BPMK

Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítőverseny

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és csaknem 400 versenyző részvételével kezdődött meg július 12-én Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítőverseny.

A rendezvényt videó üzenetben köszöntötte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, aki arról beszélt, hogy az építészetben is fontos a felelős gondolkodás, amely nélkül „nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán". Hozzátette, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa a jövőt formáló nemzedék.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma azért támogatta hárommilliárd forinttal a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés a kormány számos gazdaságpolitikai célkitűzését szemlélteti, és bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra. Az ITM vezetője kitért arra, hogy a magyar építőipar GDP arányos bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2018 között több mint harmadával 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt. Hozzátette, hogy az építőipari termelés 2018-ban 22,3 százalékkal bővült, 2019 áprilisában éves alapon 40,1 százalékkal emelkedett. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar Decathlon  Europe 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által elfogadott építésgazdasági stratégiában megfogalmazottakhoz is, amelynek célja a modern technológiák megismerése, energiahatékony megoldások oktatása, környezetbarát építőanyagok gyártása, az építési hulladékok újrafelhasználásának ösztönzése, valamint a hazai innovatív gyártók és innovatív termékeket használó tervező és kivitelező vállalkozások K+F tevékenységének támogatása.
Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az ITM háttérintézményeként működő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) még 2017-ben, Szentendre önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.
Az ÉMI közlése szerint a tíz versenyszám az építészet, a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, a városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, az innováció és életképesség, a fenntarthatóság, a komfort feltételek, a lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

A Solar Decathlon nyitóeseményén részt vett Kassai Ferenc BPMK-elnök és Nagy Gyula MMK-elnök is.


A Solar Decathlonról

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.
A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. Az első Solar Decathlon versenyt az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma [US Government, Department of Energy (DoE)] kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban.  A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. A verseny során nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztásra kerülő pályaműveket. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató "mintaházpark" jön létre Szentendrén, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.
Miközben a versenyre megépülő házak megjelenésükben és tulajdonságaikban általában sokfélék, mindegyikük jellemzően a mai kor igényeit kielégítő – élhető, környezetbarát módon fenntartható/önfenntartó, emberközpontú – otthon, mely esztétikus formában ötvözi a modern, praktikus és fenntartható családi (minta)ház jellemzőit.
A Solar Decathlonra a világ minden tájáról jelentkezhetnek egyetemi csapatok – függetlenül attól, hogy az eseményt Európában vagy más kontinensen tartják –, a benyújtott mintaháztervek közül pedig nemzetközi szakmai zsűri bírálata alapján választják ki azokat a nevezőket, akik pályaművükkel részt vehetnek a versenyen. Minden, versenyre bejutó – egyetemi diákokból és mentoraikból álló – csapat először a saját oktatási intézményének területén építi fel a megtervezett mintaházat, majd a kész építményt a verseny helyszínére szállítják, ahol annak végső összeállítása történik.
A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széles körű kritériumrendszer alapján történik, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vesznek, továbbá vizsgálják azt is, hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon.
A csapatok és az általuk épített házaknak egy úgynevezett tízpróbán (decathlon) kell átesniük, melyek lefedik az összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot, amelyeknek napjainkban egy modern, fenntartható építészet népszerűsítését célzó versenynek meg kell felelnie.
a Solar Decathlon versenyek legfontosabb célkitűzései
•    megfelelő kommunikációval felhívni a figyelmet az energiapazarló életmódunk visszafogásának módjaira;
•    bizonyítani, hogy a világításra, fűtésre és hűtésre vonatkozó igényünket meg felelő technológiai szint mellett sokkal eredményesebben, fenntarthatóbban tudjuk kielégíteni;
•    megmutatni, hogyan lehet az egyre növekvő energiaszükségletünket megfelelően biztosítani olyan, mindenhol jelenlévő megújuló forrásokból, mint a napenergia;
•    ezeket a technológiákat integrálni megfizethető, megbízható építészeti megoldásokkal;
•    jellemzően a sűrűbben lakott, jelentős történelmi múlttal és épített örökséggel rendelkező városok igényeihez igazodóan kell kidolgozni és megvalósítani olyan működőképes, az urbánus kihívásokra választ adó koncepciókat, melyek könnyen átültethetők meglévő lakóépületekre, és könnyen alkalmazhatók felújítási munkák során;
•    a szakma és a piaci szereplők közös, csapatépítő munkájának ösztönzése, elősegítése.

Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutób 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották). Európában nyolc évvel később, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a Madridban megrendezett versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották – ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaház projektjével –, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a Solar Decathlon európai sorozata. Kontinensünkön öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái: a rendezésre kiírt pályázaton ugyanis az ÉMI által benyújtott projektterv nyert, így 2019-ben Magyarországon, Szentendrén rendezik meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.
Ázsiában, nevezetesen Kínában (2013), valamint Dél-Amerikában (2015) is voltak már Solar Decathlon rendezvények. 2018-ban három (Kína, Kolumbia, Egyesült Arab Emírségek), 2019-ben 2 versenyre (Magyarország, Marokkó) kerül sor.


Az SDE19 tíz versenyszáma
2002 óta minden Solar Decathlon versenyen 10 versenyszámban mérik össze a csapatok tudásukat és megépített mintaházuk jellemzőit. Egyes versenyszámok versenyenként eltérhetnek. Hagyományos versenyszámok: építészet, mérnöki teljesítmény, energiahatékonyság, energiamérleg, innováció és kommunikáció.
A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széles körű kritériumrendszer alapján történik, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vesznek, továbbá vizsgálják azt is, hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon. A csapatoknak mindezeknek megfelelően egy úgynevezett tízpróbán (decathlon) kell átesniük, melyek lefedik az összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot, amelyeknek napjainkban egy modern, fenntartható építészet népszerűsítését célzó versenynek meg kell felelnie.

Az SDE19 fő szakmai témája
A magyar versenyrendezésű verseny fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó építészeti megoldásokat emeli ki, és számos tudományos és innovatív kihívás elé állítja majd a versenyző egyetemistákat: több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén. A verseny egy hosszútávon fenntartható mintaházpark kialakítását alapozza meg. Ennek nyomán, a verseny eredményeképpen egy „Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat. A házak négy kategóriában, tíz versenyszámban versenyeznek egymással.
az SDE19 versenyszámai
1.    Építészet
2.    Mérnöki tervezés és kivitelezés
3.    Energiahatékonyság
4.    Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
5.    Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
6.    Innováció es életképesség
7.    Cirkularitás és fenntarthatóság
8.    Komfort feltételek
9.    Lakóház funkcionalitás
10.    Energiamérleg
A csapatok idén januárban megkezdték a felkészülést a 2019-es házépítő versenyre. A felkészülési időszak alatt többek között megtervezik, modellezik és megépítik energiahatékony mintaházukat a saját campusukon (partnerség esetén a közösen meghatározott helyszínen), előzetes méréseket végeznek és intenzív kommunikációs kampányt folytatnak. Mindemellett a csapatok részletes szakmai dokumentációt nyújtanak be a szervezők részére az előzetesen meghatározott menetrend szerinti 7 ütemben: elsőként idén március 30-ig a vázlatos terveket tartalmazó dokumentációt, projekt kézikönyvet és a kommunikációs aktivitásokról szóló első jelentést.