Hír

150 éve született: BÁNKI DONÁT

2009.02.11 15:04 (6 éve)
Kategória: Hírek

Egy felmérést végeztünk első éves gépészmérnök hallgatók között. A tizenöt éve minden év-ben elvégzett elégedettségi, célokra kérdező kérdőívhez idén egy kiegészítő kérdést is illesztettünk: „Ki volt Bánki Donát, mit tud róla?”.

A válaszok megdöbbentőek, vagy talán várhatóak(?) voltak. Ha azt kérdeztem volna mit tud Győzikéről, bizonyára kimerítő választ kaptam volna.  De így a kilencvennégy válaszadó közül – akik különben a többi kérdést megválaszolták – 40 % nem is írt semmit erre a kérdésre, 20% pedig hibás választ adott (fizikus volt, matematikus volt, stb.). A többiek tudták, hogy magyar mérnök volt. Ezen gépészmérnök hallgatók 60%-a megjelölte valamely, esetleg több eredményét, szabadalmát is, 25 %-uk pedig a születése dátumát is – talán éppen az általunk kiírt pályázat olvasása eredményeként. Tényleg jól van az, hogy nagy elődeink nem, hogy nem példaképei ifjúságunknak, de nem is ismerik őket. Most aktuálisan, a 150. évfordulón Bánki Donátot.

Mint korábban ezeken a hasábokon hírt adtunk róla, a Magyar Mérnöki Kamara – együttműködve a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Osztályával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Gépipari Tudományos Egyesülettel, a BMF Bánki Donát Karával - egy Emlékbizottságot hozott létre és egy széleskörű programsorozatot indított el. Ez több részre oszlik, az elvégzett és folyamatban lévő feladatok:

  • pályázatot írtunk ki középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók részére, amelyben arra kérjük a pályázókat, hogy Bánki Donát szellemében dolgozzák fel munkásságát (www.bankiemlekhonap.hu).
  • az emlékhónap indítása a 2009. évi Műszaki Értelmiségi Napon (2009. máj.14),
  • kiállításon alkotó munkásságának bemutatása,
  • a sajtóban munkásságát bemutató cikkek megjelentetése,
  • a Gép folyóirat különszámának a kiadása Bánki örökségéről ill. szakcikkek Bánki munkásságának mai folytatóitól,
  • DVD kiadása, amely bemutatja az alkotó mérnököt, a tudóst, a professzort, és Bánki oktatói munkásságának folytatását ma,
  • az eseménysorozat zárása Bakonybánkon, Bánki Donát szülőhelyén jún 6-án a 150. születésnapon szoboravatással, és az ifjúsági pályázat eredményhirdetésével.

Kezdeményezésünket az indokolja, hogy

Ennek a programnakkötelességünknek érezzük megemlékezni olyan világra szóló elődeinkről, akik munkájukkal megalapozták a magyar mérnökök hírét a világban,

  • az egész magyar műszaki életnek szüksége van arra a példamutatásra, amit Bánki Donát és társai munkásságából kisugárzik,
  • egész társadalmunk előtt tudatosítani kívánjuk, hogy nemzetünk fejlődése elsősorban a kreatív, tanult műszaki értelmiségen múlik.

Programunk két fő részre oszlik.

  • Az egyik, hogy a 2009. évi Műszaki értelmiségi naptól egészen Bánki Donáth születésnapjáig terjedő egy hónapra koncentráljuk a különböző megemlékezéssel kapcsolatos eseményeket, megjelentetve a sajtóban az ezzel kapcsolatos cikkeket, kiadva CD-n műveit és a vele kapcsolatos irodalmat, megkoronázva azt a Bakonybánkon, Bánki Donáth szülőhelyén tartott szoboravatással.
  • A másik, hogy egy pályázatot írtunk ki középiskolások, főiskolai és egyetemi diákok részére, Bánki Donát munkásságának megismerése, eredményeinek bemutatása, a mára vonatkozó tanulságok levonása érdekében.

 egyik, talán legjelentősebb célja az, hogy Bánki Donát mának szóló üzenetét megfogalmazzuk. Ez az üzenet – meggyőződésünk – mindenkinek szól, csak észre kell venni. Szól az ifjúságnak, de szól az ország vezetőinek is. Ez utóbbiaknak azzal, hogy az ország fejlődésének, az európai élvonalba jutásának alapvető motorja a kreatív, alkotó műszaki értelmiség. Hogy ez létezzen, annak első létrehozója az oktatás. Szól az ifjúságnak, az oktatottaknak, példaként állítva nekik, hogy érdemes gondolkozni, dolgozni, alkotni, mert ez megbecsülést, sikereket hoz létre az egész nemzet, és az egyén számára is.

Bánki Donát példája azt sugallja, hogy nyitott szemmel kell járni a világban, észre kell venni az érthetetlent, azt meg kell érteni, és fel kell használni mindenki javára. (Így lehet pl. a virágárus lány permetfújójából porlasztó).

 

Felhívás

A felsorolt céloktól vezérelve dolgoznak a szervezők. Kérjük azokat az intézményeket, vállalatokat, kisvállalkozásokat, de magánszemélyeket is, hogy támogassák a célok megvalósítását. Ezekben a gazdaságilag nehéz időkben is a jövő kibontakozása érdekében közös összefogással megmutathatjuk, hogy vannak világraszóló példáink, és ezeket követni akarjuk és tudjuk, valamint ifjúságunkat is magunkkal visszük ezen az úton. Csak ez vezet a kibontakozáshoz.

A támogatásról, egyrészt az adóhatóságnak szóló igazolást tudunk kiállítani, illetve adományozási szerződést köthetünk. A kiemelt támogatókat fel kívánjuk tüntetni az ez alkalomból megjelenő DVD-n, a publikációkban, és az esemény honlapján.

A támogatás összegét az MMK-nak a BBRt-nél vetetett 10102086-68905702-00000007 bankszámlájára Bánki Donát megjelöléssel lehet átutalni, vagy a részletekről a 06 1 455 70 80 telefonon Szöllőssy Gábor főtitkárnál lehet érdeklődni.