Hír

EMLÉKEZTETŐ: Az MMK Felügyelő Bizottsági üléséről

2008.02.28 20:45 (6 éve)
Kategória: Hírek, Dokumentumok

Megtartva: 2008. február 20.-én

Jelen vannak:                      

                                               Dr. Barna Lajos,

                                               Csirke József,

                                               Kovács András,

                                               Kiss Sándor.

                                              

                                               Cholnokyné Ferenczi Éva, igazoltan távol.

 

Meghívott:                            Szöllőssy Gábor főtitkár.

 

Tárgy, a megküldött napirend szerint:

  1. A szervezeti megújulási program végrehajtásának jelentése (2008. febr.13. Elnökségi ülés emlékeztetőben),
  2. A honlap állapotának áttekintése,
  3. Az MMK külföldi kapcsolatainak áttekintése, megállapodások, egyezmények, azok eredményeinek értékelése,
  4. A Területi Kamarák Felügyelő Bizottságai tevékenységének éves értékelése.

 

A Felügyelő Bizottság elnöke február 14.-én kelt értesítésében jelezte a FB tagjai felé, a munkatervben foglalt pontok áttekintését, illetve, külön kérte a FB tagjait, szíveskedjenek a MMK honlapját ismételten meglátogatni, annak készültségi állapotáról képet alkotni, tekintettel a 2007. júniusa óta húzódó rendezetlen állapotra.

Megismétlésre kerültek a munkaterv szerinti napirendi pontok, tartalmi vonatkozásban kifejtve.

  1. A szervezeti megújulással kapcsolatban, szükségesnek tartjuk a Szervezetfejlesztési Bizottság 2007. szeptember 11-12.-én, Salgótarján/Eresztvényben előterjesztett anyagának 3-4. oldalán felsorolt megállapításait felidézni, mi nem készült el a kamara eddigi működése során. Ilyenek: 3.1. a szervezeti ábra, 3.2. a választott tisztségviselők egyedi feladatait, kompetenciáját és működési területét (valamint felelősségét, megj. FB) meghatározó szabályzat, 3.3. az egyedi bizottságok működési rendjét, 3.4/3.5 az SZMSZ, különös tekintettel a Kamara megváltozott feladataira, (megállapítandó, hogy a Kamara fennállása óta sem rendelkezett szakszerű követelmények szerint felépített SZMSZ-el), 3.6. a feladatok végrehajtását rendszeresen ellenőrizni kell, stb. 3.7. A Szakmai Tagozatok szabályzata nem készült el, a Tagozatok nem rendelkeznek működési szabályzattal, 3.8. a bemutatott gazdasági-pénzügyi szabályzatok nem mindenben felelnek meg az érvényben levő pénzügyi, számviteli stb. szabályoknak. 3.9. További szükséges intézkedések: lásd 4. oldal. II. Stratégiai célok… Lásd, 4-5. oldal. Határozati javaslatok: 6. oldal. A határozati javaslatok előterjesztésre kerültek a novemberi Választmányi ülésen, ahol Határozatok születtek, azok végrehajtására.

Főtitkár úr, a Felügyelő Bizottság kérésére, soron kívül megküldte az FB tagjainak az

 

 

Elnökség 2008. február 13.-i ülésének jkv. tervezetét, különös tekintettel a Választmány novemberi ülésén hozott határozatok teljesítésére. A végleges változat 2008 február 25-én még nem áll rendelkezésre. A határozatok jelentős része 2008. január 31.-i dátummal volt végrehajtásra elfogadva, így egyértelmű volt, azok teljesítésének megvárása (és elvárása). Az alábbiakban beemeljük a Főtitkár Úr említett jelentésének pontjait, hozzátéve a Felügyelő Bizottság véleményét, a Szervezetfejlesztési Bizottsággal kapcsolatos határozatokra koncentrálva:

 

11/2007. (IX.12.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangulag a következők szerint döntött:

 

1.)    A Választmány tudomásul veszi és elfogadja a Stratégiai és a Szervezetfejlesztési Bizottság beszámolóját, a munkát az ismertetett program szerint folytatni kell.

 

2.) A helyzetfelmérés és elemzés II. szakaszában a tagság véleményét szélesebb körben is meg kell ismerni a területi kamarák és tagozatok vezetőségének átadott (a mai napon bemutatott) kérdőíveken keresztül, a 2007. június 30-i állapotnak megfelelően.

Határidő: 2007. október 5. (a kérdőívek visszaküldésére)

Felelős: a területi kamarák és tagozatok elnökei.

 

A kérdőíveket nagy késéssel ugyan, de mindegyik szervezet eljuttatta a kamara titkárságára.

 

3/a   A Magyar Mérnöki Kamara központi szervezetének jelenlegi felépítéséről, működési kapcsolatrendszeréről készített szervezeti ábrát a Választmány elfogadja.

Küldöttgyűlési jóváhagyásra kell előterjeszteni.

A szervezeti ábrát több bírálat érte, szükségesnek tartjuk a hanganyag visszahallgatását, mert a felvetett módosítások nem lettek figyelembe véve.

 

3/b   Elnöki utasításokban meg kell határozni az egyes alelnökök és elnökségi tagok kijelölt egyedi feladatait, kompetenciáját és működési területét.

Határidő: 2007. október 15.

 

A korábbi kijelölésnek megfelelően az elnökség tárgyalta.

        A Választmány nem megtárgyalást fogadott el, hanem azok meghatározását. Értelemszerűen írásban. A feladat nem lett végrehajtva, a „tárgyalta” nem felel meg a határozatnak.

 

4/a   Ki kell dolgozni az MMK Ügyviteli munkaszervezetre vonatkozó SzMSz-t, el kell készíteni és az alkalmazottak részére munkaszerződésük mellékleteként ki kell adni munkaköri leírásukat. Az SzMSz jóváhagyása a Választmány következő ülésének feladata.

         Határidő: 2007. október 31. (SzMSz)

         Felelős: MMK Főtitkár

 

Az SZMSZ a Választmány novemberi ülésén megtárgyalásra került. Ott többen, a korábban elfogadott szervezeti ábrát is kifogásolták. Végül az a megállapodás történt, hogy a Szervezetfejlesztés III. ütemét követően, Karsa Álmos részvételével készül egy újabb felülvizsgálat, a tavaszi Választmányi ülés részére.

        Az Alapszabály  3.2.2 pontja első pontként határozza meg az SZMSZ megalkotását, az Elnökség feladatai között. Elfogadott SZMSZ hiányában az Elnökség folyamatos mulasztásban van, megsértve az Alapszabályt, egyúttal a Kamarai Törvényt is. A határozat végrehajtása nem adott lehetőséget felülbírálatra, más, egyéb jelentős munkát végző bizottság vezetőjére történő áthárításra. A határozat nem lett végrehajtva.

 

4/b   Az Ügyviteli munkaszervezet operatív feladatait rendszeresen (pl: havonta, negyedévente) meg kell határozni, a teljesítést elnökségi ülésen kell kiértékelni, a végrehajtást ösztönözni kell. Az egyes kiemelt feladatkörök témafelelőseit, határidőit, nyilvántartását (a belső szabályzatok szerinti) kezelését egyértelművé kell tenni.

         Határidő: folyamatos, először 2007. október 31.

         Felelős: MMK Főtitkár

 

A tikárság feladatairól és tevékenységéről szóló beszámolóra a januári elnökségi ülésen kiosztott táblázat szerint került sor. Az adminisztratív rendnek a továbbképzés és a névjegyzék kezelésében történt rendezése után ezt a munkát az általános adminisztrációban is folytatjuk.

        A Felügyelő Bizottság kéri a táblázatot és a hozzá tartozó írásos tervezet rendelkezésre bocsátását. Az informatikai feladatok végrehajtását pénzügyi hiány nem hátráltatta, mert az 2006-tól rendelkezésre állt. A2007 július óta fennálló hiányosságok megfelelő hozzáállás, szakszerűség hiánya miatt jöttek létre. A felügyelő Bizottság kéri a T. Elnökséget, a honlappal kapcsolatos eddigi költségek, az esetleges megkötött szerződés(ek) bemutatására.

 

5.)    A tagozatok széleskörű szakmai tevékenységének erősítése érdekében az MMK stratégiájával összhangban ki kell dolgozni a szakmai tagozatok előzetes stratégiáját, a tagozatok feladatait és ennek végrehajtási programjait és szükséges feltételrendszerét.

         Határidő: 2007. október 31. (a szakmai stratégiai elképzelések visszaküldésére)

         Felelős: a tagozati elnökség

 

A tagozatok közül csak néhány juttatta el stratégiai elképzelését a kamara titkárságára, ezeket a Stratégiai Munkabizottság megkapta. A szervezetfejlesztés III. ütemének megtárgyalása után lehet a további munkát folytatni.

        Az indoklás nem fogadható el. A hivatkozott III. ütem végrehajtása feltételezi a II. maradéktalan végrehajtását. A határozat október 31-i határidőt írt elő, a III. ütem csak a február 13-i elnökségen vált ismertté.

6.)           A belső gazdasági szabályzatokat aktualizálni szükséges. Külön szabályzatban kell rögzíteni a kamara nem tagdíj jellegű bevételeinek megállapítási, felosztási, felhasználási, ellenőrzési módját az egyes kamarai szervezetek vonatkozásában.

         Határidő: 2007. október 31.

         Felelős: Elnök

 

A szabályzatok felülvizsgálata megtörtént, a jelenlegi rendeletekkel összhangban vannak. A 2008. január 30-i titkári értekezleten elhangzottak szerint a kamarai szolgáltatási díjakra vonatkozóan előterjesztést kell összeállítani. A területi kamarai titkárok és szervezetek javaslataikat február közepéig állítják össze, ennek alapján az Elnökség következő ülésére készül előterjesztés, hogy azt a Választmány, majd a Küldöttgyűlés elé terjeszthesse.

A Szervezetfejlesztés I. üteme megállapította, hogy a gazdálkodással, működéssel kapcsolatos szabályzatok nem mindenben felelnek meg a pénzügyi, számviteli előírásoknak. A pénzügyi szabályzat is ide tartozik, annak módosításáról, a megváltozott viszonyokhoz történő igazításról a FB nem rendelkezik információval. A határozat nem adott lehetőséget január 31-ig, és még tovább várni. A határozat nem lett végrehajtva.

 

A határozatokat legkésőbb a novemberi választmányi ülésig végre kell hajtani. A végrehajtásért értelemszerűen az MMK elnöke (elnöksége) és főtitkára, valamint a területi kamarák és tagozatok elnökei felelősek, a Választmány előtt beszámolási kötelezettséggel.

 

A határozatok végrehajtása súlyos hiányosságokat mutat.

 

12/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag elfogadta a vasúti mellékvonalak tervezett bezárásának kérdésével kapcsolatban a Magyar Mérnöki Kamara, a Közlekedéstudományi Egyesület és a Magyar Útügyi Társaság állásfoglalását.

 

Az állásfoglalást végül a KTE nem írta alá, de megjelent a Mérnökújságban és az MTI honlapján is.

 

13/2007. (XI. 13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány szükségesnek találja, hogy az Elnökség teljes körű áttekintést kapjon rendszeresen a teljes kamara gazdálkodásáról, ezért felhatalmazást ad olyan évenkénti kérdőív kidolgozására, amely egyben alkalmas a Küldöttgyűlési beszámoló összeállításához is.

 

A kérdőív az elnökség januári ülésén megtárgyalásra került, a területi kamarák a Küldöttgyűlés előkészítéséhez megkapják.

A FB kéri a kérdőív megküldését.

 

14/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány többsége (2 nem szavazat mellett) szükségesnek tartja a tagozatok egységes ügyrendjében kidolgozni a tagozat szervezeti működési rendjét. A tagozati elnökök elektronikus formában 2007. november 25-ig küldjék meg a jelenlegi ügyrendjüket az MMK titkárságára. Az ügyviteli szervezet vizsgálja felül ezeket és tegyen javaslatokat az egységesítés érdekében 2007. december 15-ig a tagozati elnökök felé.

Felelős: MMK főtitkára.

 

A tagozati struktúra átalakítására vonatkozó elképzelések miatt erre nem került sor. A jelenlegi ügyrendeket később kell felülvizsgálni és szükség esetén módosítani. Valamennyi tagozat ügyrendje rendelkezésre áll a kamara titkárságán.

Az indoklás elfogadhatatlan, a határozat végrehajtása nem történt meg. A szabályzat gyakorlatilag független a tagozati struktúrától, amennyiben mégis lenne összefüggés, azt bármikor módosítani lehet. A tagozati struktúra módosításának terve nem mentesít a feladat végrehajtása alól. Nem ismeretes a Választmány részéről módosító határozat.

 

15/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány szótöbbséggel (1 nem szavazat mellett) szükségesnek látja a Választmány jogi státuszának felülvizsgálatát és pontos meghatározását. Az ügyviteli szervezet dolgozza ki a 10 év alatt felgyűlt tapasztalatok alapján ennek alternatíváit, a Választmány kompetenciájának pontosított megfogalmazását.

Felelős: MMK főtitkára, 2007. december 31-ig

 

A struktúra átalakítása során lehet ezt a kérdést tovább vizsgálni, meg előtte határozni, hogy milyen irányba fog a kamara változni (ld. Szervezetfejlesztési Bizottság III. sz. anyaga). A jelenlegi kompetencia az Alapszabályban egyértelműen rögzítve van.

A határozat igen fontos kérdést fogalmazott meg, amely szintén nem lett végrehajtva. Hivatkozás a később kiadott szervezetfejlesztésre elfogadhatatlan. A kompetencia az Alapszabályban nincs egyértelműen megfogalmazva. Ismételt hivatkozás a későbbi III. programra, elfogadhatatlan.

 

16/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag létrehozza a MÉDI Munkabizottságot a mérnöki díjszabás kidolgozására, folyamatos aktualizálására. A bizottság vezetésére Dezső Zsigmondot kéri fel, aki javaslatot tehet a bizottság tagjaira és szakértőire 2007. december 15-ig.

Felelős: az MMK elnöke

 

Dezső Zsigmond, Hajtó Ödön és Kovács István a munkát megkezdték.

A MÉDI a január 16-i elnökségi ülésen előterjesztésre került.

 

17/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag szükségesnek tartja az MMK adatforgalmi és információs feladatainak ellátására Részletes Informatikai Fejlesztési Terv és Program összeállításait, melyben meg kell határozni az MMK

tevékenységét támogató információs rendszerek célját, tartalmi követelményeit, működtetési elveit, rendjét és adatvédelmi feladatait.

Felelős: az MMK Elnöke, 2008. február 28-ig

 

Részletes felmérés készült az informatikai rendszerről és annak szükséges fejlesztéséről, a biztonság helyzetéről. A rendszer a BPMK-val közösen működik, ebből következően közös fejlesztések is szükségesek. Az ÖTM-hez december elején benyújtott pályázatnak még nincsen végeredménye, a finanszírozási forrásoktól függően kell a további lépéseket meghatározni.

A FB kéri a felmérés késedelem nélküli megküldését, a 4b.) ponthoz fűzöttek figyelembe vételével.

 

18/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány szótöbbséggel (1 tartózkodás mellett), szükségesnek tartja a kamarai törvényben kamaránknak a mérnöki tevékenységet érintő jogszabályok véleményezésére biztosított jogát fokozottan érvényesíteni és ennek érdekében Jogszabályalkotó- véleményező Bizottság létrehozását. Állandó tagjai a kamara jogalkotásban jártas tagjai, alkalmazottai, egy fő elnökségi tag és az érintett szakmai tagozat eseti képviselője. Feladatait ki kell dolgozni.

Felelős: MMK Elnöke, 2007. december 15-ig

 

A bizottság létrejött az elnökség határozata szerint.

A feladatok kidolgozásáról nem történik említés.

 

19/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag felkéri valamennyi területi kamarát és valamennyi szakmai tagozatot, hogy az MMK hon-lap felépítésére, tartalmi tematikájára vonatkozó igényét, javaslatát a főtitkárnak adják meg.

Felelős: a tagozatok és a területi kamarák elnökei, 2008. január 31-ig

 

A Szilárdásványbányászati Tagozatot kivéve más javaslat nem érkezett.

 

20/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány szótöbbséggel (1 nem és 1 tartózkodás mellett) úgy döntött, hogy a kamarai bizottságok munkájának feladatai és szabályai írásban kerüljenek rögzítésre ezután, a már működő bizottságok vezetői pedig írásban nyilatkozzanak, hogy munkájukat a jövőben szervezetten és dokumentáltan végzik.

Felelős: az MMK elnöke, a bizottságok elnökei 2007. december 15-ig, illetve folyamatosan

 

A 2008. évi munkatervet az elnökség 2008. február 13-i ülése tárgyalja.

 

21/2007. (XI.13.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag köszönetet mond a Szervezésfejlesztési Bizottság elnökének és minden tagjának eddigi munkájukért és továbbra is hasonló lelkesedést, és jó egészséget kíván az elhangzott észrevételek figyelembe vételével folytatandó tevékenységükhöz.

 

30/2007. (XI.14.) MMK Választmányi határozat

 

A Választmány egyhangúlag visszavonja a „FIDIC Mérnöki” tevékenységről hozott 23/2007. (X.10.) MMK Elnökségi határozatot.

 

Felügyelő Bizottság álláspontja szerint a Választmány nem helyezhet hatályon kívül Elnökségi határozatot. Helyesebbnek tartjuk: javasolni Elnökség felé a határozat visszavonását.

 

A Felügyelő Bizottság megállapítása: a Szervezetfejlesztés feladatainak, a határozatok végrehajtását súlyos mulasztás-sorozat jellemzi. Jelenlegi helyzetben nem várható, hogy a hiányosságok oly mértékben pótolhatók legyenek, hogy azokat érdemben a Küldöttgyűlés elé lehessen terjeszteni. Az emlékeztető tervezet e vonatkozásban két pontban hiányos: napirend előtt Elnök Úr felvetette, érdemes-e a szervezet fejlesztésével a választások előtt még foglalkozni? (a pontos szöveget kérjük a hanganyagról az emlékeztetőbe rögzíteni). A FB elnöke a határozatok végrehajtásában a mulasztásokat olyan súlyosnak ítélte meg, hogy javasolta a fegyelmi felelősségre vonást. Elnök Úr válasza: egyetértek. Kérjük a felszólalást a hanganyagról pontosítani és az emlékeztetőbe foglalni.

 

  1. A FB áttekintette a honlap állapotát, erről az FB tagjai észrevételeket tettek. Megállapítható, hogy a honlap tartalma sokat javult, számos információ elérhető, de az is, hogy sok hiányosság van még (a csatolt melléklet szerinti, február 19-i állapot), melyet Kovács András kollégánk állított össze., és amelyet késedelem nélkül Főtitkár úrnak is megküldtünk. Soron kívül gondoskodni kell, hogy a honlap kiegészüljön a szabályzatokkal, bizottságok jelentéseivel, emlékeztetőkkel, hogy minden kamarai tag el tudja érni azt, amire szüksége van. (lásd mellékletet).
  1. Külföldi kiküldetések áttekintése. Főtitkár Úr a FB elé terjesztette a 2007 évi külföldi kiküldetések táblázatát, 4 db. A3 méretű kimutatással. Kérés: a kimutatásokból csak a külföldi utak költségeit, azaz útiköltség, szállás, napidíj kigyűjteni.
  2.  
  3. A Területi Kamarák Felügyelő Bizottságai jelen jegyzőkönyv megküldésével együtt felkérést kapnak, az egységes működésről összefoglaló tájékoztatást adni. Javasoljuk a TK FB felé, hogy az erről készült tájékoztatást a TK építse be a Küldöttgyűlés felé készülő jelentésébe. A Felügyelő Bizottság e jelentéseket április 16-án tartandó ülésén tekinti át és összegzi.
  4.  

A Felügyelő Bizottság nevében,

 

Kiss Sándor,

Elnök.