BPMK

Az e-mobilitásról másképpen

A Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara május 7-én, az Automotive Hungary Kiállítás nyitónapján – „Az e-mobilitásról másképpen” mottóval – immár tizedik alkalommal szervez szakmai konferenciát. A rendezvényen – többek között – előadást tart Horváth Viktor h. államtitkár (Energiaügyi Minisztérium), dr. Mészáros Virág vezérigazgató (HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.), és dr. Kaderják Péter, a BME Zéró Karbon Központ vezetője.

Melyek lesznek a holnap gyártósorai, és milyen szerep juthat Magyarországnak a járműipar történetének legnagyobb transzformációs folyamatában? Az elektromos autók jelentik a jövőt, vagy az egymással versengő hajtási technológiák? Mennyire tekinthető reálisnak a belső égésű motorok 2035-re tervezett piaci kivezetése, az elektromosautó-vásárlások állami támogatásának megvonása, vagy az a kormányzati stratégiai cél, hogy az évtized végére Magyarország az elektromobilitási ökoszisztémához kapcsolódó fejlettségben Európa vezető országává váljon?  A Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara május 7-én, az Automotive Hungary Kiállí-tás nyitónapján – „Az e-mobilitásról másképpen” mottóval – immár tizedik alkalommal szervez szakmai konferenciát.
Jubileumi rendezvényünkön áttekintjük az e-mobilitás eddigi fejlődését, innovatív és már megvalósult, alkalmazott eredményeit. A fejlesztések során szem előtt kell tartani a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait, a járművek esetében és az egyéb alkalmazások során nem kevésbé fontos az ár, azaz az eladhatóság és természetesen az üzemeltetési költségek. Mindezen szempontokat a teljes életciklusra kell vizsgálni, a gyártás és az üzemidő utáni újrahasznosítás, valamint a maradék- és hulladékanyagok, alkatrészek ártalmatlanítása mellett. Nemzetgazdasági szempontból, a nemzeti jövedelem növelése érdekében különös érdekünk a hazai fejlesztés és gyártás. Törekednünk kell arra, hogy ezen a területen is minél több versenyképes termékkel jelenhessünk meg a világpiacon.
A járműipar jelenleg 150 ezer embernek biztosít munkát Magyarországon, ahol jelen van a három legnagyobb prémium német autógyártó vállalat, miközben a világelső keleti akkumulátorgyártó vállalatok közül négy telepített gyártást hozzánk, a kínai BYD pedig, mint a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója ugyancsak hazánkban építi ki első európai gyártókapacitását. 2023-ban globálisan 14 millió elektromos személyautót adtak el, melynek csaknem 60 százalékát Kínában értékesítették, ahol az eladott autók mintegy 30 százaléka elektromos meghajtású – ez az arány Európában 21, az Amerikai Egyesült Államokban pedig mindössze 8 százalék.
Konferenciánkon a kormányzat, a járműipar, a kutatói szektor, valamint a mérnöki kamara szakemberei segítségével áttekintjük az akkumulátoros és tüzelőanyagcellás járművek jelenlegi helyzetét a világon, elemezzük a hazai alkalmazási lehetőségeket, ezek előnyeit és hátrányait, a versengő technológiák tapasztalatait, ösztönzőit és korlátait, a hazai kutatás-fejlesztés irányait, gyártási lehetőségeit. Szó lesz az e-mobilitást érintő szakpolitikáról, támogatási rendszerekről. Konferenciánkat a szakembereken túl a téma iránt érdeklődőknek is ajánljuk, akik közvetlenül vagy közvetve érintettek a mobilitási ágazatban.

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ, Budapest, Albertirsai út 10.
Időpont: 2024. május 7., kedd, 10 óra
 
PROGRAM

9.30 – 10.00 regisztráció
levezető elnök: Nagy Péter, a BPMK alelnöke

10.00 – 12.00 I. blokk Szakpolitikai irányelvek, célkitűzések megvalósulása, fejlesztések

10.00 – 10.05 Elnöki köszöntő (Szőllőssy Gábor, a BPMK elnöke)
10.05 – 10.30 Nyitóelőadás: Összefoglaló az elmúlt 10 évről (dr. Bánó Imre, a BPMK elnökségi tagjai)
Honnan indultunk és hová tartunk, milyen szempontok voltak fontosak 10 évvel ezelőtt, ezekből melyek relevánsak ma, mi a jövő
10.30 – 10.50 Az e-mobilitás támogatásának koncepciója, a töltőállomások telepítésének kérdése (Horváth Viktor helyettes államtitkár, Energiaügyi Minisztérium)
10.50 – 11.10 HUMDA - 2023-24-25 fejlesztései, távlati célok (dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója)
11.10 – 11.30 A hidrogén alkalmazása az e-mobilitás területén (dr. Hanula Barna, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem, Járműmérnöki Kar)
11.30 – 11.50 Fenntartható energiaforrások és tárolás a jövő mobilitásában (előadó: dr. Lukács Pál, főiskolai tanár, címzetes egyetemi docens, Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központ, szakmai vezető)

12.00 – 12.45 szünet

12.45 – 14.30 II. blokk Fejlesztések és üzemeltetési kérdések

12.45 – 13.10 Nemzeti akkumulátorstratégia: az energia- és mobilitási szektor innovatív összekötése (dr. Kaderják Péter, a BME Zéró Karbon Központ vezetője)
13.10 – 13.40 Az e-mobilitás koncepciójának támogatása, az alternatív hajtásláncok összehasonlítása (Horváth Csongor, az elektromos hajtáslánc fejlesztés szenior szakértője, Robert Bosch Kft.)
13.40 – 14.00 A budapesti hidrogén töltőállomás telepítési és üzemeltetési tapasztalatai (Horváth Zoltán, LINDE)
14.00 – 14.20 Az elektromos- és hibrid autók használatával kapcsolatos kihívások (dr. Zöldy Máté, tudományos főmunkatárs, BME - KJK - Gépjárműtechnológia Tanszék)