Hír

Elnöki köszöntő

2010.10.27 12:00 (4 éve)

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökeként köszöntöm honlapunk látogatóit.

Kamaránk 1996-ban történt megalakulása óta végzi érdekképviseleti tevékenységét, hangolja össze a mérnöki tudással, és munkával kapcsolatos feladatokat az ország legnagyobb szakmai kamarájaként. Elnöki munkám alfája és omegája az, hogy tagjaink tudása, műszaki felkészültsége minél hathatósabban kamatozzon a köz számára, hogy minél szélesebb kapu nyíljék ki előttük a munka világában. Ehhez a Kamara a maga eszközeivel igyekszik hozzájárulni. Elnöki munkámban mindenkor arra törekedtem, és törekszem, hogy a mérnöki munka nyerje vissza megbecsülését a társadalomban; a gazdasági fölemelkedéshez, egy valódi patrióta gazdaság kibontakozásához a legfőbb adottságok egyike, a mérnöki szürkeállomány rendelkezésre áll, a mérnöki kamarák pedig fölkészülten várják a “társadalmi megrendelést”. Úgy gondolom, hogy ennek eljött az ideje.

 A mérnöktársadalom célja hozzájárulni a nemzeti építési kultúra színvonalának emeléséhez, az építőipar presztízsének javításához. A vidék jobb érdekérvényesítő képességéhez szükség volna a települési, önkormányzati főmérnöki rendszer felállítására. Ezt régóta szorgalmazza a Kamara. Elkezdődött a hatósági munka átalakítása, és ez előtérbe állíthatja az önkormányzatoknál a műszaki racionalitás igényét. Azokon a településeken, ahol dolgozik főmérnök, a beruházásokkal összefüggő műszaki konzultációk mintegy nyolcvan százalékát ők végzik, és más feladatok elvégzése is feladatukat képezi: ezek közé tartozik az árvízvédelem megoldása, a közlekedés kérdéseinek kezelése, az energiagazdálkodás és más infrastruktúrával kapcsolatos továbbfejlesztések. Számukra az információhoz való hozzáférés a legfontosabb: ebben segít a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamaránál már évek óta működő úgynevezett kapcsolattartói hálózat rendszere, így szinte naprakészen tudjuk jelezni, hogy hol, mikor, milyen mérnöki feladatok vannak.

A Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnökeként derűlátó vagyok. Az országnak szüksége van a szakmai szervezetek nézeteire, véleményére a hiányzó magyar gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozásában. Ebben számíthat a magyar mérnöktársadalom, így a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara a hathatós támogatására, és közreműködésére.


Kassai Ferenc

BPMK elnök, MMK alelnök