Hír

Uniós Figyelő – Hírközlés és Informatika területen

2010.02.11 08:46 (5 éve)
Kategória: Hírek

EU közlemények hírei 5. hét

EU közleményekből a hírközlést és infromatikát érintő hírek.

6. Információs társadalom és média

Megkezdte működését az új hírközlési szabályozó testület

Múlt héten megtartotta első ülését az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete (BEREC), amelyet az Unió új távközlési szabályainak a Tanács és az Európai Parlament által történő 2009. decemberi elfogadását követően hoztak létre. A BEREC, amelynek tagjai között 12 vezetékes és 10 mobil távközlési vállalat, valamint több száz egyéb, határokon átnyúló szolgáltatási területtel rendelkező szolgáltató is található, kulcsfontosságú szerepet fog játszani az egységes távközlési piac és az Európa-szerte egységes szabályozás megerősítésében. A szakértői irodával megtámogatott új európai hírközlési szabályozási testület feladata elsősorban a tisztességes verseny megvalósítása lesz az európai egységes távközlési piacon, ahol a 2008-as bevétel elérte a 351 milliárd eurót.

A BEREC, az új európai hírközlési testület fontos szakvéleményeket fog kiadni az Unió távközlési piacának működéséről. A BEREC a nemzeti hírközlési szabályozók függetlenül végzett tevékenységét tanácsadással fogja támogatni és kiegészíteni, különösen a határokon átnyúló hatásokkal járó szabályozási döntésekben.

A BEREC testületét, amely az „európai szabályozók csoportja” elnevezésű korábbi testület helyébe lépett, a 27 nemzeti távközlési szabályozó vezetője alkotja, munkáját pedig egy szakmai és adminisztratív szempontból támogató iroda segíti.

 

Harc a magánélet védelméért

A világháló kínálta lehetőségek által a személyes térbe ma már új pontokon is be lehet férkőzni, mert a viselkedésalapú reklámozás az internetes előzmények nyomon követésével célzottabbá teszi a marketingtevékenységet, a közösségépítő hálózatokat használó mintegy 41,7 millió európai polgár személyes adatai vagy fényképei minden felhasználó számára hozzáférhetőek és a jelenleg alkalmazott csaknem hat milliárd intelligens chipnek köszönhetően egyetlen mozdulatunk sem marad észrevétlen. Mindezen tények tükrében az Európai Bizottság az adatvédelem napján, január 28-án a jelenleg hatályos adatvédelmi jogszabályok megújítására szólított fel. Az érvényben lévő uniós jogszabályok értelmében személyes adatok kizárólag törvényes célokra és csak az érintett személy(ek) előzetes hozzájárulásával használhatók fel. A Bizottság az Unió egészében érvényes, egyértelmű és korszerű szabályozás kialakításával kívánja biztosítani a személyes adatok és a magánélet nagyfokú védelmét, s ennek érdekében módosítaná az 1995. évi adatvédelmi irányelvet (1995/46/EK).

Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos elmondta, „olyan uniós jogszabályokra van szükség, amelyek megadják a lehetőséget a polgároknak arra, hogy az élet bármely területén – akár repülőgépre szállnak, akár bankszámlát nyitnak vagy az interneten böngésznek – tudjanak róla, ha személyes adataik jogszerű feldolgozására kerül sor, és ha úgy tartják jónak, azt visszautasíthassák.”

Reding biztos bejelentette, hogy kezdeményezi  az 1995. óta hatályos általános jogszabályokra, az adatvédelmi irányelvre, valamint a specifikusabb hírközlési és internetes jogszabályokra, az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvre építve a magánélet védelmét érintő uniós szabályozás korszerűsítését.

 

Az Európai Unió adatvédelemmel kapcsolatos weboldala elérhető: http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/