Hír

Kardos Andor díj szabályzata

2008.08.12 00:00 (6 éve)
Kategória: Dokumentumok

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata a tevékenységi, illetve érdekeltségi körében végzett kiemelkedő mérnöki munka elismerésére Kardos Andor – díjat alapított, amelyet a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége 2002. december 11-i ülésén, 35/2002. (XII.11.) számú határozatával jóváhagyott.

A díj emlékeztet a múlt század sokoldalú jeles mérnökére és iskolateremtő egyéniségére, Kardos Andor professzorra és jelképezni hivatott a kitüntetés névadójának szakmai alapállását és erkölcsi felfogását, az építés területén tevékenykedő mérnök elméleti és gyakorlati tevékenységének egységét.

 

A kitüntetés a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata azon tagjainak adományozható, akik hosszabb időszakon keresztül az építési tevékenységben kiemelkedő szerepet vállaltak, illetve kimagasló egyéni teljesítményt nyújtottak a tervezés, kivitelezés, szakértés, oktatás, általában az építési szakterületen. Évente egy díj adományozható; több arra érdemes és együttesen alkotó mérnök között a díj megosztható.

 

A kitüntetésre jelölni a felsorolt követelményeknek megfelelő tagtársunkat lehet; a nyilvános jelölést – az értékelés szempontjainak és a jelölés beérkezési határidejének közzététele mellett minden év február 15-ig - a Mérnök Újságban hirdeti meg az Építési Tagozat Elnöksége.

 

A kitüntetés plakettel, oklevéllel valamint pénzjutalommal jár. A kitüntetést megtestesítő plaketten a következő feliratot kell elhelyezni:

 

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPĺTÉSI TAGOZAT

KARDOS ANDOR - DĺJ

 

a díjazott neve és a kitüntetés évszáma

 

Az oklevél egyik oldalán Kardos Andor életrajzát kell ismertetni, a másik oldala tartalmazza a díjazott nevét és a kitüntetés időpontját.

 

A jelöltek közül az Építési Tagozat Elnöksége és a megelőző öt évben Kardos Andor-díjjal kitüntetet személyek közösen választanak. A döntés-előkészítést az ezzel előzetesen megbízott alelnökök végzik; ennek során határozni kell a pénzjutalom összegéről is. A díjat odaítélő titkos szavazás során a jelöltek körét több lépcsőben folyamatosan szűkítve, egyszerű többséggel hozza meg a döntést a díjazott személyéről. A díj odaítélésénél előnyben részesül az a tagtársunk, aki mérnöki tevékenységéért a megelőző három évben állami vagy kamarai kitüntetést nem kapott.

 

A kitüntetést évente az Építők Napja rendezvényeihez kapcsolódva ünnepélyes keretek között adja át az Építési Tagozat Elnöksége.

 

Szolgálja ez a díj az építés szakterületén dolgozó mérnökök munkájának elismerését és állítsa alkotásaikat példaként a szakmai közvélemény elé.

 

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA
ÉPĺTÉSI TAGOZATA ELNÖKSÉGE