Hír

A Felügyelő Bizottság 2006-2007 évi jelentése

2007.04.17 20:45 (7 éve)
Kategória: Hírek, Dokumentumok

A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése számára.

Tisztelt Küldöttgyűlés.

 

A magyar Mérnöki Kamara Felügyelő Bizottságának (FB) jelentését az alábbiak szerint terjesztjük elő.

A 2006. Május 13.-i Küldöttgyűlésen, az Elnökség, a Választmány ülésein elhangzottakat a FB folyamatosan munkatervébe rögzíti, amelyet a MMK vezetése, a FB tagjai rendszeresen megkapnak.

A 2006 évi Küldöttgyűlésen felvetett kérdésekben, a FB 2006. Június 15.-én egyeztető megbeszélést tartott, melynek emlékeztetőjét a Területi Kamarák megkapták. Az egyeztetőn elhangzottaknak megfelelően 2006. Szeptember 14.-i dátummal kiadtuk a Felügyelő Bizottság ügyrendjét, mely ma is érvényben van.

A FB kezdeményezte az Ügyvezető cím módosítását, melyet az Elnökség 2007. 01. 10.-i határozatával (1/2007. I.10.) Főtitkári címre módosított.

Megvizsgáltuk a Szakmai Tagozatok gazdálkodását, ennek végleges, összefoglaló jelentését 2006. június 10.i keltezéssel küldtük meg a Tagozatok részére. Szükséges kiemelni a jelentés azon megállapításait, hogy a Tagozatok kisebb hányada rendelkezik munkatervvel, programmal, költségvetéssel, a Tagozatok nagyobbik hányada mind a bizonylati fegyelem, mind a szervezett működés terén hiányosságokat mutat. (Egy tagozatra vonatkozó téves megállapításunkat, adminisztratív okok miatt korrigálnunk kellett.)

A tagozatokra háruló munka igen nagy, különös tekintettel az újabb rendeletek kihatásaira. Ennek ellenére –mint jelentésünk is tartalmazza- az anyagi források igen szerények.

Hiányzik a tagozatok általános és egységes működési-, vagy ügyrendje, kiegészítendő a Tagozatok specifikus működésének ügyrendjével. Az előbbi megalkotása a MMK, az utóbbi a Tagozatok feladata lett volna. A gazdálkodásra vonatkozó egységes pénzügyi szabályzat sem várathat magára. A működés szabályozását követően rendezni kell az anyagi hátteret is.

Vizsgálat tárgyát képezte a Jogosultsági vizsgarend, a vele kapcsolatos megállapításokat –egy egész évre, 2006-ra vonatkozóan- legutóbbi, április 12.-én tartott ülésén véglegesítette. Néhány kisebb jelentőségű észrevétellel, javaslattal a FB rendben levőnek találta és elfogadta a bemutatott anyagokat.

A FB 2006. Június 15.-i ülésén napirendre tűzte az SZMSZ felülvizsgálatát, a MMK szervezetének bővülése, a költségvetés nagyságrendje, a várható feladatokra való felkészülés jegyében. A FB 2006. Szeptember 14.-i ülésén áttekintett egy tervezetet, melyet elfogadásra alkalmatlannak talált. Az SZMSZ helyzetét, fontosságára való tekintettel, a FB december 14.-i és 2007. Február 15.-i ülésén is tárgyalta, megállapítva, hogy előrehaladás 2006. Június 15. óta nem történt. A FB határozott arról, hogy az SZMSZ-el kapcsolatos összefoglalást valamint mellékleteket küldje meg a FB elnöke a Választmány tagjainak.

Megküldtük a jelzett anyagot a Választmány minden tagjának, ennek ellenére csak az egyebek napirendben került rá sor úgy, hogy az FB elnöke szót kért, és határozatot terjesztett elő egy bizottság felállításáról (másodszor), és hogy az SZMSZ-t év végéig elfogadásra elő kell terjeszteni. A FB csak azonnali és folyamatos intézkedést tart a Küldöttgyűlés elé terjeszthetőnek elfogadásra. Az SZMSZ-t folyamatában be kell vezetni, és igény szerint módosítani.

 

A vizsgált időszak alatt megjelent rendeletek, azok módosításai –melyek a MMK működését érintik- az Elnökség által folyamatos figyelemmel kísérve, a késedelem nélkül kinevezett bizottságok igen jelentős mennyiségű és jó minőségű munkát végeznek. A FB megállapítása szerint a MMK késedelme miatt tagságunkat hátrány nem érheti.

 

A MMK Főtitkára és gazdasági vezetése előterjesztette a 2006. év pénzügyi tervének és teljesülésének kimutatásait a mérleggel együtt. A tervezés és teljesítés igen pozitív képet mutat, számszerű eltérések a tervezetthez képest minimálisak, a gazdálkodás kiegyensúlyozott és eredményes. Ismertetve lettek a 2007. (2008) évi tervek is, amelyeket a FB a 2006. évi tényszámokkal összhangban levőnek talált. A gazdálkodásról szóló jelentést elfogadásra javasoljuk.

A FB munkatervébe vette a Mérnök Újság megállapodásának, gazdálkodásának áttekintését, az Elnökség határozatainak betartását 2006. Január 01.-ig visszamenőleg áttekinteni és folyamatosan követni.

A Mérnök Újság Szerkesztő Bizottságának megbízatása, annak ügyrendje elnökségi határozat szerint bevezetést ill. előterjesztést nyert, ez utóbbit a FB folyó év április 12.-én áttekintette.

Soron következő ülésünkön, 2007. Június 14.-én, meghatározzuk az év végéig terjedő időszakra feladatainkat, a Küldöttgyűlésen elhangzottak és a kapott feladatok figyelembe vételével.

 

Tisztelt Küldöttgyűlés,

 

A fentiekben összefoglaltuk mindazokat a feladatokat, amelyek kiemelkedő jelentőséggel bírtak és bírnak, az azokkal kapcsolatos intézkedésekkel, eredményekkel, hiányosságokkal együtt. A Magyar Mérnöki Kamara Felügyelő Bizottsága nevében kérem jelentésünk elfogadását.

                                                   Tisztelettel,                   Kiss Sándor

                                                                                             Elnök.