BPMK

Közlekedési Kultúra Napja

Immáron kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Közlekedési Kultúra Napja, amely alkalmából rendezvények, konferenciák és aktivitások sokasága hívja fel a figyelmet a közlekedés kultúrájának jelentőségére, sokszínűségére a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés területén egyaránt.  A hagyományokhoz híven a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) idén is képviseltette magát szakmai támogatásával a rendezvényen.

A május 11-i nyitó rendezvénynek és pályázati díjátadó ünnepségnek szokás szerint a MÜPA adott otthont. Ahogy dr. Fónagy János, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) elnöke fogalmazott, a Közlekedési Kultúra Napja üzenete és hatása évről évre erősödik. Fontos, hogy a társadalom legszélesebb körébe eljusson az üzenet: A biztonságé az elsőbbség! Végül köszönetet mondott a közlekedési ágazatban dolgozó több ezer embernek a munkájáért.
Szintén köszönet mondással kezdte beszédét Nagy Bálint, az ÉKM közlekedésért felelős államtitkára. Köszöntötte a közlekedési mérnököket, a közlekedést szervezőket és lebonyolítókat, és minden szervezetet, akik valamilyen módon hozzájárulnak a közlekedési kultúra hirdetéséhez. Hozzátette: a minisztérium is elkötelezett a közlekedési fejlesztések megvalósításában, ám ezek csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha közlekedési kultúrával is párosulnak.
Sokkoló adatot közölt a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, Haris Hajrulahovic: 1,35 milló ember veszti életét az utakon évente. Mindez azt jelenti, hogy világviszonylatban 23 másodpercenként 1 ember veszti életét közlekedési balesetben; ugyanez a szám Magyarországon 16 óra/1 halálos baleset.  Mindeközben a közúti forgalmi balesetek definiált kockázati és védelmi tényezőkkel rendelkeznek, amelyek előre jelezhetőek és megakadályozhatóak; ezen módszerek és gyakorlatok felkutatásán dolgozik a WHO és nemzetközi partner szervezetei is. A közúti biztonság növelése és hangsúlyozása azonban nem csak a kormányok, de a civil szervezetek, a média és mindannyiunk felelőssége is – húzta alá az irodavezető.
Az Európai Közlekedéstudományi Platform munkájáról adott tájékoztatást Sebastian Belz, a szervezet főtitkára. Elmondta, 2001 óta több, mint 20 európai ország tagszervezeteivel működnek együtt annak érdekében, hogy a jövő fenntartható európai közlekedési architektúráját meg tudják teremteni. Köszönetet mondott a KTE-nek az együttműködésért és a hatalmas munkáért, amit végeznek. Elmondta: a közlekedési kultúra európai érték; a fenntartható, modern közlekedés kulcsa, éppen ezért fontos már gyermek korban hangsúlyt fektetni az edukációra.
Az országos esemény rendezvényeit és aktivitásait Bíró József a Közlekedési Kultúra Napja Eseménykoordinációs Munkabizottság vezetője ismertette. Tájékoztatása szerint idén 106 partner szervezet eseménye hívja fel a figyelmet a közeledési biztonság fontosságára. Ezek közé tartozott a BPMK Közlekedésfejlesztés Magyarországon c. országos, immár 25. évi jubileumi konferenciája is Siófokon, amely május 3-5 között került megrendezésre.

A 2023. évi pályázatok nyertesei:
Az Év Hídja: Miskolci „Y” híd
Az Év Körforgalma: Maglód 31-3111. utak csomópontjában lévő körforgalom
Az Év Közlekedésbiztonsági Fotója:
Aktív és passzív biztonsági eszközök használata kategória: Horog Enikő: Együtt indulunk, együtt érkezünk
Közlekedésbiztonsági kategória: Spisák András: Az ittas vezető a halállal cimborál
Az Év Közlekedési Kiadványa fődíj: Molnár László Árpád: Budapest közlekedése 1985-2010
Az Év Közlekedési Kiadványa I. díj: Gyulás Anikó: Tóbiás és Balambér Közlekedési Kalandjai c. gyermekkönyvei
Az Év Kerékpárútja: A Wenckheim kerékpárút
Az Év Példaértékű Közlekedésbiztonsági Társadalmi Felelősségvállalója:
•    Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség)
•    Országos Polgárőr Szövetség
•    Csóri Polgárőrség Közhasznú Egyesület
•    Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége
Kisművész Rajzpályázat 2023:
1.    korcsoport: Szabó Léna, 4. osztályos tanuló
2.    korcsoport: Horváth Evelin, 8. osztályos tanuló