági térség kialakulásának alapvető feltétele, hogy az egyes szomszédos országok hálózat- és térségfejlesztési elképzelései között harmónia alakuljon ki, és a ma még hiányzó hálózati kapcsolatok mielőbb kiépüljenek. Ehhez első szinten a határ menti térségek fejlesztési elképzeléseit kell összehangolni, második lépésként pedig a kormányok közötti egyeztetésekre, együttműködésre van szükség.

Az Esztergomban megrendezésre kerülő konferencia célja az első lépés megtétele: szeretnénk feltárni azokat a hiányzó hálózati elemeket, amelyek az adott határtérség fejlesztése szempontjából meghatározóknak tűnnek. Megvizsgáljuk ezen kívül Magyarország közlekedésfejlesztésének makrotérségi vonatkozásait, és foglalkozunk a határon átnyúló tervezés módszertani kérdéseivel is.

A Hét Határ Önkormányzati Szövetség 2007. december 14-én indított konferenciasorozatot „Missing Links. Hiányzó kapcsolatok” címmel, mely a jelenleg hiányzó Kárpát-medencei hálózati kapcsolatok jelentőségére igyekszik felhívni a figyelmet. A Magyar Mérnöki Kamara hasonló kezdeményezését üdvözölve kezdeményezte a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ jelen konferencia megrendezését.

 

A konferencia fő küldetése a térségfejlesztés és a hálózatfejlesztés közötti hidak kiépítése, ezen kapcsolatok intézményesítésének elősegítése, ezáltal a különböző szakmai tudásokból kinyerhető szinergikus hatások mozgásba hozatala – egy egységes közép-európai fejlesztési térség kialakításának érdekében. Tesszük mindezt sajátosan magyar nézőpontból, keresve a szomszédos államok érdekeivel megtalálható összhangot. A rendezvény ebben a tekintetben egy folyamat kezdete. A következő lépés az egyes szomszédos államok szakembereivel történő kommunikáció fórumainak, csatornáinak megteremtése lesz.

 

 A tervezett program az alábbi dokumentumban olvasható!