Hír

EMLÉKEZTETŐ: Az MMK Felügyelő Bizottsági üléséről

2007.12.22 20:45 (7 éve)
Kategória: Hírek, Dokumentumok

Megtartva: 2007. december 19.-én

Jelen vannak:

  • Cholnokyné Ferenczi Éva,
  • Dr. Barna Lajos,
  • Kovács András,
  • Kiss Sándor.
  • Csirke József, igazoltan távol.

 

Meghívott: Szöllőssy Gábor főtitkár, Berényiné Nagy Mária, főkönyvelő.

 

Tárgy, a megküldött napirend szerint:

 

1.) Rendkívüli napirendi pont: Dr. Karvaly Elemér alelnök úr, Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara levele a Felügyelő Bizottsághoz. (Iktatószám: 535-I II.13./2007. Tárgy: 2007. november 13-14.-i Választmányi Ülés emlékeztető kiegészítése. Kelte: Debrecen, 2007. december 5.)

A Felügyelő Bizottság az Elnökség és a Választmány elkövetkező ülésein tett állásfoglalásáig nem kíván foglalkozni az MMK tevékenységével összefüggő megállapításokkal, kivéve: az emlékeztetők tartalmi kifogásolását.

A FB szükségesnek tartja megjegyezni, hogy a FB emlékeztetői kizárólag akkor kerülnek kiküldésre, amikor azt minden tag elfogadta, illetve, megadott határidőre módosító javaslattal élt, vagy nem élt. Ez, öt-tagú bizottságnál egyszerűen kivitelezhető. Más a helyzet az elnökségi, választmányi ülések emlékeztetőivel, azonban a lényegesen nagyobb létszám miatt nehézkesebb, de a mai technikai lehetőségek mellett egyszerűen kivitelezhető lenne. Az elnökségi és választmányi ülések emlékeztetőivel kapcsolatban a FB hosszú ideje érzékel kifogást, amelyet azonban eddig, írásban senki sem juttatott el hozzánk.

Az emlékeztetők lényege az, hogy bárki résztvevő, vagy azt olvasó más személy, a lehető leghűségesebb képet kapjon az elhangzottakról, amelyek terjedelme miatt azonban, legalább annak tartalmi lényegéről. Az eddigi, jogosan kifogásolt gyakorlat, amely lényegében a határozatok, vagy szervezetekkel kapcsolatos lényegi bejelentések rögzítésére korlátozódott, teljes mértékben mellőzte a más, kritikai, egyetértő, vagy javító szándékú hozzászólásokat.

A FB e kérdésben egyetért a levél írójával: nem várható el a MMK tagjaitól, hogy, kiinduló adat vagy megállapítás hiányában, időt, fáradságot nem kímélve, belátogasson a MMK hivatalába, és elkezdjen böngészni a hanganyag több-órás, vagy kétnapos anyagában. A felszólalóknak joga, a vezetésnek kötelessége biztosítani, hogy követhetők legyenek az elhangzottak.

Ennél fogva a FB egyhangúan egyetért azzal, hogy az emlékeztetők szerkezetében gyökeres változást kell megvalósítani. Az emlékeztetők tartalmazzák –időrendben- a felszólalók neveit, felszólalásukat, illetve, terjedelem okán annak korrekt tartalmi összefoglalását, amelyből a felszólaló lényegi –kritikai, egyetértő, javító- mondani valója érzékelhető legyen. A felszólalás szövegéhez, tartalmi kivonatához meg kell adni azt az időpontot, amely a rögzítés és visszakeresés eszközén egyértelműen megtalálható. Bárki, aki felfigyel egy felszólalásra, legyen módja rövid idő alatt a kívánt rész meghallgatására.

Felmerül a kérdés: miért nem lehet ezeket a hang-anyagokat –akár meghatározott időre- internetre feltenni? A honlap átalakításával és helyre tételével ez sem látszik megoldhatatlannak. ( A FB februári ülésén tér vissza erre a kérdésre.)

Felügyelő Bizottság, tekintettel az Alapszabályban megfogalmazott koordinációs feladatára, ezen emlékeztetőt minden területi kamarának megküldi.

 

2.  A MMK szervezeti korszerűsítésére tett előterjesztés.

 

A FB áttekintette az elnökség által felkért bizottság előterjesztését, az elnökségi és választmányi üléseken hozott határozatoknak megfelelően. A szervezés folyamatban van, a határozatok végrehajtásának határideje –döntő részben- 2008. január 31.  A FB az esedékes februári elnökségi ülés emlékeztetője alapján foglal állást a javaslatról, és első sorban annak végrehajtásáról.

 

3. Állományi dolgozók bértáblázatának áttekintése.

 

Berényiné Nagy Mária főkönyvelő asszony, megküldte a FB tagjainak az állományi dolgozók bértáblázatát, amelyet áttekintettünk, és tudomásul vettünk.

 

A 2008 első félévi FB ülések munkatervét a csatolt táblázat mutatja.

 

Budapest, 2007-12-28

 

Kiss Sándor,

A Felügyelő Bizottság elnöke.